"Ovaj stari muzički instrument, to je albanska lauta"

Albanci tvrde: Gusle su naš tradicionalni instrument

Večernje novosti četvrtak, 6. decembar 2018.
Ambasadori Albanije, Hrvatske, Crne Gore, BiH i, kako se navodi, nekih drugih zemalja, podneli su Unesku zajednički zahtev za postizanje konsenzusa o tome da li gusle pripadaju vizantijskoj ili arapskoj kulturi
PRIŠTINA - Nakon što je Unesko odlučio da gusle uvrsti na Reprezentativnu listu nameterijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, kao deo kulturnog nasleđa Srbije, ambasadori Albanije, Hrvatske, Crne Gore, BiH i, kako se navodi,... »

"Ovaj stari muzički instrument, to je albanska lauta"

B92 četvrtak, 6. decembar 2018.
B92: "Ovaj stari muzički instrument, to je albanska lauta"
Nakon što je Unesko odlučio da gusle uvrsti na Reprezentativnu listu nameterijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, kao deo kulturnog nasleđa Srbije, ambasadori Albanije, Hrvatske, Crne Gore, BiH i, kako se navodi, nekih drugih zemalja, podneli su toj organizaciji zajednički zahtev za postizanje konsenzusa o tome da li ovaj instrument pripada vizantijskoj ili arapskoj kulturi, piše Koha.
Deklaraciju je u ime svih zemalja predstavio albanski ambasador pri Unesku Ferit Hodža. Albanci tvrde, piše portal, da su gusle njihov tradicionalni instrument i oni ga zovu lauta. Tvrdi se, naime, da su Albanija i tzv. Kosovo... »
©2019 Netmark d.o.o.