BBC vesti na srpskom

Lokalni izbori u Novom Sadu: Ko se bori za vlast u administrativnom centru Vojvodine

Na izborima u administrativnom centru Vojvodine bojkot nisu najavile ni opozicione stranke koje ga sprovode u Beogradu.

BBC News pre 12 dana  |  Lazar Čovs - BBC data novinar

Tekst će biti dopunjavan potvrđenim listama.

Najmlađa stranka u Srbiji, neke od najstarijih, lokalni pokreti, iskusni političari i nova lica boriće se na lokalnim izborima u Novom Sadu koji su zakazani za 2. jun.

Gradom od 2012. upravlja Srpska napredna stranka (SNS) sa koalicionim partnerima.

Doskorašnji prvi čovek Novog Sada Miloš Vučević jedini je političar u skoro 280 godina dugoj istoriji gradskih vlasti koji je na tu poziciju biran tri puta.

Da je ovaj položaj važan pokazuje i činjenica da je Vučević posle parlamentarnih izbora 2022, imenovan za ministra odbrane i potpredsednika Vlade, a potom je početkom maja ove godine nasledio Anu Brnabić na mestu premijera.

Nakon ostavke Vučevića, na mesto gradonačelnika dolazi advokat Milan Đurić, do tada poznat uglavnom novosadskim pankerima.

Poslednji izbori u Novom Sadu održani su zajedno sa parlamentarnim 2020. godine, kada je značajan broj stranaka i pokreta bojkotovao glasanje zbog loših uslova.

Koalicija predvođena SNS-om formirala je gradsku vlast dvotrećinskom većinom.

Iako će u Beogradu mnoge opozicione partije, poput Stranke slobode i pravde (SSP), Demokratske stranke Srbije (DSS), Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS), Srbija centar (SRCE) i stranke Zajedno bojkotovati izbore, u Novom Sadu će skoro svi oni, kao i mnogi drugi, ipak učestvovati u glasačkom procesu.

Za šta se glasa?

Za većinu u Skupštini Novog Sada, koja ima 78 poslanika, potrebno je 40 odbornika.

Gradonačelnik se više ne bira direktno na izborima, već se glasa za liste kandidata za odbornike, koji potom između sebe biraju prvog čoveka grada.

Na ovaj položaj je poslednji put neposredno izabrana Maja Gojković, 2004. godine.

Kasnije će Gojković biti ministarka, predsednica Skupštine, a danas je pokrajinska premijerka.

U Novom Sadu je 23. aprila pravo glasa imalo je 340.862 građana.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


1. Aleksandar Vučić - Novi Sad sutra

Vladajuća Srpska napredna stranka na izborima u Novom Sadu nastupa u širokoj koaliciji.

Repriziraju se dosadašnji koalicioni partneri ― Socijalistička partija Srbije (SPS), Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS), Partija ujedinjenih penzionera (PUPS) i Zdrava Srbija (ZS), ali umesto na zasebnim listama, SPS i PUPS sada su na istoj listi sa SNS.

Zajedno sa Srpskom naprednom strankom su i doskorašnji oponenti, Srpska radikalna stranka (SRS) i Srpska stranka Zavetnici.

Listu sa imenom predsednika Srbije predao je gradonačelnik Novog Sada, Milan Đurić.

On je drugi na listi, a prva je Vesna Turkulov, bivša načelnica infektivne klinike u Novom Sadu i državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja.

„Počastvovana sam pozivom da budem nosilac liste. Ja nisam neko ko se aktivno bavi politikom, to je svima jasno, ali sam tu politiku prepoznala kao odgovornu i doslednu", izjavila je Turkulov za Novosadsku televiziju.

„Nama su potrebne nove saobraćajnice, novi bulevari, novi mostovi. Da se grade nove zgrade, škole, igrališta i obdaništa, to je preka potreba."

2. Savez vojvođanskih Mađara, dr Balint Pastor

Ova stranka mađarske nacionalne zajednice deo je svake vladajuće koalicije u Vojvodini od 2000. godine, a posle parlamentarnih izbora 2014. pristupila je koaliciji oko SNS na republičkom nivou.

Od prvih narednih novosadskih izbora 2016. saradnja se sa republičkog nivoa spustila i na lokalni.

Prvi na listi kandidata za ove izbore je Đula Kiš, Oosnivač i predsednik upravnog odbora udruženja Fondacija Evropa, koje je dobilo 1.000.000 dinara iz budžeta grada, resora za kulturu.

Kiš je tada bio predsednik Saveta za kulturu i odbornik u gradskoj skupštini.

Na istom konkursu još 850.000 dinara dodeljeno je Kulturno-umetničkom društvu Petefi Šandor iz Budisave u kojem je Kiš volonter, navodi se u njegovoj zvaničnoj biografiji.

Kiš je bio jedan od inicijatora podizanja „spomenika nedužnim žrtvama u Novom Sadu 1944/45".

3. Ruska stranka - Srbi i Rusi braća zauvek

Predsednik i osnivač ove stranke koja izlazi na izbore i u Beogradu i u Novom Sadu je Slobodan Nikolić iz Šapca, bivši potpredsednik Narodne seljačke stranke Marijana Rističevića.

On je i predsednik udruženja Seoski prag, koje se bavi posredovanjem u upoznavanju Ruskinja, Beloruskinja i Ukrajinki sa neženjama u Srbiji.

Uvidom u podatke Agencije za privredne registre (APR), može se videti da je Nikolić i dalje zastupnik ovog udruženja.

U Novom Sadu, prva na listi Ruske stranke je Ivana Macak, predsednica Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, koja je nedavno učestvovala u blokadi rada fakulteta i prijavi Etičkoj komisiji profesora Dinka Gruhonjića.

4. Adaviera ― Ivana Vujasin

„Nemamo Vlaha u članstvu, ali imamo saradnike koji su pripadnici vlaške nacionalne manjine", izjavila je predsednica ove stranke Ivana Vujasin.

Vujasin je 2019. godine isključena iz Zelene stranke, registrovane kao partije slovačke nacionalne zajednice koja se bavila zaštitom životne sredine.

Adaviera se ranije zvala 'Nijedan od ponuđenih odgovora' čiji je predsednik bio republički poslanik Nikola Tulimirović, kao predsednik partije vlaške nacionalne manjine.

Na internet prezentaciji ove stranke navodi se da je partija „politički konceptualni projekat" koji se bori za potpunu legalizaciju kanabisa i seksualnog rada.

Poslednja radna grupa koju je stranka formirala zalaže se za uvođenje bolovanja za negu kućnih ljubimaca.

Jedan od kandidata za odbornike stranke na prethodnim lokalnim izborima priznao je krivicu za nanošenje teških telesnih povreda novosadskom aktivisti Milanu Vujiću „zbog pominjanja na društvenim mrežama".

5. Sasvim druga priča - Grad građanima

Udruženje su krajem 2019. godine osnovali Goran Karadžić, bivši predsednik Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, danas generalni direktor Radio-televizije Vojvodine, i Vladimir Pavlov, bivši pokrajinski sekretar za nauku.

Tokom kampanje za lokalne izbore 2020. držali su se gradskih tema, ali su sa 2,33% glasova ostali ispod cenzusa.

Od maja 2022. do marta 2024. nisu zabeležene nikakve aktivnosti Udruženja na društvenim mrežama, ali je potom počela intenzivna kampanja „gradskih referenduma" o podzemnoj garaži, gradskoj bolnici i kockarnicama.

6. Za prave stvari podrži GARI

Građanska akcija za razvoj i inovacije (GARI) je udruženje građana osnovano u februaru 2024. godine.

Na Instagram stranici poslednjih nedelja ukazuju na mnoge urbanističke probleme, poput izmena plana detaljne regulacije kojima se zelene površine menjaju sportskim centrima i pišu da „dugi niz godina svedoče raskalašnom ponašanju gradskih vlasti".

Predsednik osnivačke skupštine GARI je Stefan Todorović, koji je kao član udruženja „Zeleni sad" učestvovao u radu „Zelene stolice", konsultativnog tela pri skupštini grada.

„Zeleni sad" osnovala je Sara Pavkov, državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine.

Todorović je često u ime „Zelene stolice" od kritika aktivista branio gradsku vlast i urbanistički plan, koji je i javno podržao.

7. Novi Sad glavni grad Vojvodine - Pokret autonomija - Aleksandar Odžić

Aleksandar Odžić, nekada član član Lige socijaldemokrata Vojvodine, potom Vojvođanske partije, bio je odbornik Skupštine Grada Novog Sada i Skupštine AP Vojvodine u po dva mandata.

Od 2008. predsednik je Novosadske partije.

U martu 2024. godine postao je predsednik udruženja koje je tada promenilo ime iz „Udruženje građana za međunacionalne odnose, ravnopravnost, toleranciju i zaštitu životne sredine Ravna Vojvodina" u „Pokret građanske Vojvodine AUTONOMIJA".

Odžić se godinama javno i aktivno zalaže za prepoznavanje vojvođanske nacije, koja, kako kaže, već postoji, i poziva na borbu za 'Republiku Vojvodinu'.

8. Dr Savo Manojlović - I ja sam Novi Sad - Kreni-Promeni

Pokret Kreni-Promeni (KP) je nov u političkoj areni, a do nedavno je bio prepoznat kao platforma za potpisivanje peticija.

Prvi na listi i kandidat za gradonačelnika Novog Sada je advokat Danilo Babić.

„Nema srećnog Beograda bez srećnog Novog Sada", poručio je direktor kampanja Kreni-Promeni, Savo Manojlović.

9. Volim Novi Sad - Srpski pokret Dveri, Narodna stranka, Pokret Živim za Srbiju

Prva na listi, Ivana Stojanović, dugogodišnja članica Dveri, završila je žurnalistiku na univerzitetu Lomonosov u Moskvi.

„Mi nikada nismo bili na vlasti, nismo se ničim kompromitovali, nemamo iza sebe nikakve repove, imamo iskrenu želju da nešto dobro uradimo za ovaj grad", rekla je Stojanović agenciji Beta prilikom najave saradnje sa koalicionim partnerima.

Vladimir Gajić
Medija centar
Novi predsednik Narodne stranke je Vladimir Gajić

Posle neuspeha na parlamentarnim izborima u decembru 2023, lideri Dveri i Narodne stranke, Boško Obradović i Vuk Jeremić, podneli su ostavke.

Narodna stranka u Novom Sadu predložila je izgradnju dva nova bazena, reformu gradskog prevoza, kargo aerodrom i biciklističko-pešački most.

Jovana Stojković, predsednica pokreta Živim za Srbiju, od 2015. godine javno zastupa stavove navodnoj štetnosti MMR vakcine.

U statutu ovog pokreta piše da se zalaže za „ukidanje Zakona o obaveznoj vakcinaciji", „zabranu ulaska, boravka i izdavanja dokumenata Republike Srbije ilegalnim migrantima" i „zabranu i ukidanje nevladinih organizacija".

10. Slovačka demokratska liga - Želmira Privizer

Slovačka demokratska liga, registrovana kao manjinska stranka, najmlađa je partija u Srbiji.

Osnovana je 24. aprila sa sedištem u Selenči, a upisana u registar političkih partija 8. maja 2024.

Zastupnica je Elena Turanski koja je 2013. bila sekretarka Opštinske izborne komisije u Odžacima.

Prva na listi je Želmira Privizer, preduzetnica iz Kisača.

11. Udruženi za slobodan Novi Sad

Ova lista okuplja najviše stranaka i pokreta na ovim izborima.

Na njoj su Stranka slobode i pravde (SSP), Zeleno-levi front, Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Građanski pokret Bravo, Srpska koalicija NADA (koju čine Novi DSS i Pokret za obnovu Kraljevine Srbije), Srbija centar - Srce, Ekološki ustanak - Ćuta, Pokret za preokret i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

Prvi na listi je Miloš Tubić iz Novog DSS-a, partije koja bojkotuje izbore u Beogradu, ali ne i u Novom Sadu, a drugi Veljko Krstonošić iz Demokratske stranke, profesor Medicinskog fakulteta i bivši kandidat za gradonačelnika.

„U gradu postoje oni - lista SNS pojačana radikalima, i SPS-om, i postojimo mi - lista od 12 organizacija, jedina lista koja može da ih pobedi.

„Naša ideja je da promenimo jednu nesposobnu i štetnu vlast bez vizije koja ruinira ovaj grad", rekao je Krstonošić za BBC na srpskom.

12. Heroji - Miša Bačulov

Kada bi se brojali lajkovi i pratioci na društvenim mrežama, Miša 'Ronin' Bačulov bio bi ozbiljan politički takmac.

Mediji ga predstavljaju kao „prvog novosadskog influensera u politici".

Bačulov je osnivač kluba borilačkih sportova i agencije za obezbeđenje, treći u svetu u tajlandskom boksu i osvajač više od 30 medalja.

„Petnaest godina se bavim humanitarnim radom i svedočim koliko jedan truli sistem urušava sve gradove u ovoj državi, taj truli sistem vode loši ljudi", rekao je Bačulov za N1.

Bačulov je bio član predsedništva pokreta Evropski put bivšeg ministra privrede Radeta Baste koji je razrešen dužnosti pošto je rekao da je za uvođenje sankcija Rusiji.

13. Ćale, ovo je za tebe, Petar Đurić

Osnivača ovog pokreta, Petra Đurića, javnost je upoznala u televizijskom izveštaju sa protesta protiv kovid mera srpskih vlasti u julu 2020, kada je, očiju otečenih od suzavca, rekao „Ćale, ovo je za tebe, koji si umro jer nije bilo respiratora".

Prvi na listi u Novom Sadu je Slađan Mirjanić, diplomirani pravnik.

Petar Đurić, Ćale ovo je za tebe
BBC/Jovana Georgievski
Petar Đurić (levo) sa lutkama u obliku najviših predstavnika vlasti u robijaškim odelima tokom protesta Srbija protiv nasilja održanih posle dva masovna ubistva u samo dva dana na teritoriji Beograda početkom maja 2023.

14. Saša Radulović - Dosta je bilo (DJB) - Rešenje za promenu

Prvi na listi je bivši gradski odbornik Aleksandar Bujić, industrijski inženjer i potpredsednik pokreta Dosta je bilo (DJB).

Prema podacima iz biografije sa sajta DJB, Bujić je radio kao urednik na Radio-televiziji Vojvodine.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 05.21.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »