EU zabrinuta zbog upada kosovske policije u Poštansku štedionicu na severu Kosova

Beta pre 13 dana

Evropska unija je danas izrazila zabrinutost zbog policijske operacije u kancelarijama srpske Poštanske štedionice na severu Kosova.

U saopštenju Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) piše da zatvaranje i konfiskacija tih kancelarija bez najave ili koordinacije, a samo nekoliko dana nakon poslednjeg sastanka u okviru Dijaloga Beograda i Prištine na kojem je bilo reči i o tom pitanju, dovodi do eskalacije i suprotno je duhu normalizacije odnosa kroz Dijalog.

Nekoordinisano delovanje jedne od strana ponovo je ugrozilo je sprovođenje Sporazuma na putu normalizacije - upozorava se u saopštenju.

Operacija kosovske policije ugrožava i tekuće pregovore o privremenom rešenju za ljude na koje negativno utiče uredba Centralne banke Kosova o gotovinskom poslovanju, navodi se dalje i dodaje da će to, u konstantnom odsustvu održivih alternativa, negativno uticati na svakodnevni život kosovskih Srba i drugih zajednica koje spunjavaju uslove za finansijske transfere iz Srbije.

Jučerašnja operacija ponovo dokazuje da kosovske vlasti daju prioritet jednostranim i nekoordinisanim akcijama, a ne saradnji sa svojim prijateljima i saveznicima, saopštila je EU.

EU u saopštenju podseća da je predviđeno da se status svih struktura i službi koje podržava Srbija, reši u okviru Dijaloga pod okriljem EU, u vezi sa uspostavljanjem Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom i apeluje na Kosovo i Srbiju da se vrate za pregovarački sto i da se slože sa najnovijim kompromisnim predlogom koji je izneo posrednik EU i koji omogućava primanje finansijskih transfera iz Srbije.

(Beta, 05.21.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »