Sindikati GSP Beograd protestvovali zbog dodele autobuskih linija privatnicima

Beta pre 12 dana

 
Sindikati Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd (GSP) su danas 15 minuta blokirali raskrsnicu ispred Gradske uprave zbog dodele autobuskih linija privatnicima.

Protest su održala tri sindikata GSP: "Pravda", "Sloga" i "Centar" jer je uprava tog preduzeća pokrenula javno-privatno partnerstvo kojim bi trebalo da se privatnim prevoznicima ustupe sve linije na potezima "100" - ka levoj obali Dunava i dalje, i "700" - ka Zemunu i dalje.{image2}

To bi, po oceni sindikata, za posledicu imalo smanjenje voznog parka GSP Beograd za 133 autobusa.

Radnici su predali zahtev za zaustavljanje javno-privatnog partnerstva smesta, a u protivnom će u petak blokirati jedan pogon, a u ponedeljak i most u Brankovoj ulici, ka Novom Beogradu.{image3}

Sindikati traže da Saobraćajni fakultet napravi studiju opravdanosti dodele gradskih linija privatnicima i da se napravi i studija o modernizaciju gradskog prevoza.

Predstavnici sindikata traže sastanak s predstavnicima gradske vlasti u roku od 48 sati.{image4}

Ivan Banković, iz sindikata "Centar GSP Beograd" je novinarima rekao da će građane davanje tih linija privatnicima u okviru javno-privatnog partnerstva koštati 560 miliona evra na period od 10 godina.

"GSP polako ali sigirno prelazi u većinsko vlasništvo privatnih kompanija" - upozorio je Branković.{image5}

Dodao je da je unutrašnja kontrola i korporativna bezbednost GSP-a vršila pritisak na zaposlene da se ne pojavljuju na protestu. Podsetio je da su tri sindikata GSP uputila zahteve predsedniku Privremenog organa grada Beograda Aleksandru Šapiću i v.d. sekretara za javni prevoz Radovanu Kremiću, koji se odnosi na projekat javno privatnog partnerstva, kojim će, kako je rekao preduzeće ostati bez 27 linija javnog prevoza, odnosno 133 autobusa manje, a dnevno će gubiti 17,2 miliona dinara.{image6} Banković je rekao da su se danas okupili zato što oni koji su na pozicijama u gradu donose odluke nisu imali vremena da se sastanu sa njima i dovode njihov legitimitet u pitanje. "Tražimo hitnu obustavu projekta javnoprivatnog partnerstva, kojim će GSP Beograd ostati bez dva poteza linija, koje saobraćaju do opština Zemun i Palilula, i određene linije koje rade na potezu Novi Beograd, smatramo da je ovaj projekat apsolutno štetan kako po GSP Beograd, tako po interese građana Beograda", rekao je on. Naveo je da se poslednjih godina nabavke novih vozila sprovode "od izbora do izbora",  Zoran Stefanović iz sindikata "Pravda" je rekao da će GSP, koji posluje više od 130 godine, javno-privatnim partnerstvom biti "opljačkan". "Jedini interes svakog privatnika je profit, a ne kvalitetan prevoz niti sudbina radnika. Javno-privatnim partnerstvom će građani duplo skuplje plaćati previz a radinici će biti proglašeni za tehnološki višak", rekao je on.

(Beta, 05.21.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »