Vreme: Viši sud u Beogradu oborio listu Kreni-promeni za izbore na Vračaru

Beta pre 12 dana

Viši sud u Beogradu oborio je listu pokreta Kreni-promeni za izbore za Skupštinu beogradske opštine Vračar, preneo je danas portal nedeljnika Vreme.

Lista je, kako navodi Vreme, oborena jer ne ispunjava zakonom propisani minimum od 40 odsto u pogledu manje zastupljenog pola, budući da na listi ima manje kandidata muškog pola, ali i zbog toga što dva kandidata za odbornike nisu imala prebivalište na Vračaru pre 2. jula 2023. godine.

"Prilikom donošenja ove odluke, sud je imao u vidu i preostale žalbene navode, ali ih nije posebno cenio budući da kao takvi nisu od uticaja na drugačiju odluku u ovoj pravnoj stvari", navodi se u presudi Višeg suda.

Vreme piše da zbog toga nije ni razmotren prigovor na to što izborna lista Sava Manojlovića ima 370 potpisa birača u opšini gde je za to neophodno 600 potpisa.

Žalbu Višem sudu na rešenje o proglašenju izborne liste, kao birač i građanin, podneo advokat nevladine organizacije Crta, Vladimir Tupanjac.

On je u izjavi za portal N1 rekao da smatra da je odluka Višeg suda zakonita i jedina moguća, budući da je sud, na osnovu dokaza koje im je dostavio, "nesumnjivo utvrdio da je Izborna komisija Gradske opštine Vračar prekršila važeće zakone".

"Ako se borimo za vladavinu prava, valjalo bi da se navikavamo na činjenicu da građani imaju pravo da kontrolišu državne organe. I da zakoni važe za sve, a ne samo za protivnike", kazao je Tupljanac.

(Beta, 05.21.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »