Selaković:Srbija podržava rad misije OEBS u Prištini,povratak interno raseljenih prioritetno pitanje

Beta 12.07.2022

 Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da Srbija podržava rad misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Prištini i da je jedno od prioritetnih pitanja povratak interno raseljenih lica.

On je posle sastanka sa predsedavajućim OEBS-a i ministrom spoljnih poslova Poljske Zbignjevom Rauom rekao da Srbija posmatra OEBS kao jednu od najvažnijih bezbednosnih organizacija.

Selaković je dodao da se Srbija zalaže za jačanje kapaciteta OEBS-a i konstruktivan pristup svim pitanjima na agendi organizacije.

On je naveo da je Rauu preneo opredeljenje Srbije da jača odnose sa Poljskom, koji se zasnivaju na saradnji u mnogim oblastima.

Selaković je izneo predlog Rauu da dve zemlje naprave neku vrstu poslovnog foruma u neklasičnoj formi, koji bi pored ostalog identifikovao oblasti u kojima postoji velika potreba za saradnju.

Ministar Selaković je zahvalio Rauu na podršci Poljske inicijativi Otvoreni Balkan, u okviru Višegradske grupe. Dodao je da su on i Rau tokom sastanka razgovarali i o regionalnim i globalnim pitanjima, kao i o pitanju Kosova.

Selaković je Rauu rekao da Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, bez uvođenja sankcija Rusiji.

Rau je naveo da OEBS ceni napore Srbije da očuva bezbednost i ojača svoje demokratkse kapacitete, i dodao da je misija OEBS spremna da nastavi da u tome pruža podršku Srbiji.

On je naveo da se u Beogradu sastao i sa organizacijama civilnog društva. Dodao je da su one ključne za funkcionisanje demokratskih društava.

Rau je rekao da će Poljska nastaviti da čvrsto podržava evropski put Srbije i da će biti otvoren institut za poljsku kulturu u Srbiji.

(Beta, 07.12.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »