Vujović: Inspekcija u čačanskoj čipsari, naređeno uništavanje ostatka sporne serije

Beta 05.08.2023

Načelnik inspekcije za biljnu proizvodnju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Nenad Vujović izjavio je danas da je inspekcija u objektu čačanske kompanije "Chips Way" i da će proizvođač snositi određene posledice ukoliko se pronađe bilo šta što nije u skladu sa propisom.Vujović je za RTS rekao da je deo serije čipsa, koji je imao veći nivo kancerogene materije akrilamid od dozvoljenog i koji je bio upućen u Hrvatsku, uništen, a da je za ostatak serije zabranjena dalja upotreba i naređeno uništavanje.

"U našim kontrolama smo videli da posotoji veza sa drugim lotovima, ispitujemo sve lotove u toj fabrici, a za te druge lotove koji imaju veze sa prvim smo zajedno sa subjektom preduzeli mere da se oni povuku iz prometa i da se uradi opoziv", rekao je on.

Upitan kako je došlo do previda, Vujović je rekao da je, prema prvim informacijama sa terena, to situacija koja se s vremena na vreme dešava, ali da inspekcija dobro prati situaciju sa akrilamidom i da ozbiljno pristupa kontroli.

"Tehnološki postupak i sama vrsta sirovine uslovljavaju da se s vremena na vreme akrilamid pojavi. Svake godine preko monitoringa široko pratimo ove proizvode i u svim slučajevima neke nesigurnosti preduzumamo određene mere", rekao je načelnik inspekcije.

Proizvođač čipsa iz Čačka, kako je naveo RTS, bez prigovora je prihvatio analizu hrvatske nadležne inspekcije i preduzeo uništenje svih čipsova iz lota u kome je proizvedena sporna pošiljka.

(Beta, 08.05.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »