Ekonomija, najnovije vesti

Predstavljen regionalni portal privrednih registara

Blic pre 6 minuta
Agencija za privredne registre (APR) saopštila je danas da je uspostavljen zajednički regionalni portal privrednih registara Makedonije i Srbije, preko kojeg će uskoro biti dostupne poslovne i finansijske informacije iz privrednih registara dve zemlje.
Demo verzija Regionalnog portala Srbije i Makedonije danas je predstavljena učesnicima dvodnevne radionice "Regionalni portal privrednih registara" u prostorijama APR-a, dok će... »

Obavezna prijava radnika od prvog radnog dana

RTV pre 1 sat
RTV: Obavezna prijava radnika od prvog radnog dana
BEOGRAD - Radnike u Srbiji poslodavci će morati da prijave od njihovog prvog radnog dana, utvrđeno je izmenama Zakona o radu koje je danas usvojila Skupština Srbije.
Precizirano je, između ostalog, da je poslodavac dužan da na osnovu ugovora o radu ili ugovora o obavljanju poslova podnese jedinstvenu prijavu na obavezno socijalno osiguranje,... »

Usvojene izmene Zakona o stečaju

RTV pre 1 sat
RTV: Usvojene izmene Zakona o stečaju
BEOGRAD - Skupština Srbije danas je usvojila izmene Zakona o stečaju koje će omogućiti bolje sprovođenje stečajnog postupka i poboljšati namirenje poverilaca, kao efikasniju borbu protiv korupcije i zloupotreba.
Precizirano je da će se stečajni postupci koji do sada nisu okončani, biti okončani po propisima koji su važili do dana stupanja na snagu predloženih izmena Zakona o stečaju.... »

Beogradska berza: Rast indeksa, Aerodrom i dalje u fokusu

SEEbiz pre 1 sat
BEOGRAD - Beogradska berza danas nije ponudila interesantnu trgovinu.
Samo su dve akcije ostvarile milionsku trgovinu, a indeksi beleže blagi rast. BELEX15 ojačao je 0,4 odsto, na 747,24 poena dok je BELEXline podignut 0,1 odsto, na 1.628,70 poena.... »

ECB povisio procjene rasta, nastavlja s poticajnim mjerama

SEEbiz pre 42 minuta
FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) povisila je u četvrtak procjene gospodarskog rasta u eurozoni u iduće dvije godine ali su ponovili da će provoditi poticajne mjere sve dok to bude potrebno u kontekstu prognoze da bi inflacija i u 2020. godini trebala biti ispod ciljane razine.
ECB je povisio procjene rasta i sada očekuju da će iduće godine gospodarstvo eurozone porasti 2,3 posto, što je za pola postotnog boda više no što su procijenili u rujnu. Prognoza... »

Dolar blago oslabio prema euru nakon Fedovih prognoza

SEEbiz pre 48 minuta
LONDON - Dolar je u četvrtak blago oslabio prema euru na međunarodnim tržištima valuta nakon što je američka središnja banka potvrdila važeće gospodarske prognoze a pozornost se sada okreće Europskoj središnjoj banci i njezinim procjenama za gospodarstvo eurozone.
Dolar je prema euru blago oslabio, te se zajedničkom europskom valutom trgovalo po 1,1824 dolara. Prema jenu zelena je novčanica ojačala 0,2 posto, na 112,75 jena. U srijedu bila... »

Tamna strana Nemačke: Kako se "bacaju" milijarde

Vesti online pre 55 minuta
Nemačka je najmoćnija i ekonomski najvažnija članica EU, u koju su proteklih godina otišle da žive desetine hiljada građana Hrvatske u potrazi za poslom, pišu hrvatski portali.
O nemačkoj organizovanosti, poštovanju pravila, radinosti, sposobnosti i efikasnosti se odavno stvaraju mitovi, ali realnost je naravno kompleksnija. To pokazuju i tri primera... »

Vlaisavljević: Cena struje u Srbiji još dugo ispod tržišne

Večernje novosti pre 12 minuta
Cena struje za domaćinstva u Srbije je dosta ispod tržišne i očekuje se da tako ostane u dužem periodu, izjavio je danas izvršni direktor za trgovinu električom energijom u EPS-u Dragan Vlaisavljević
BEOGRAD - Cena struje za domaćinstva u Srbije je dosta ispod tržišne i očekuje se da tako ostane u dužem periodu, izjavio je danas izvršni direktor za trgovinu električom... »

Dinar sutra jači, kurs prema evru 119,2988

Blic pre 18 minuta
Dinar će sutra ojačati prema evru za 0,2 odsto i zvanični srednji kurs iznosiće 119,2988 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.
Srpska valuta će biti slabija prema evru za 0,6 odsto nego pre mesec dana, a na godišnjem će biti jača za 3,5 procenata. Od početka godine, dinar je prema evru ojačao za 3,5... »

Prestižni skup "World Minds" u Srbiji: Šansa da se pozicioniramo kao vodeća Digitalna ekonomija u regionu

Blic pre 36 minuta
Od 2019. godine, u Beogradu će se svake druge godine sa švajcarskom organizacijom "World Minds", održavati prestižan skup koji okuplja više od 400 svetskih lidera u inovacijama, nauci, tehologijima, ekonomiji, umetnosti, medicini i drugim oblastima. Tim povodom razgovarali smo sa Veronikom Tasić Vušurović, izvršnom direktorkom Inicijativa Digitalna Srbija.
Šta će ovo znači za Srbiju, kao domaćina ? - Za Srbiju će biti ovo veoma značajno jer će biti domaćin vodećim evropskim naučnicima, umetnicima, privrednicima i državnicima. U... »

Atlanticu distribucija Red Bulla u Srbiji

SEEbiz pre 59 minuta
ZAGREB - Atlantic grupa potpisala je s Red Bullom ugovor o distribuciji toga energetskog napitka u Srbiji, a nositelj ugovora, čija se godišnja vrijednost kreće oko 4,5 milijuna eura, je Atlanticova distribucijska tvrtka Atlantic Brands, izvijestio je Atlantic u četvrtak.
Austrijski Red Bull, vlasnik istoimenog brenda, u Atlanticu je prepoznao strateškog partnera s kojim može ostvariti ambiciozne poslovne ciljeve, navodi se u priopćenju Atlantica.... »

"Obećanje" EPS: Još dugo ćemo imati jeftinu struju

Mondo pre 12 minuta
Cena struje za domaćinstva u Srbije je dosta ispod one koja bi treblao da se plati na tržištu, i očekuje se da tako ostane u dužem periodu, kažu u EPS-u.
Foto: Mondo/ Stefan Stojanović Izvršni direktor za trgovinu električnom energijom u EPS-u, Dragan Vlaisavljević, je na konferenciji "Ekonomist - Svet u 2018" u Skupštini Srbije... »

Radnici će biti prijavljeni od prvog radnog dana: A poslodavci će voditi i evidenciju prekovremenog rada

Kurir pre 30 minuta
Radnike u Srbiji poslodavci će morati da prijave od njihovog prvog radnog dana, utvrđeno je izmenama Zakona o radu koje je danas usvojila Skupština Srbije. Precizirano je, između ostalog, da je poslodavac dužan da na osnovu ugovora o radu ili... »

Regionalni portal privrednih registara Makedonije i Srbije

Danas pre 54 minuta
U saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Centralnim registrom Republike Makedonije (CRRM), u Agenciji za privredne registre (APR) danas je počela dvodnevna radionica "Regionalni portal privrednih registara". Na njoj učestvuju... »

ECB ostavila iste kamate i podsticaje

B92 pre 12 minuta
B92: ECB ostavila iste kamate i podsticaje
London/Frankfurt -- Evropska centralna banka (ECB) zadržala je danas ključne kamatne stope na nepromenjenom nivou, uzdržavajući se istovremeno od promene programa podsticaja.
Kjučna kamatna stopa je zadržana na nula odsto, kamatna stopa na depozite na minus 0,4 odsto, dok su podsticaji ostavljeni na 30 milijardi evra mesečno, prenosi agencija AP. I... »

©2017 Netmark d.o.o.