Dojče vele

Granice u EU ostaju otvorene, ali sa više kontrole

Dojče vele pre 2 sata
Zbog širenja mutiranog korona-virusa Evropska unija planira dalja ograničenja. Unutrašnje granice trebalo bi da ostanu otvorene za promet robe i putnika. Zahteva se da se ubrza vakcinacija. Situacija je ozbiljna, posebno zbog novih mutacija virusa iz… »

Nemački kandidat za Visokog predstavnika u BiH

Dojče vele pre 25 minuta
Nemačka je zvanično kandidovala Kristijana Šmita (CSU) za novog Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Berlin želi da na taj način vrati BiH na međunarodnu političku agendu. „Kandidaturom Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u BiH… »

Početak kraja atomskog naoružanja?

Dojče vele pre 3 sata
Za protivnike nuklearnog naoružanja danas je istorijski dan: stupa na snagu Ugovor o neširenju atomskog oružja (NPT). Problem je samo što ga nije usvojila nijedna zemlja koja poseduje atomsko oružje. „Ovo je prekretnica“, smatraju u Međunarodnoj… »

Brutalnost na granici – državna taktika o kojoj se ćuti

Dojče vele pre 2 sata
Srpski zvaničnici nisu komentarisali nalaz Ustavnog suda da su snage reda ilegalno proterivale migrante. Aktivisti kažu da su pušbekovi svakodnevica. DW je pričao i sa jednim od proteranih Avganistanaca. Ko su policajci i, možda, vojnici koji su u… »

Merkel: Epidemiološki je EU jedan region

Dojče vele pre 22 sata
Ima razloga za optimizam u ovoj „teškoj fazi pandemije“, ali Nemačka mora da sarađuje sa Evropskom unijom kako bi sprečila širenje novih varijanti virusa. To je ocena nemačke kancelarke Angele Merkel. „Nalazimo se u teškoj fazi pandemije“… »

Noć u šumi – kako su migranti oterani u Bugarsku

Dojče vele pre 1 dan
Ustavni sud je prvi put potvrdio da su srpski organi reda ilegalno proterivali migrante, pokazuje odluka u koju DW ima uvid. Porodice sa malom decom ostavljene su na mrazu, umesto da budu prebačene u prihvatni centar. Bugarski policajci su ljude te… »

Češki Pirati bi mogli da osvoje vlast

Dojče vele pre 1 dan
Češki Pirati su najuspešnija Piratska stranka na svetu. Iz njihovih redova dolazi gradonačelnik Praga i oni su treća najjača snaga u Predstavničkom domu. Mnogi smatraju da bi mogli da dobiju naredne izbore. Ako je verovati anketama oni su danas… »

Kompost od kućnih ljubimaca

Dojče vele pre 1 dan
Kolumbijsko start-ap preduzeće pravi kompost od uginulih kućnih ljubimaca. A ove godine firme iz Sjedinjenih Američkih Država nameravaju da kompostiraju i ljudske posmrtne ostatke. Doris Sančez grabulja lišće iz grmlja. Pored visi fotografija… »

DW proverava: koja sredstva i lekovi pomažu protiv korone?

Dojče vele pre 1 dan
U poslednje vreme neki lekovi su dospeli na naslovne strane kao proverena sredstva u borbi protiv korone. Ali nisu svi preparati koji navodno leče koronu opravdali dobar glas koji ih prati. Sredstva koja pomažu protiv korone Avigan Japansko sredstvo… »

Beogradska škola seksualnog zlostavljanja

Dojče vele pre 24 sata
Glumice koje su se godinama stidele i ćutale, odlučile su da progovore. O skandalu na poznatoj beogradskoj školi glume, koji ne potresa samo Srbiju već i region, piše i štampa na nemačkom jeziku. „Imala sam 17 godina kada me je silovao reditelj… »

Dojče vele, najnovije vesti »