Dojče vele

Koliko košta useljenje u Belu kuću?

Dojče vele pre 55 minuta
Senatorka Kamala Heris povukla se iz trke za predsednicu SAD uz obrazloženje da naprosto nema dovoljno para za kampanju. Koliko milijarderi imaju veće šanse da pobede? I da li je to pravedno? „Dve stvari su važne u politici. Prva je novac, a drugu… »

Pet najvećih proizvođača oružja – svi iz SAD

Dojče vele pre 20 sati
Sto najvećih firmi za proizvodnju oružja prošle godine povećalo je promet za skoro pet odsto, objavio je stokholmski institut SIPRI. Amerikanci dominiraju dok se ruski promet blago smanjio. Nema podataka za Kinu. Sto najvećih proizvođača oružja i… »

Gradski prevoz: besplatan ili kvalitetan?

Dojče vele pre 23 sata
Više nemačkih gradova nudi besplatne karte za gradski prevoz u određenim danima. To je eksperiment koji bi trebalo da ubedi građane da smanje korišćeje automobila kako bi vazduh bio čistiji. U maju 2018, Evropska komisija je podnela Evropskom sudu… »

Klimatske promene: Panika u Nemačkoj

Dojče vele pre 20 sati
Ne samo što se klima menja, već je i debata o njoj sve vrelija. Racionalno vođene diskusije sve su ređe. U vremenima straha, argumenti gube svoju snagu, smatra u svom komentaru o klimi Zoran Arbutina. "Želim da se uspaničite, da osetite strah... jer… »

Gradonačelnik Istanbula u tihom ratu s Erdoganom

Dojče vele pre 19 sati
Ekrem Imamoglu je nešto više od pet meseci gradonačelnik Istanbula. Međutim, turski predsednik Erdogan se ne odriče uticaja u metropoli i na razne načine pokušava da ograniči njegovu moć. Socijaldemokrata Ekrem Imamoglu iz najveće opozicione… »

Leva skretanja – SPD postavlja uslove

Dojče vele pre 19 sati
Povećanje minimalca, zaduživanje i investicije, više para za borbu protiv klimatskih promena… Socijaldemokrate imaju niz zahteva za koalicione partnere. Da li je to početak kraja vladajuće koalicije Angele Merkel? Bogati bi trebalo da plaćaju… »

Zašto NATO prvi put Kinu navodi kao mogućeg protivnika?

Dojče vele pre 2 dana
NATO prvi put posmatra Kinu kao izazov ali i šansu. Stoga želi da pobliže analizira politiku Pekinga. Ali, zašto se Alijansa boji KIne? Škakljive teme su naoružanje i telekomunikacije. U tekstu završne deklaracije samita NATO u Londonu, Kina se po… »

Nigerijski studenti i njihova noćna mora u Hrvatskoj

Dojče vele pre 2 dana
Sve je moglo proći lepo i opušteno: nigerijski studenti su stigli u Hrvatsku, kako bi učestvovali na jednom sportskom takmičenju. Sunce, more, mladi ljudi – ali sve se završilo drugačije nego što su planirali. Ili? Neposredno pre nego što su… »

Umiljavanje publici Petera Handkea

Dojče vele pre 1 dan
U govoru povodom dodeljivanja Nobelove nagrade Peter Handke je pogled usmerio na male stvari. On izbegava velike, provokantne teme. Ali kao pisac koji se umiljava publici on nije uverljiv, smatra Norbert Mapes-Nidik. O Srbiji ni reči. A i zašto bi bilo… »

Kuriri zarađuju više od lekara

Dojče vele pre 2 dana
Dvanaest sati operišu, a onda voze taksi kako bi prehranili porodice. To je svakodnevica mnogih lekara u Rusiji. Posebno teška situacija za lekare je u državnim bolnicama, a nezadovoljstvo raste. 45-godišnji Aleksej Potapov s nostalgijom gleda na… »

Dojče vele, najnovije vesti »