Dojče vele » Vesti dana

http://www.dw-world.de/serbian

Dojče vele

Deset mišljenja o deset godina Kosova

Dojče vele pre 21 sat
Kosovo od proglašenja nezavisnosti ima mešovit bilans: ratne strahote su prošle, ali se politička elita opire rešavanju problema građana. O tome za DW govori deset političara i uglednih stručnjaka iz Nemačke i okruženja. Johana Dajmel nemačko Društvo za jugoistočnu Evropu „Ima mnogo... »

Datum zamrznut u vremenu

Dojče vele pre 20 sati
Da li je deset godina malo ili mnogo? Da li je „kosovski problem“ mogao i morao biti bliže rešenju nego što je to danas? Sagovornici DW ocenjuju da su Beograd i Priština protraćili deceniju ušančeni na svojim pozicijama. Ako kojim slučajem niste pažljivo pogledali datume iznad novinskih... »

Kuća od karata uživo

Dojče vele pre 15 sati
Četvrti kancelarski mandat Angele Merkel – njena treća Velika koalicija sa Socijaldemokratama – zavisi od referenduma među članovima SPD, ali i raspleta brojnih intriga i zakulisnih sukoba u dva najveća politička tabora. Nemačka je politika u poslednjih pet meseci izdala stereotip koji je... »

Talibani pod pritiskom

Dojče vele pre 19 sati
Talibani su uputili otvoreno pismo „američkom narodu“ u kojem tvrde da su spremni na mirovne pregovore. Poznavaoci prilika za DW navode da je to odgovor na američki vojni pritisak i da su šanse za mir – male. Već godinama se pojavljuju izveštaji o planiranim, predloženim, otkazanim ili... »

Humanitarci, orgije i zloupotreba bede

Dojče vele pre 16 sati
Radnici humanitarne organizacije Oksfam su na Haitiju organizovali orgije sa ženama koje su zavisile od njihove humanitarne pomoći. Takvi skandali u svetu „humanitaraca“ poznati su još od rada u bivšoj Jugoslaviji. Saradnik neke humanitarne organizacije trebalo bi da radi u korist onih koji... »

Svađa je bolja od trulih kompromisa

Dojče vele pre 18 sati
EU nije pred raspadom, ali zbilja ima velike probleme. Manjak ideja ne može se nadomestiti negativnim kompromisima već samo svežim odlučnim idejama, piše u autorskom tekstu za DW bugarski filozof Andrej Rajčev. Evropsku uniju sahranjuju otkad znam za sebe. „Zemlje članice će se posvađati... »

Pušten je samo jedan Erdoganov talac

Dojče vele pre 17 sati
„Tursko pravosuđe je farsa kojem optužbe za terorizam služe za ugnjetavanje Erdoganovih kritičara. U zatvoru su 153 novinara i novinarki. Da, Deniz Judžel je pušten, ali ucena taocima se nastavlja“, piše nemačka štampa. Nemačko-turski novinar lista Velt Deniz Judžel (44) vratio se u... »

Dve sile u močvarnom terenu

Dojče vele pre 14 sati
Američka vojska je pre desetak dana u Siriji ubila ruske borce – možda i više stotina. U pitanju su bili plaćenici na strani sirijskog režima. Posledice mogu biti nesagledive, piše Miodrag Šorić, dopisnik DW iz Moskve. Vašington i Moskva su oduvek nastojali da spreče direktan vojni sukob... »

NATO sprema „vojni Šengen“

Dojče vele pre 2 dana
Niko ne želi rat – ali s obzirom na sve agresivniju politiku Rusije, NATO pod hitno mora nešto da uradi da bi obezbedio brzo premeštanje jedinica. Nemačka ima iskustva u logistici i nudi se da formira komandni štab. Nemačka je ponudila NATO da formira novi komandni štab koji bi trebalo da... »

Zašto BiH kasni?

Dojče vele pre 2 dana
Zvaničnici u BiH ističu da je do kašnjenja odgovora na Upitnik Evropske komisije došlo zbog „složenog ustavnog sistema“, dok analitičari tvrde da razloge treba tražiti u lošem radu nadležnih i stalnoj borbi za vlast. U Veću ministara Bosne i Hercegovine u sredu (14.2.) usvojena je... »

©2018 Netmark d.o.o.