Dojče vele

Kosovo: Nastavlja se najduža nemačka vojna misija

Dojče vele pre 17 sati
Nemačka Vlada je rutinski produžila učešće nemačkih vojnika u trupama KFOR-a na Kosovu na još godinu dana. U pitanju je najduža misija Bundesvera u istoriji. Kabinet kancelara Olafa Šolca produžio je učešće Bundesvera u misiji KFOR-a na još… »

Članice NATO dogovorile da ne šalju tenkove Ukrajini?

Dojče vele pre 15 sati
Nemačke vlasti tvrde da u okviru NATO postoji „neformalni“ dogovor da se Ukrajini ne isporučuju tenkovi zapadne proizvodnje jer bi to Rusija mogla da dočeka kao provokaciju. Neki misle da je to samo izgovor. Članice NATO su nezvanično dogovorile… »

Fudbal usred rata: Ukrajina čezne za dobrim vestima

Dojče vele pre 17 sati
Dok kod kuće momci njihovih godina ginu, fudbaleri Ukrajine pokušaće da izbore plasman na Svetsko prvenstvo. Za DW pričaju kako se osećaju i zašto je fudbal ipak tako važan i sada. Oleksandr Petrakov nije čovek velikih reči. Nacionalni selektor… »

Karlova nagrada: Žene koje su stale na crtu Lukašenku

Dojče vele pre 18 sati
Na predsedničkim izborima 2020. su Svetlana Tihanovskaja, Marija Kolesnikova i Veronika Capkala istupile protiv predsednika Belorusije i time promenile zemlju. Sada im se u Ahenu dodeljuje Karlova nagrada. Na njihove predizborne skupove dolazile su… »

Pucnjava u Teksasu: ubijeno 19 đaka i 2 nastavnika

Dojče vele pre 2 dana
Najmanje 19 učenika i dva nastavnika su ubijeni u pucnjavi u osnovnoj školi u Teksasu. Američki predsednik Bajden poziva na strože zakone o oružju i pita: kada ćemo da se suprotstavimo oružanom lobiju? Najmanje 19 učenika i dva nastavnika ubijeno… »

Obespravljeni prekarni radnici Srbije

Dojče vele pre 1 dan
Zakon o radu krše mnogi poslodavci u Srbiji: državna preduzeća, privatne škole i mediji, pa čak i neke nevladine organizacije koje se zalažu za ljudska prava. Veliki broj radnika lišen je čak i zdravstvenog osiguranja. „Redovna plata, prijava od… »

Kristofer Klark o ratu u Ukrajini: Igra još nije završena

Dojče vele pre 1 dan
Istoričar Kristofer Klark, autor knjige „Mesečari: Kako je Evropa krenula u Prvi svetski rat“, za DW govori mogu li se povući paralele između Prvog svetskog rata i rata u Ukrajini, kao i o tome zašto Putin nije Rusija. DW: Vaša knjiga… »

Jerusalim: Mostove grade pesmom

Dojče vele pre 2 dana
Mladi Jevreji, hrišćani i muslimani sastaju se svake nedelje i zajedno pevaju u horu. I sve se to već deset godina dešava usred Jerusalima, grada u kojem su veoma česti sukobi Izraelaca i Palestinaca. Avital zna melodiju, ali još mora da nauči… »

G7: Ne zaboravite klimu u vremenu rata

Dojče vele pre 1 dan
Bilo je i boljih vremena u borbi protiv klimatskih promena i izumiranja vrsta. U senci rata u Ukrajini, ministri grupe G7 za životnu sredinu, klimu i energetiku sastaju se u Berlinu. Prva najava onoga što nemački ministri nadležni za energetiku… »

Nemački kancelar želi „jako dobre“ odnose sa Afrikom

Dojče vele pre 1 dan
Ruski napad na Ukrajinu promenio je evropski pogled na Afriku. Saradnja bi trebalo da se produbi, kaže nemački kancelar Olaf Šolc u ekskluzivnom intervjuu za DW. To je bilo prvo zvanično putovanje kancelara u Afriku i ciljevi su bili pažljivo… »

Dojče vele, najnovije vesti »