Dojče vele

Granice u EU ostaju otvorene, ali sa više kontrole

Dojče vele pre 14 sati
Zbog širenja mutiranog korona-virusa Evropska unija planira dalja ograničenja. Unutrašnje granice trebalo bi da ostanu otvorene za promet robe i putnika. Zahteva se da se ubrza vakcinacija. Situacija je ozbiljna, posebno zbog novih mutacija virusa iz… »

Nemački kandidat za Visokog predstavnika u BiH

Dojče vele pre 12 sati
Nemačka je zvanično kandidovala Kristijana Šmita (CSU) za novog Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Berlin želi da na taj način vrati BiH na međunarodnu političku agendu. „Kandidaturom Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u BiH… »

Voda na berzi

Dojče vele pre 12 sati
Na berzi sirovina u Čikagu investitori od nedavno mogu da spekulišu sa vodom. To bi s jedne strane moglo gradovima i poljoprivrednicima da olakša planiranje, ali kritičarima se od te ideje prevrće stomak. Kada Edgar Teri jutrom hoda po svojim poljima… »

Vreme pandemije, vreme za plastične operacije

Dojče vele pre 11 sati
Dok mnoge privredne grane pate zbog pandemije, klinike za plastičnu hirurgiju u Nemačkoj doživljavaju procvat. Ljudi imaju više vremena, a više i novca. Ujedno, sve to ima veze i sa nošenjem zaštitne maske. Dve rutinske operacije na podočnjacima… »

Početak kraja atomskog naoružanja?

Dojče vele pre 15 sati
Za protivnike nuklearnog naoružanja danas je istorijski dan: stupa na snagu Ugovor o neširenju atomskog oružja (NPT). Problem je samo što ga nije usvojila nijedna zemlja koja poseduje atomsko oružje. „Ovo je prekretnica“, smatraju u Međunarodnoj… »

Brutalnost na granici – državna taktika o kojoj se ćuti

Dojče vele pre 15 sati
Srpski zvaničnici nisu komentarisali nalaz Ustavnog suda da su snage reda ilegalno proterivale migrante. Aktivisti kažu da su pušbekovi svakodnevica. DW je pričao i sa jednim od proteranih Avganistanaca. Ko su policajci i, možda, vojnici koji su u… »

Merkel: Epidemiološki je EU jedan region

Dojče vele pre 1 dan
Ima razloga za optimizam u ovoj „teškoj fazi pandemije“, ali Nemačka mora da sarađuje sa Evropskom unijom kako bi sprečila širenje novih varijanti virusa. To je ocena nemačke kancelarke Angele Merkel. „Nalazimo se u teškoj fazi pandemije“… »

Noć u šumi – kako su migranti oterani u Bugarsku

Dojče vele pre 1 dan
Ustavni sud je prvi put potvrdio da su srpski organi reda ilegalno proterivali migrante, pokazuje odluka u koju DW ima uvid. Porodice sa malom decom ostavljene su na mrazu, umesto da budu prebačene u prihvatni centar. Bugarski policajci su ljude te… »

Češki Pirati bi mogli da osvoje vlast

Dojče vele pre 1 dan
Češki Pirati su najuspešnija Piratska stranka na svetu. Iz njihovih redova dolazi gradonačelnik Praga i oni su treća najjača snaga u Predstavničkom domu. Mnogi smatraju da bi mogli da dobiju naredne izbore. Ako je verovati anketama oni su danas… »

Kompost od kućnih ljubimaca

Dojče vele pre 1 dan
Kolumbijsko start-ap preduzeće pravi kompost od uginulih kućnih ljubimaca. A ove godine firme iz Sjedinjenih Američkih Država nameravaju da kompostiraju i ljudske posmrtne ostatke. Doris Sančez grabulja lišće iz grmlja. Pored visi fotografija… »

Dojče vele, najnovije vesti »