Dojče vele

Prvi slučaj korona-virusa u Nemačkoj

Dojče vele pre 8 sati
Korona-virus stigao je i do Nemačke. Prvi slučaj te bolesti potvrdilo je bavarsko Ministarstvo zdravlja. Kineske vlasti očigledno nisu u stanju da spreče širenje virusa. Prva infekcija korona-virusom u Nemačkoj zabeležena je u Bavarskoj. Zaražen… »

Veliko usporavanje: 30 na sat u gradovima?

Dojče vele pre 8 sati
Na konferenciji SZO sredinom februara u Stokholmu, predstavnici državnih ministarstava za saobraćaj će utvrditi svoju strategiju do 2030. godine. Očekuje se da se maksimalna brzina od 30 km/h proglasi za svetsku normu. Očekivao sam nervozu… »

Da li BiH sme da menja Ustav, a da ne pita Srbiju i Hrvatsku?

Dojče vele pre 1 sat
Zar BiH ne sme da menja svoj Ustav bez da pita svoje susede, Srbiju i Hrvatsku, koji joj baš i nisu prijateljski naklonjeni? Naravno da sme, ocenjuje u autorskom tekstu za DW Kristijan Švarc Šiling. Začuđujuće je kako vodeći političari u Bosni i… »

Nemca zarazila žena iz Kine

Dojče vele pre 3 sata
Prvi Nemac s korona-virusom zarazio se najverovatnije na jednom predavanju od jedne žene iz Kine. Zaraženi je imao bliske kontakte sa 40 drugih osoba. U toku su i pripreme za evakuaciju državljana Nemačke iz Vuhana. Prvi čovek zaražen korona-virusom… »

Imaju li Nemci mise za Hitlera?

Dojče vele pre 3 sata
Nakon što je nedavno u Zagrebu (ponovo) održana misa zadušnica za Antu Pavelića, Dojče vele je upitao Nemačku biskupsku konferenciju da li se u Nemačkoj održavaju mise za Adolfa Hitlera. Nemačka biskupska konferencija (Deutsche Bischofskonferenz… »

Ni spomenik ni komemoracije neće rešiti problem

Dojče vele pre 4 sata
Kao u velikom delu Evrope Holokaust i u Hrvatskoj postaje sve maglovitiji pojam, uprkos naporima koje u očuvanje sećanja ulažu jevrejske zajednice. Deklarativne komemoracije, kažu hrvatski Jevreji, nisu dovoljne. Na početku Drugog svetskog rata… »

Nestaju tragovi mostarskih Jevreja

Dojče vele pre 4 sata
U Mostaru je još 1889. godine postojala zajednička sinagoga za Sefarde i Aškenaze. Bila je to prva poznata zajednicu te vrste u Evropi. No, do danas se situacija značajno promenila i to na štetu jevrejske zajednice. Uz poteškoće s kojima se… »

Patnja u tišini: Deset zaboravljenih humanitarnih kriza

Dojče vele pre 5 sati
Organizacija CARE predstavila je izveštaj o 10 humanitarnih kriza koje su vrlo malo ili uopšte nisu prisutne u medijima. Zaključak glasi: ljudi mogu da pomognu u rešavanju kriza samo onda kad znaju za njih. Noćni leptir Jesenja sovica (Spodoptera… »

Indijska demokratija u opasnosti

Dojče vele pre 6 sati
Indijski premijer Narendra Modi svojim političkim programom povređuje i duh i slovo Ustava, smatraju mnogi u toj zemlji. Trenutno se najveći sukobi vode oko novog Zakona o državljanstvu. Indiju sa njenih 1,3 milijarde stanovnika često se naziva… »

Napredak u pregovorima o železničkoj liniji Beograd-Priština

Dojče vele pre 1 dan
Danas se u Berlinu opet raspravljalo o saobraćaju, ali o železničkom. Sve pod patronatom Vašingtona koji EU očito želi da pokaže kako se „radi, a ne samo priča“. Za sada nema rezultata, ali se i „dalja raspravlja“. „Napravili smo dobar… »

Dojče vele, najnovije vesti »