Dojče vele » Vesti dana

http://www.dw-world.de/serbian

Dojče vele

Francuski zamak pred drugi Kosovski boj

Dojče vele pre 21 sat
Dvadeset godina od Rambujea znamo dve stvari: prvo, ono što je tamo nuđeno Beogradu bilo je provokacija, uvod u bombardovanje; drugo, kada bi neko danas ponudio papir iz Rambujea, Srbi bi ga sigurno proglasili za sveca. Zamak je imao pet kula i bio je ponos visokog kraljevog činovnika Žana... »

Bregzit ili smak sveta?

Dojče vele pre 20 sati
Izlaskom iz EU ludi Britanci idu pravo u katastrofu – tako bi se otprilike moglo sažeti medijsko izveštavanje o Bregzitu kao i izjave evropskih političara. Čemu to širenje panike? Komentar novinara DW Nemanje Rujevića. U nemačkom novinarskom žargonu se takva struktura teksta zove... »

Danas na ribljoj pijaci, sutra premijer?

Dojče vele pre 20 sati
Političke karte u Italiji se otvaraju Mateu Salviniju. Šef desničarske Lege i ministar unutrašnjih poslova bi mogao da izazove vanredne izbore i postane premijer. Regionalni izbori u nedelju na Sardiniji su veliki test. Pop-muzika odzvanja sa pijace u Algeru, na obali italijanskog ostrva... »

„Zavođenje reda“ među Romima

Dojče vele pre 21 sat
Pre deset godina kulminirala je serija ubistva Roma u Mađarskoj. Desničarski teroristi koji su tražili „rešenje ciganskog pitanja“ osuđeni su na visoke kazne. Ali do danas inkluzija stotina hiljada Roma nije odmakla. Ubice su došle iza ponoći. Prvo su zapalili kuću. Kada su roditelji... »

Najveći trn u Dodikovom oku

Dojče vele pre 19 sati
Mladi banjalučki političar Draško Stanivuković postao je velika smetnja Miloradu Dodiku. Stanivuković je majstor jakih reči i provokativnih performansa, neko ko pokreće mlade i raskrinkava kriminal i korupciju u zemlji. Draško Stanivuković (25), poslanik Partije demokratskog progresa u... »

Nemačke penzije belgijskim SS-ovcima

Dojče vele pre 1 dan
Bivši belgijski pripadnici elitnih Hitlerovih SS-jedinica i dan-danas dobijaju penzije iz Nemačke. Neki poslanici iz belgijskog parlamenta to bi želi da zaustave. Ali, izgledi su slabi. Živih ih još ima tridesetak, svi su stariji od 90 godina. I redovno dobijaju dodatnu penziju iz Nemačke u... »

Američki investitor pred ruskim sudom

Dojče vele pre 1 dan
Dok ruska vlada pokušava da privoli investitore sa Zapada da ulažu u Rusiju, tajna služba Kremlja hapsi biznismena iz SAD. Poznavaoci prilika ocenjuju da je to svojevrstan autogol ruskih vlasti. Sa posledicama? Reakcije zapadnih investitora su nedvosmislene. Andrej Movčan, ekspert za ekonomiju... »

Mrtva trka opozicije i vlasti

Dojče vele pre 1 dan
Liste kandidata za predstojeće lokalne izbore u Turskoj koji će se održati 31. marta, su spremne. Ukoliko opozicija osvoji vlast u velikim gradovima, bio bi to preokret na turskoj političkoj sceni. Poslednjih meseci diskusije u Turskoj određivalo je pre svega jedno pitanje: kakvu će strategiju... »

Bespomoćni u borbi protiv antisemitizma?

Dojče vele pre 1 dan
Francuska se suočava s porastom broja antisemitskih incidenata. Vlasti traže načine kako to da obuzdaju. Za rasplamsavanje zločina iz mržnje prema najvećoj evropskoj jevrejskoj zajednici neki optužuju „žute prsluke“. Kada se Moriset Rufinja nedavno jednog sunčanog jutra našla pred još... »

Petnaest hiljada razloga

Dojče vele pre 1 dan
Da je predsednik opštine Brus, tzv. Jutka, opozicionar – mediji bi brujali kako je seksualno maltretirao Mariju Lukić, kako nasilno cmače žene i šalje im 15.000 poruka. Ali Jutka je naprednjak, piše za DW Dario Hajrić. Asortiman napada na opoziciju tokom zime je obogaćen novom linijom... »

©2019 Netmark d.o.o.