Dojče vele

Zagreb - ne na vodi, ali slično?

Dojče vele pre 4 dana
Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić nastoji da proda niz velikih javnih nekretnina i to pravda potreboma budžeta. Ali, neke od nekretnina već su bile namenjene za javne svrhe, a prihodi od prodaje su upitni. Grad Zagreb otvara veliku rasprodaju gradske… »

Nacionalna bezbednost SAD u rukama Kubanca

Dojče vele pre 5 dana
Alehandro Majorkas će biti ministar za nacionalnu bezbednost u vladi Džoa Bajdena. Rođeni Kubanac na toj funkciji trebalo da nađe između između zaštite granice i humanog useljavanja. Ko je ovaj čovek? Verovatno bi sve bilo mnogo drugačije da… »

Separatizam u Africi – nasleđe kolonijalizma

Dojče vele pre 5 dana
Neki separatistički pokreti u Africi ponovo su se rasplamsali. Njihove korene treba tražiti u vremenu kolonijalizma. Ovo su neki od konflikata, koji i danas tinjaju u Angoli, Tanzaniji, Nigeriji, Kamerunu i Gani. Za Tojina Falolu kolonijalizam je koren… »

Masovne demonstracije u Francuskoj

Dojče vele pre 5 dana
U Francuskoj je juče demonstriralo stotine hiljada ljudi u više od 70 gradova - zbog odredbe zakona koja predviđa krivičnu odgovornost za osobe koje snimaju policajce. U Parizu je bilo nereda, povređenih. Prema navodima organizatora, saveza… »

Od sto evra svakome do ništa nikome

Dojče vele pre 6 dana
Srpske vlasti su u prvom naletu korone velikodušno podržale ekonomiju državnim parama. Neki kažu da je to bilo rasipanje i da je to razlog što danas para nema, a oštre mere izostaju. U sredu (25. novembar) je epidemiolog Predrag Kon rekao da je… »

Izbori posle onlajn kampanje

Dojče vele pre 6 dana
Građani Severne Mitrovice u nedelju biraju gradonačelnika. Po naredbi Centralne izbore komisije kampanja se odvijala samo onlajn, a to nije jedino što je atipično – izostalo je i verbalno političko nasilje. Po prvi put od osnivanja opštine, njen… »

200 godina od rođenja Fridriha Engelsa

Dojče vele pre 6 dana
Pre 200 godina u Vupertalu u Zapadnoj Nemačkoj rođen je Friedrih Engels, prijatelj Karla Marksa. Dvojica Nemaca su se poznavali od svojih 20-ih, tesno sarađivali i svojom teorijskom kritikom kapitalizma - promenili svet. Kakav svet je zatekao Fridrih… »

Kako se Nemačka priprema za vakcinaciju

Dojče vele pre 6 dana
Vakcinisanje stanovništva jedne zemlje ogroman je izazov. Nemačka još nema vakcinu, ali, već se intenzivno radi na logistici i kriterijumima raspodele. U Nemačkoj su „Nacionalnu strategiju vakcinacije" za kovid-19 Savezna vlada i vlade saveznih… »

Kazne za vrbovanje medicinskih radnika u Srbiji

Dojče vele pre 6 dana
Odvođene medicinskih radnika u Nemačku je poslednjih godina posao težak milione evra godišnje. Neki posrednici vrbuju ljude u Srbiji na nedozvoljen način, potvrđuje sada istraživanje Korektiva. DW.COM Koliko košta negovatelj sa Balkana? Nemačke… »

10 godina Vikiliksa i demontaže spoljne politike SAD

Dojče vele pre 5 dana
Objavljivanje preko 250.000 američkih diplomatskih poruka pre 10 godina izazvalo je globalni politički potres što je osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža za SAD učinilo državnim neprijateljem broj 1. DW.COM Otac Džulijana Asanža traži pomoć od… »

Dojče vele, najnovije vesti »