Dojče vele

Zašto je Habermas odbio nagradu Mohameda bin Zajeda

Dojče vele pre 3 dana
Prvo je prihvatio, onda se predomislio. Možda zbog kritika u javnosti? Najveći živi nemački filozof Jirgen Habermas ipak neće u Abu Dabiju uzeti nagradu za životno delo čiji je pokrovitelj Mohamed bin Zajed. Nagrada „Šeik Zajed Book Award“ se… »

Merkel pod pritiskom uoči Petersberškog dijaloga o klimi

Dojče vele pre 3 dana
Nemačka vlada kao i svake godine organizuje Petersberški dijalog o klimi – a ove godine poslednji put s Angelom Merkel na čelu. Aktivisti za zaštitu životne sredine zahtevaju od kancelarke jasna finansijska obećanja. Kristijana Figeres… »

Prvi koraci Evrope ka normalizaciji

Dojče vele pre 3 dana
Ljudi čeznu za povratkom u normalan život, za izlascima bez ograničenja, susretima s prijateljima, odlaskom u šoping. To je sada ponovo moguće u nekim evropskim zemljama – ali pod određenim uslovima. Dok u Nemačkoj strogi lokdaun još uvek… »

G7 u Londonu: Konačno opet za istim stolom

Dojče vele pre 4 dana
Ministri spoljnih poslova zemalja-članica G7 ne žele više da se sastaju virtuelno. Susretom uživo u Londonu žele da pokažu da ima napretka – i u borbi protiv korone i u međunarodnoj saradnji. Ministri spoljnih poslova zemalja-članica G7 susretom… »

Bugarska pred novim izborima?

Dojče vele pre 4 dana
Dugogodišnji bugarski premijer Bojko Borisov nije mogao da sastavi vladu, ali nisu mogle ni druge političke snage. Mesec dana posle parlamentarnih izbora jasno je da će birači ponovo morati na birališta. Balkanskom političkom krajoliku nikada nije… »

„Dalje ruke od granica“

Dojče vele pre 3 dana
„Non pejperi“ i ideja pomeranja granica na Balkanu i dalje su teme za nemačku štampu. Ti nezvanični dokumenti razlog su i za otvoreno pismo velikog broja intelektualaca na adrese Evropske unije, NATO i SAD. Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko… »

Zbog korone skuplji televizori i laptopovi

Dojče vele pre 3 dana
Do sada je važilo nepisano pravilo da cene novih modela televizora ili laptopova padaju nekoliko meseci nakon što se pojave na tržištu. Dakle, ko želi da štedi, mora da čeka. Ali zbog korone to pravilo više ne važi. Rad od kuće umesto odlaska u… »

Upala desni povećava rizik od teškog oblika Kovida-19

Dojče vele pre 4 dana
Poznato je da problemi sa zubima mogu da izazovu ozbiljne bolesti i povećaju rizik od srčanog udara, reumatizma ili plućnih bolesti. Nova studija pokazuje da problemi s desnima mogu biti faktor rizika i za Kovid-19. DW.COM U zubima zapisano zašto… »

Meksiko: veliki pesnik, otadžbina i vakcina

Dojče vele pre 5 dana
Meksiko je teško pogođen pandemijom korone i sada razvija svoju vakcinu. Vlasti obećavaju da će biti gotova do kraja godine. Tračak nade ili samo propaganda? Ramon Lopez Velarde nije bilo kakav pesnik, on rodnom Meskiku važi za ikonu i nacionalnog… »

Žestoka borba za moć u Nemačkom fudbalskom savezu

Dojče vele pre 5 dana
Velika kriza u Nemačkom fudbalskom savezu: traži se ostavka predsednika Saveza zato što je potpredsednika uporedio sa nacistom. Iza svega se navodno kriju neki sumnjivi ugovori i transakcije. DW.COM Neizvesna budućnost nemačkog fudbala Nemački… »

Dojče vele, najnovije vesti »

Samit lepih reči

Dojče vele pre 13 sati

Opasni kineski krediti?

Dojče vele pre 13 sati

Nemačka: Zeleni vode u anketama

Dojče vele pre 15 sati