Dojče vele

Pandemija i mediji: rekordan broj pritužbi

Dojče vele pre 3 dana
Sloboda medija nije neograničena. Zato i u Nemačkoj raste broj pritužbi na rad medijskih kuća, između ostalog i zbog pandemije korona-virusa. Problematičan je posebno bio jedan nemački tabloid. Lažne vesti? Njihova ciljana proizvodnja u štampanim… »

Jeftinih stanova u Nemačkoj i dalje nema

Dojče vele pre 3 dana
Više od dve godine je prošlo otkako je vlada najavila ogromne planove u izgradnji stanova u nemačkim gradovima. Promenilo se nije gotovo ništa: povoljnih stanova jednostavno – nema. Bračni par Fišer je baš pred sam doček tada Nove 2020. godine… »

Sporne kontrole na unutrašnjim granicama EU

Dojče vele pre 3 dana
Šest zemalja Evropske unije koje su uvele granične kontrole preterale su u borbi protiv mutanata korone, smatra Evropska komisija. Nemačka tu kritiku odbacuje i traži uvođenje potvrda o vakcinaciji. Nemačka je do 3. marta produžila striktna… »

Nove sankcije Rusiji, kritičari kažu da je moralo oštrije

Dojče vele pre 4 dana
Ministri spoljnih dela članica EU usaglasili su nove sankcije protiv Rusije zbog tretmana opozicionara Alekseja Navaljnog. Mere pogađaju četvoricu visokih službenika. Za oštrije sankcije nema volje. „Postoje sankcije koje se razrezuju jednostavno… »

Moraće da plate, ne zna se koliko

Dojče vele pre 4 dana
Australija je postigla dogovor sa Fejsbukom prema kojem će američka društvena mreža morati da plaća medijima za deljenje njihovih sadržaja. Ali, začkoljice postoje. U pitanju je bitka za budućnost informisanja. Od četvrtka korisnici Fejsbuka… »

Nova epizoda u sporu Folksvagena i Preventa

Dojče vele pre 4 dana
Folskvagen i Prevent nekada su bili poslovni partneri, ali već godinama se te dve kompanije obračunavaju pred sudovima. Radi se o milionima evra. Novi sudski proces upravo počinje. Kao i svi drugi proizvođači automobila, i Folksvagen (VW) od svojih… »

Poštena raspodela vakcina za sve – šta košta, da košta!

Dojče vele pre 3 dana
Zapadne zemlje se trude da najpre za svoju populaciju obezbede vakcinu. Taj nedostatak solidarnosti imaće geopolitičke posledice, ocenjuje u autorskom tekstu za DW Ilona Kikbuš. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je sve zemlje da najpre… »

Martina Mlinarević: BiH će jednoga dana biti normalna

Dojče vele pre 4 dana
„Možda mi to nećemo doživeti, ali ta će zemlja jednog dana biti srećna za svu našu decu. A to sigurno neće biti na ovaj način na koji je sada uređena“, kaže za DW ambasadorka BiH u Pragu Martina Mlinarević. „Ja mogu otići bilo gde, ali… »

Francuska: Prekinite da ćutite o pedofiliji

Dojče vele pre 4 dana
Pokret #metoo dao je glas ženama koje su bile žrtve seksualnog nasilja. Ali nije uključivao decu. To se sada menja. I Francuska je u šoku – na videlo stalno izlaze novi slučajevi. Na jednom zidu u modernom 10. arondismanu u Parizu zalepljeni su… »

Damir Šodan i njegov haški bluz

Dojče vele pre 4 dana
Kolega iz Angole je studirao u Beogradu, a kolega iz Ugande u Zagrebu. Prepirali su se iznoseći tipično hrvatski i srpski narativ o „našem“ ratu. To je deo onoga što nam je ispričao pisac i prevodilac u Hagu Damir Šodan. DW: Tebi je, Damire… »

Dojče vele, najnovije vesti »