Dojče vele

Sve što bi trebalo znati o izvlačenju grupa za EURO 2020

Dojče vele pre 16 dana
Ciklus kvalifikacija, broj domaćina, „zabranjene utakmice“ Evropske fudbalske federacije (UEFA)… Prvi panevropski fudbalski turnir prepun je noviteta. Donosimo odgovore na najvažnija pitanja. EURO 2020 – ko sve nastupa na turniru? Čak 20 od 24… »

„Ako žele da me likvidiraju niko ne može da me spasi“

Dojče vele pre 16 dana
„Prete nam sve češće, ali ne objavljujemo sve te pretnje, jer ćemo mi onda postati tema umesto onih o kojima pišemo“, kaže u intervjuu za DW novinar sarajevskog Žurnala Avdo Avdić. DW: Da li se osećate bezbedno u Bosni i Hercegovini dok… »

Pre 30 godina: plan ujedinjenja

Dojče vele pre 16 dana
Pre tačno tri decenije, 28. novembra 1989. godine, tadašnji kancelar Helmut Kol iznenadio je svet svojim planom od 10 tačaka. On je trebalo da utre put ponovnom ujedinjenju Nemačke. Kakav je bio politički kontekst u novembru 1989? Devetnaest dana… »

Levandovski u životnoj formi

Dojče vele pre 18 dana
Posle pobede Bajerna nad Crvenom zvezdom od 6:0, nemačka štampa piše o junaku utakmice Robertu Levandovskom kao o „najboljem napadaču sveta“ u ovom trenutku. Ali podseća da ovo nije prvi put da se ovako „raspomamio“. „Ova serija postaje… »

Kokain preplavio Nemačku

Dojče vele pre 17 dana
Čitava Evropa je trenutno preplavljena kokainom. I u Nemačkoj su vlasti zaplenile rekordne količine. Pritom kokain ni izdaleka nije jedini problem Nemačke kada je reč o bolestima zavisnosti. Umotan u karton i plastiku, skriven u više od 200 tamnih… »

Guteres za DW: Multilateralizam je važniji nego ikad

Dojče vele pre 17 dana
„Bez snažne multilateralne vladavine, naš svet ne može da savlada ogromne izazove koji nam prete“, kaže u intervjuu za Dojče vele generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres. DW: Gospodine Guteres, koliko ste zabrinuti zbog stanja u… »

Nova Evropska komisija – geopolitička i zelena

Dojče vele pre 18 dana
Novi saziv Evropske komisije je potvrđen i uskoro će moći da se baci na posao. Predsednica Ursula fon der Lajen želi da to bude „geopolitički i zeleno“. I namerava čak i da spava u zgradi Komisije. Bukvalno…. Za tim Ursule fon der Lajen to… »

Zemljotres u Albaniji: „Dohvatili smo decu i trčali“

Dojče vele pre 17 dana
Olakšanje i aplauz. Tako reaguju meštani svaki put kada nekoga živog izvuku iz ruševina. Suze i očaj kada pronađu beživotno telo. Reporterka DW u Tumani, albanskom mestu koje je najteže pogođeno zemljotresom. Stanje je bilo konfuzno satima posle… »

Gde će da završi skupoceni nakit iz Drezdena?

Dojče vele pre 17 dana
Lopovi su iz drezdenskog muzeja Grines Gevelbe (Zeleni svod) ukrali nakit neprocenjive vrednosti. Svi se sada pitaju šta oni nameravaju s tim da urade? Ukradene umetničke predmete takve vrste veoma je teško unovčiti. Možda je lopovima bio potreban… »

Izbeglički centri zatvorenog tipa

Dojče vele pre 17 dana
Grčka vlada najavljuje oštriji kurs prema migrantima. Za rekordno vreme trebalo bi da budu podignuti centri za vraćanje onih kojima je odbijen zahtev azil. Takođe najavljuje se i brža obrade tih zahteva. Jorgos Stancos se nimalo ne ustručava. Nakon… »

Dojče vele, najnovije vesti »