Dojče vele

Kada će stići vakcina protiv korone?

Dojče vele pre 14 dana
Naučnici u čitavom svetu rade na razvijanju delotvorne i bezbedne vaccine protiv virusa SARS-CoV-2, koji je izazvao pandemiju. DW je sastavio pregled najvažnijih pitanja i odgovora u vezi s vakcinom. Dokle su naučnici stigli u razvoju i testiranju… »

Irinejeva zaostavština

Dojče vele pre 14 dana
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej preminuo je u Beogradu od posledica zaražavanja korona-virusom. Iza njega ostaje dovršen Hram Svetog Save i protivrečno političko nasleđe. „Kao poglavar naše pomesne Crkve smatram da bi bilo kakvo… »

Dokumenta Štazija blede – šteta…

Dojče vele pre 14 dana
Zavod za dokumentaciju Štazija jedinstven je u svetu. Uzor zemljama s iskustvom diktature. Dokumenta tajne policije bivšeg DDR-a biće prebačena u Savezni arhiv – i time postaju gotovo nevidljiva, smatra Marsel Firstenau. Za mnoge je to simbol mirne… »

Čestice prašine povećavaju rizik od korone

Dojče vele pre 15 dana
Čak i kod pacijenata bez teških, hroničnih oboljenja, kovid 19 može da izazove smrt. Naučnici smatraju da bi razlog tome moglo da bude zagađenje atmosfere sitnim česticama prašine. Kada se pandemija korone proširila u kineskom Vuhanu, a kasnije i… »

Borba protiv korone i borba za demokratiju

Dojče vele pre 15 dana
Žestoki govori u parlamentu, nasilni protesti i vodeni topovi ispred. Sreda je bila važan dan za borbu protiv korone, ali i za demokratiju u Nemačkoj, piše u svom komentaru Kristof Štrak. Unutra, u Bundestagu, dva sata žestoke svađe. Ispred, na… »

Šta se krije iza smešnih memova na internetu

Dojče vele pre 15 dana
Memovi, slike, video-snimci… Na prvi pogled je to obično zabavno i smešno. Ali takvi sadržaji mogu da imaju problematičnu, pa čak i radikalnu pozadinu. Manipulativne onlajn-strategije su danas prisutne svakodnevno. Da li biste još jednom da… »

„Dodik je pokušao da kopira Vučića“

Dojče vele pre 14 dana
Građani su na izborima u Sarajevu i Banjaluci kaznili kriminal, korupciju i bahatost političara, ocenjuju analitičari s kojima smo razgovarali. Da li su porazi u tim gradovima početak kraja Izetbegovića i Dodika? „Bahatost koju je Milorad Dodik… »

Samit EU: budžet kao talac

Dojče vele pre 15 dana
Virtuelni samit šefova vlada Evropske unije baviće se pandemijom korone i najnovijom krizom: ucenom Mađarske i Poljske koje žele da blokiraju budžet Unije zbog klauzule o vladavini zakona. Kao da bes zbog najavljenih ucena EU od strane Varšave i… »

Korona i vitamini: šta zaista pomaže kod zaraze?

Dojče vele pre 15 dana
Sve je više studija koje ispituju delovanje mikronutrijenata na tok infekcije SARS-CoV-2. Vitamin D izgleda kao obećavajući kandidat za ublažavanje toka bolesti. Da li je to zaista tako? Poznato je da se može raspravljati o mnogo čemu. Ali, svakako… »

Neodgovorno povlačenje vojnika iz Avganistana i Iraka

Dojče vele pre 16 dana
Trampov plan da do sredine januara smanji broj američkih vojnika u Avganistanu i Iraku na po 2.500 je šamar saveznicima, a to ujedno i jača ekstremiste u tim zemljama, smatra dopisnica DW iz Vašingtona Ines Pol. Još jednom su propale nade da je… »

Dojče vele, najnovije vesti »