Dojče vele » Vesti dana

http://www.dw-world.de/serbian

Dojče vele

Zajednički nastup – što pre to bolje

Dojče vele pre 11 dana
Bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas poziva opoziciju da se okupi u takozvanom Savezu za Srbiju. Odgovor ostatka opozicije: mlake reakcije i nedostatak entuzijazma. Pokušavajući da kapitalizuje relativno dobar rezultat na nedavnim beogradskim izborima Dragan Đilas priprema teren za novi... »

Posle Kosova, na redu je BiH?

Dojče vele pre 11 dana
Da li će nakon Kosova i Bosna i Hercegovina da izruči Turskoj „gulenovce“? Zvaničnici obećavaju da će poštovati Ustav i zakone BiH, ali analitičari nisu ubeđeni u njihovu iskrenost i sposobnost. Nakon što je Kosovo nedavno deportovalo šestoricu Turaka koje Ankara smatra sledbenicima... »

Orban, šef evropskih kontraša

Dojče vele pre 11 dana
Polovina Mađara glasala je za Viktora Orbana i njegov Fides, što mu omogućuje apsolutnu većinu. To je prst u oku EU. Mnogi će pokušati da kopiraju njegovu demokratski legitimisanu autokratiju, komentariše Folker Vagener. Šta je zajedničko Angeli Merkel i Viktoru Orbanu? Samo jedno: Oboje... »

Jens R, misteriozni napadač iz Minstera

Dojče vele pre 11 dana
Uleteo je kombijem u baštu restorana u starom gradu Minstera i usmrtio dvoje ljudi. Onda se ubio. Imao je psihičke tegobe. U stanu i vozilu je držao opasne supstance. Ko je Jens R. i šta se do sada zna o motivima napada? Amok – malajska reč skovana da opiše stanje kada duh zlog tigra obuzima... »

Laž kao opravdanje za rat

Dojče vele pre 11 dana
Devetog aprila 2003. vojnici SAD srušili su u Bagdadu skulpturu Sadama Huseina. Danas, 15 godina kasnije, znamo: rat odneo je stotine hiljada života, Bliski istok strovalio je u haos i – bio je zasnovan na lažima. Gotovo tri nedelje trebalo je prođe od početka invazije na Irak pod vođstvom... »

Cirih-Beograd: cipele, zubi i ljubaznost

Dojče vele pre 11 dana
Tri prva utiska iz Ciriha posle godina u Beogradu: cipele, zubi i ljubaznost. Cipele Cirišana su blistavo očišćene, zubi penzionera blistavo beli, a prodavci su ljubazni. Ali, ono što je zaista upadljivo, jesu pogledi…. Švajcarski Noje cirher cajtung piše o Balkanu u širem kontekstu:... »

Popularnost kancelarke i dalje u padu

Dojče vele pre 11 dana
Nova vlada u Berlinu formirana je teškom mukom, a, prema najnovije istraživanju, njome je nezadovoljno čak dve trećine građana Nemačke. I popularnost kancelarke Angele Merkel sve više opada. Ako je i bilo nedoumica oko političkih stranaka, ipak je ogromna većina Nemaca donedavno bila... »

Još jedan krvavi petak u pojasu Gaze

Dojče vele pre 13 dana
U jučešnjim sukobima između Palestinaca i Izraelaca tokom masovnog protesta duž granice pojasa Gaze i Izraela, poginulo je 6 Palestinaca a više od 1000 je ranjeno. Pritom Palestinci samo žele bolju budućnost. Palestinsko Ministarstvo zdravlja je saopštilo da su izraelski vojnici ubili... »

Niko neće u kuvare

Dojče vele pre 13 dana
Nemačka je ponosna na svoje dualno obrazovanje. Sudeći po nacrtu najnovijeg izveštaja vlade za ovu oblast, stopa osipanja tokom stručnog školovanja je trenutno veoma velika - više od četvrtine mladih ga prekida. Prema najnovijem nacrtu izveštaja koji se odnosi na poslednju generaciju... »

U potrazi za motivom

Dojče vele pre 13 dana
Dan posle tragedije kada je u Minsteru jedan psihički labilan Nemac vozeći kamp-kombi uleteo u masu i pritom ubio 2 i povredio 30 ljudi, policija traga za motivom napadača koji se ubio na mestu događaja. 8. april, 10:00 Posle jučerašnjeg tragičnog događaja policija traga za motivima... »

©2018 Netmark d.o.o.