Dojče vele » Vesti dana

http://www.dw-world.de/serbian

Dojče vele

„Iz ništavila“ – više od drame

Dojče vele pre 11 dana
Serija terorističkih ubistava i jedna žena na putu kroz pakao. To je siže filma „Iz ništavila“ (Aus dem Nichts), nemačkog reditelja Fatiha Akina za koji je dobio nagradu Zlatni globus. Za reditelja je to bila neka vrsta oslobađanja. Film „Iz ništavila“ je emocionalno i potresno delo,... »

Poslednja šansa za Angelu Merkel

Dojče vele pre 11 dana
Preliminarni pregovori o mogućem formiranju velike koalicije su samo traženje odluke o tome hoće li Demohrišćani i Socijaldemokrate uopšte početi zvanične pregovore o tome. Ipak, odvijaju se u strogoj tajnosti. „Pred pregovaračima je veliki posao“, rekla je kancelarka Angela Merkel po... »

Ima stvari o kojima ne raspravlja

Dojče vele pre 11 dana
Odnosi Nemačke i Turske jesu loši. Ali kada ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel izjavi da će „učiniti sve“ da postanu bolji, to ne sme da znači da će se Erdoganu prodavati tenkovi, naglašava Rupert Vidervald. Učinićemo sve kako bi se poboljšali odnosi Nemačke i Turske, izjavio... »

Bela kuća kao kavez pun budala

Dojče vele pre 13 dana
Knjiga „Oganj i gnev“ koja je izazvala buru u političkom Vašingtonu predstavlja Trampa kao tragičnog tupavka koji jedva da zna da čita. No niz je kritika i na autora knjige Majkla Volfa i stil kojim je napisao bestseler. Nije ni bilo sumnje – samo dan nakon što se knjiga „Oganj i gnev:... »

„Na ulice izlaze gladni“

Dojče vele pre 13 dana
U intervjuu za DW dobitnica Nobelove nagrade za mir Širin Ebadi pozvala je građane Irana na civilnu neposlušnost. Ona smatra da samo na taj način vlada može biti primorana da poštuje volju građana. DW: Protesti protiv vlade u Iranu kao da jenjavaju zbog masovnog prisustva policije –... »

Privredno čudo sa mnogo upitnika

Dojče vele pre 13 dana
Vanredno stanje, hapšenja, nestabilan region… poslednje godine su bile turbulentne za Tursku i nikako podsticajne za ekonomiju zemlje. Pa ipak vlada tvrdi da privreda raste dvocifrenim stopama. Šta se krije iza toga? Murat Aktepe oprezno balansira dok nosi poslužavnik sa trbušastim čašicama... »

Sve po spisku

Dojče vele pre 13 dana
Poljsko ministarstvo je objavilo spisak osoba osuđenih za seksualno zlostavljanje dece – s punim imenom, adresom i fotografijom. U Poljskoj se niko zbog toga ne uzbuđuje. Možda jer na spisku volšebno nema sveštenika. „Pravo na zaštitu naše dece stoji iznad anonimnosti zločinaca“,... »

„Svašta ljudi tamo pišu“

Dojče vele pre 13 dana
Do posla u Nemačkoj preko Fejsbuka? Zvuči kao jeftini slogan neke agencije. Zaista, ova društvena mreža mnogima s prostora bivše Jugoslavije pomaže da se zaposle, ali je istovremeno stecište raznih prevaranata. Još pre koji mesec je Danijel Horvat vozio međunarodne autobuske linije, od... »

Zašto je Telegram popularan u Iranu?

Dojče vele pre 13 dana
Mnogi Iranci se o zajedničkom izlasku na demonstracije dogovaraju preko aplikacije Telegram – čak 40 miliona Iranaca ima ovu aplikaciju na svom telefonu. Zašto je toliko omiljena – i zašto se kritikuju njeni tvorci? Tokom Arapskog proleća 2011. godine mnogi demonstranti komunicirali su... »

Nova kriptovaluta bez šansi?

Dojče vele pre 13 dana
Ovog meseca venecuelanska vlada namerava da lansira novu kriptovalutu – petro. Analitičari smatraju da ona neće imati nikakvih šansi premda ideja nije loša. Zvanična valuta bolivar na udaru je hiperinflacije. Samo je pitanje dana kada će vlada Venecuele zvanično izdati sopstvenu... »

©2018 Netmark d.o.o.