Dojče vele, najnovije vesti

Plenković: Doveo sam u Zagreb finale Lige šampiona

Dojče vele pre 8 sati
U Zagrebu se po prvi put održava izborni kongres Evropske narodne stranke. Vladajući HDZ tvrdi da je reč o političkom događaju decenije, ali u javnosti je kongres ipak doživljen kao isključivo stranačka stvar. Prema najavama i akreditacijama, 26… »

Koliko se poštuju dečja prava?

Dojče vele pre 8 sati
Od pre 30 godina, jedna Konvencija UN garantuje dečja prava – i u Nemačkoj. Ali, kako se ona sprovodi u svakodnevici? Posetili smo decu koja poznaju svoja prava – i onu koja za njih moraju da se bore. Deca jurcaju iz jednog u drugi ćošak poput… »

Balkan koketira sa Turskom – zbog EU

Dojče vele pre 9 sati
Magazin Špigel piše o uticaju Turske na Balkanu – u zemljama koje su nekada bile deo Osmanskog carstva. A prenosi i mišljenja stručnjaka koji smatraju da Balkan sa Turskom koketira zbog EU. „Moramo ići tamo gde su nekada bili naši preci, rekao… »

Sila je jača od međunarodnog prava

Dojče vele pre 13 sati
Vašington demontira načela politike prema Bliskom istoku zasnovane na međunarodnom pravu. A Evropska unija sve to može samo bespomoćno da gleda, procenjuje Barbara Vezel. Najnoviji obrt u američkoj politici prema Bliskom istoku u stvari je samo… »

Koliko stranih radnika je potrebno Hrvatskoj?

Dojče vele pre 13 sati
Prvi korak poslodavaca u Hrvatskoj bio je da, zbog velikog odliva radne snage – povećaju plate. Ali s povećanim prilivom stranih radnika, plate su opet pale. I to baš za strance. Kako to regulisati? Kvota za zapošljavanje stranih radnika u Hrvatskoj… »

Kompromis u BiH, nakon više od godinu dana

Dojče vele pre 15 sati
Dogovor je konačno postignut: Zoran Tegeltija trebalo bi da bude novi predsednik Saveta ministara BiH, a u sedište NATO u Briselu, umesto „Godišnjeg nacionalnog plana“, ide „Program reformi“. Dogovoru o deblokadi vlasti u Bosni i Hercegovini… »

Proširenje EU: Francuski predlog neće biti i jedini

Dojče vele pre 15 sati
Posle ministarske rasprave o politici proširenja tri stvari su jasne: EU ne okreće leđa Zapadnom Balkanu, mesta za poboljšanja procesa pristupanja ima, a francuski predlog neće biti i jedini o kojem će se razgovarati. Nakon oktobarskih, maratonskih… »

Huavej i 5G – miniran teren

Dojče vele pre 16 sati
Širom sveta niču nove 5G-mreže. Ali, pitanje da li bi zapadne vlade trebalo da isključe kineski koncern Huavej iz trke, još nije rešeno. Nemačka se prema Huaveju ponaša kao i prema ostalim koncernima. Za sada…. Stvar je zapravo jasna: nemačka… »

Odlazak iz pakla Morije

Dojče vele pre 1 dan
Grčka vlada je najavila da će se uhvatiti u koštac s vanrednim stanjem koje vlada na ostrvima. Rešenje bi trebalo da bude pooštravanje pravila za dobijanje azila i transfer migranata. Ali poboljšanja nema na vidiku. Svetla se približavaju i… »

„Evropska unija – tigar od papira“

Dojče vele pre 1 dan
Gudrun Štajnaker, bivša nemačka ambasadorka u Podgorici i Skoplju, živela je svojevremeno u Beogradu i Zagrebu, još za vreme SFR Jugoslavije. Ona oštro kritikuje promašaje Evropske unije u regionu. DW: Vi se bavite i zaštitom čovekove okoline. Da… »

Vesti dana »