Dojče vele, najnovije vesti

Previše rada je opasno za život

Dojče vele pre 3 minuta
Sad je i zvanično potvrđeno: prema istraživanju Svetske zdravstvene organizacije, rad od 55 ili više sati nedeljno drastično povećava mogućnost smrti od srčanog udara ili kapi. A tokom pandemije se to sve češće događa. Predugo radno vreme vodi… »

Pop i pandemija: Eurosong u Roterdamu

Dojče vele pre 1 sat
Holandija organizuje Takmičenje za pesmu Evrovizije, a fanovi u Roterdamu već slave taj muzički događaj, doduše sa distancom. Tu je naravno i pitanje: ko je favorit na ovogodišnjem Eurosongu? Pet puta udahnuti i izdahnuti, a onda kratko zadržati… »

Vakcina konačno za sve Nemce – kad bi je bilo

Dojče vele pre 57 minuta
Od 7. juna svi koji to žele u Nemačkoj, bez obzira na godine, trebalo bi da mogu da se vakcinišu. Porodični lekari, međutim, tvrde da je to puka teorija i da vakcina i dalje nema dovoljno. Ministar zdravlja Jens Špan ponosno objavljuje da… »

Nemačka i Izrael: posebna veza

Dojče vele pre 2 sata
U kriznim, ali i u svim drugim vremenima, nemačka politika uvek ističe značaj višeslojnih odnosa sa Izraelom. To je za Berlin uvek osetljiva tema. Kako su se ti odnosi razvijali nakon Drugog svetskog rata? „Ovo nasilje se ničim ne može opravdati… »

„Smrtna kazna“ za Radovana Karadžića?

Dojče vele pre 3 sata
„Čovek čija je politika između 1992. i 1995. koštala života desetine hiljada muslimana, sada i sam mora da strahuje za svoj život“, piše nemačka štampa povodom najave prebacivanja Radovana Karadžića u zatvor u Britaniju. List Frankfurter… »

Nemački špijuni u Jugoslaviji, Rumuniji i Bugarskoj

Dojče vele pre 3 sata
Nezavisna komisija istoričara istražila je aktivnosti zapadnonemačke špijunaže BND-a na jugoistoku Evrope do 1968. To je jedini primer u svetu da su istoričari dobili pun pristup tajnim arhivama obaveštajne službe. Koliko je dobra bila… »

Ko bi mogao da posreduje na Bliskom istoku?

Dojče vele pre 5 sati
Čitav svet poziva na momentalni prekid sukoba na Bliskom istoku. Ali on bi bio kratkotrajan ukoliko se ne kombinuje sa pregovorima. Nejasno je, međutim, ko bi mogao da preuzme glavnu ulogu u takvim pregovorima. Ujedinjene nacije? Generalni sekretar… »

Kraj političke priče Alekseja Navaljnog?

Dojče vele pre 24 sata
U Moskvi je počeo proces za zabranu organizacija koje predvodi Aleksej Navaljni. Poznati ruski opozicionar je i sam u zatvoru i mali su izgledi da od ovog udarca ikada može da se oporavi. Njegovi saradnici će u egzil. Četiri meseca nakon hapšenja… »

Da li je drvo novo zlato?

Dojče vele pre 1 dan
Kriza izazvana pandemijom korone pogodila je mnoge privredne grane u Nemačkoj, ali drvna industrija u poslednje vreme odlično prolazi. Cene proizvoda od drveta poslednjih meseci znatno su porasle. Zašto je to tako? Andreas Melcer rukovodi pilanom u… »

Ne priznaju Izrael, komanduju Gazom

Dojče vele pre 1 dan
Radikalni Hamas se ovih dana po četvrti put žestoko sukobio sa Izraelom otkako je preuzeo moć u Pojasu Gaze pre petnaestak godina. Za šta se zalaže Hamas, na čiju podršku računa, i odakle im tolike rakete? „Radikalan“ ili „islamistički“… »

Vesti dana »