Kultura

Svečano otvoren 67/68. Martovski festival u Domu omladine Beograda

Danas pre 4 sati
U Domu omladine Beograda večeras je svečano otvoren 67/68. Martovski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, a do 25. aprila biće prikazane kompletne takmičarske selekcije iz 2020. godine, kada je festival otkazan zbog pandemije korona… »

Film Anet Leosa Karaksa otvara 74. Kanski filmski festival

Danas pre 5 sati
Film Leosa Karaksa (Leos Carax) „Anet“ (Annette) sa Marion Kotijar i Adamom Drajverom u glavnim ulogama otvara 74. Međunarodni filmski festival u Kanu 6. jula, na dan kada će i izaći u bioskopske dvorane, saopštili su danas organizatori festivala… »

Izložba fotografija o Novom talasu na Kalemegdanu

Danas pre 6 sati
Izložba fotografija pod nazivom Novi talas u Beogradu: Paket aranžman (1981-2021), autora Zorice Kojić i Dragana Ambrozića (dizajn izložbe: Dobrila Stevanić), u organizaciji JP „Beogradska tvrđava“, otvara se u četvrtak, 22. aprila, od 18… »

Izložba Konstantinosa Petrovića u Užicu

Danas pre 8 sati
U užičkoj galeriji Reflektor, narednih deset dana, mogu se pogledati radovi Konstantinosa Petrovića, mladog umetnika iz Valjeva. Radovi, koje čine predmeti sortirani u više grupa, nastali su mašinskim putem, visokotiražnim štampanjem, livenjem… »

Baljak: Vučićeva piramida vlasti izgrađena na zastrašivanju i ucenama

N1 Info pre 18 sati
Reditelj Janko Baljak ocenio je da su "najrazličitiji oblici nasilja priroda ovog režima", napominjući: "zar Vućićeva piramida vlasti nije izgrađena na zastrašivanju, ucenama i proizvodnji straha?". „Postali smo društvo u kome su moralne… »

Saša Radojčić dobitnik nagrade “Desanka Maksimović”

Dnevnik pre 14 sati
BEOGRAD: Nagradu “Desanka Maksimović” za ukupan doprinos srpskoj poeziji, koju dodeljuje istoimena Zadužbina iz Beograda, za 2021. osvojio je pesnik, kritičar i prevodilac Saša Radojčić, saopštila je direkcija te nagrade. Stručni žiri koji je… »

Audio izložba "Jasenovac. Logor mrtvih - zemlja živih" u galeriji Progres

Blic pre 9 sati
Izložba koja će, uoči 76. godišnjice proboja zatvorenika iz logora Jasenovac, biti otvorena 21. aprila u 19h u Galeriji Progres - posvećena je kako sećanju na žrtve logora tako i razvijanju kulture sećanja uopšte. Reč je o nizu audio priča o… »

„Osamnaest mačaka i limar“ premijerno 23. Aprila: Spremna nova predstava u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu

Večernje novosti pre 14 sati
PREDSTAVA „Osamnaest mačaka i limar Herman Brum“ premijerno će biti izvedena 23. aprila na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Ovaj komad na scenu postavlja reditelj Ivan Cerović, dramaturg je Božidar Knežević, dok u… »

Film o 65 godina KST-a u programu Martovskog festivala

Politika pre 1 dan
U okviru revijalnog dela programa 67/68. Martovskog festivala, 20. aprila u Domu omladine Beograda biće prikazan dokumentarni film „KST-65” (2020, 53' 37'') u režiji Zorana Bulovića. Film je snimljen povodom 65 godina postojanja Kluba studenata… »

Martovski festival u znaku simketa: Duplo izdanje poznate filmske smotre počinje danas i trajaće do nedelje, 25. aprila

Večernje novosti pre 17 sati
NAGRADA za životno delo 67. i 68. Martovskog festivala pripala je čuvenom kompozitoru Zoranu Simjanoviću, koji je nedavno preminuo od posledica virusa korona. Specijalno, dvostruko izdanje beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma… »

Kultura, najnovije vesti »