Kultura

Nauka u službi kulture: Kako se baština može sačuvati i uz pomoć jonizujućeg zračenja

Večernje novosti pre 40 minuta
JEDNA od tema ovogodišnje konferencije "Nuklearna sigurnost danas", u organizaciji Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) i Instituta za nuklearne nauke "Vinča", koju je otvorila potpredsednica Vlade i ministarka… »

Objavljeni prevodi Nikole Tesle na engleski jezik poezije Jovana Jovanović Zmaja

Beta pre 10 sati
Prevodi Nikole Tesle na engleski jezik poezije Jovana Jovanovića Zmaja, objavljeni su u knjizi Vladimira Todorovića i Sime Matića, "Zagrljaj Tesla i Zmaj/An Embrace Tesla and Zmaj". Knjiga donosi prevode 13 Zmajevih pesama, kao i Teslin esej pod… »

Sezona evropskih filmskih klasika: "Grešnica bez greha" donosi atmosferu Beograda tridesetih godina prošlog veka

Blic pre 7 sati
Film "Grešnica bez greha" biće premijerno prikazan na zvaničnom Jutjub kanalu Jugoslovenske kinoteke 4. decembra u 19 sati na otvaranju projekta "Sezona evropskih filmskih klasika" koji organizuje Asocijacija evropskih filmskih arhiva i kinoteka uz… »

Reditelji pitaju: Čiji je neprijatelj Srdan Golubović?

Nova pre 1 sat
Asocijacija filmskih reditelja Srbije osudila je danas medijski linč reditelja Srdana Golubovića po tabloidima, zasnovan, kako je istaknuto, na lažima, a nakon što je ukazao na to da je došlo do propusta u radu komisije pri izboru srpskog… »

Bio sam blizu smrti, lauš i ja smo se bodrili: Irfanu je poklon koji je dobio od Žarka sada amajlija!

Mondo pre 12 sati
Glumci su zajedno bili u bolnici dok su se borili sa korona virusom. Glumci su zajedno bili u bolnici dok su se borili sa korona virusom. Glumački velikani Irfan Mensur (68) i Žarko Laušević (60) uspešno su se izborili sa korona virusom, zbog kojeg… »

Gojković: Budžet za kulturu će, uprkos pandemiji, biti blago uvećan

N1 Info pre 5 sati
Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je u Čačku da i pored teške situacije zbog pandemije budžet za kulturu neće biti umanjen, već blago uvećan, kao i da će se više ulagati u programe, kao što su "Gradovi u fokusu". Maja… »

Saopštenje profesora FDU povodom napada na Srdana Golubovića

Nova pre 5 sati
Kao nastavnici i saradnici Fakulteta dramskih umetnosti, ali i kao građani Srbije koji veruju u snagu i važnost slobode izražavanja, želimo da pružimo podršku našem kolegi, Srdanu Goluboviću, redovnom profesoru Katedre za filmsku i televizijsku… »

Premijera filma o Marini Abramović

Politika pre 1 minut
Povodom premijere filma „Povratak kući ‒ Marina Abramović i njena deca”, reditelja i scenariste Borisa Miljkovića juče je održana prva velika onlajn konferencija kod nas, uz prisustvo predstavnika medija u digitalnom okruženju. Film će… »

Zloupotrebljava se slogan „Ništa neće biti kao ranije”

Politika pre 4 minuta
Zapitajmo se šta će onda biti. Ili bolje, šta želimo da bude. Hoćemo li biti u stanju da u budućnost ponesemo samo ono što je u prošlosti bilo najbolje. Mnogi se slažu da je u okolnostima u kojima živimo već mesecima, u takozvanoj novoj… »

Vek avalskog buntovnika

Politika pre 4 minuta
Ponovni susret s delom Ljubomira Micića u predvečerje stogodišnjice časopisa „Zenit” i epohalnog Manifesta zenitizma. Ja nisam rođen da bih lagao svoj narod, niti da bih ga potkradao, izdavao i zaslepljivao – rođen sam da ga naučim da bude… »

Kultura, najnovije vesti »