Kultura

Kritičarka Džudit Merkil: Imate najbolji festival igre

Večernje novosti pre 3 sata
Jedna od najuticajnijih kritičarki umetničke igre, Džudit Mekril, od juče je gošća Beograda. Mekrilova se kritikom bavi već 32 godine, od kojih poslednje dve decenije piše za ugledni britanski Gardijan. Jedna od najuticajnijih kritičarki umetničke igre, Džudit Mekril, od juče je gošća... »

Svaki dan smo išli kod nje i borili se koliko smo mogli: Pevačica narodne muzike Mira Vasiljević preminula, a reči ćerke Nataše kidaju dušu!

Kurir pre 10 sati
Pevačica Miroslava Mira Vasiljević preminula je u 85. godini posle duge i teške bolesti. Ćerka Nataša je neutešna, on noćas ne prestaje da plače. Mirina cerka Natasa u suzama se javila na telefon kada smo je pozvali. - Svaki dan smo sestra i ja išle kod nje. Borili smo se s njom do... »

Izložba o bombardovanju Niša u Sinagogi

Južne vesti pre 11 sati
Delovi granatnih bombi i drugog oružja, propagandni materijal i fotografije nastale za vreme NATO bombardovanja biće izloženi u niškoj Galeriji Sinagoga. Izložba će biti otvorena na dvadesetogodišnjicu od početka bombardovanja, u nedelju, 24. marta u 19 sati. Autorka izložbe Bombardovanje... »

Sloboda izražavanja u totalnom siromaštvu

Politika pre 2 sata
U Srbiji su za vreme socijalizma postojale samo tri 35 mm kamere, a da bi „došao do njih” reditelj je morao da bude ozbiljan deo sistema. Danas možeš da snimaš film i mobilnim telefonom. Dušan Makavejev mi je bio velika podrška tokom prethodnih petnaest godina, jer je sa svojom suprugom... »

Sveden i prečišćen put do srca

Politika pre 13 sati
Film: „Šavovi”, režija: Miloš Terzić, scenario: Elma Tataragić, uloge: Snežana Bogdanović, Marko Baćović, Jovana Stojiljković, Pavle Čemerikić, Ksenija Marković, Jelena Stupljanin, Vesna Trivalić, Dragana Varagić..., trajanje: 97 minuta, proizvodnja: Srbija/Slovenija/Hrvatska/BiH,... »

Srpkinja koja je bila svetska književna bomba dok su je domaći moćnici „merili i sekli“

Sputnik pre 4 sata
Pisac iz lektire, poliglota i intelektualac evropskog formata, Grozdana Olujić, napustila je svet u 85. godini, tiho, reklo bi se kako priliči velikanu sa margine. Pisac koji je postao odrednica mnogih svetskih antologija, ali i obavezne lektire za studente komparativne književnosti na nekoliko... »

Kritičar i književnik Milan Vlajčić na tribini u Nišu

Južne vesti pre 9 sati
Kultura kao opšte dobro naziv je tribine koju Udruženi pokret slobodnih stanara (UPSS) organizuje u utorak 26. marta od 17:30 u Deliju. Kako su najavili na Fejsbuku, govornik na ovu temu će, osim njihovog člana - profesora Đokice Jovanovića, biti filmski i književni kritičar, književnik i... »

Još jedna pobuna glumaca: "Želimo da predupredimo kancerogenu situaciju u pozorištu"

Nedeljnik pre 12 sati
Ansambl je naveo da ih "iskustvo uči da onaj u čijim je rukama i nož i kolač (u tom slučaju gradska vlast) ima svoje aršine i malo ili ni malo ne haje ni za logiku, ni za pravdu i nepravdu, ni za kvalitet, ni za suštinski interes toga o čemu odlučuje" Glumački ansambl Narodnog pozorišta... »

Dnevnik zabluda: Mrak propisa

Večernje novosti pre 6 sati
U narodu preovlađuju osećaj nemoći i svest da živimo u vremenu gaženja civilizacijskih normi i totalne degradacije urbanog života. Na polju arhitekture i urbanizma, u Srbiji godinama nije ostvaren pomak u jačanju institucija za borbu protiv kršenja zakona. Po pravilu, urbanistički planovi... »

"Novosti" otkrivaju Nikoga ne zanima Sašina ostavština

Večernje novosti pre 6 sati
Zašto nestaju nagrade i slike iz stana reditelja Aleksandra Petrovića(4). MOLIM kulturnu javnost Srbije, filmski esnaf, prijatelje i poštovaoce dela reditelja Saše Petrovića, posebno članove UO Fondacije koja nosi njegovo ime, Jugoslovensku kinoteku, srpsko pravosuđe, medije, da se... »

©2019 Netmark d.o.o.