Kultura

Leskovački kulturni centar raspisuje konkurs za Majski likovni salon

Južne vesti pre 11 sati
Po 26. put ove godine Leskovački kulturni centar poziva se sve stvaraoce sa teritorije grada Leskovca i okoline koji imaju status akademskog umetnika da se najkasnije do 5. maja prijave za Majski likovni salon. Prijava za konkurs treba da sadrži… »

Ti si polupismen: Posvađali se biografi Boba Dilana

Nova pre 12 sati
Klinton Hejlin, autor desetak knjiga o Bobu Dilanu, u uvodu za upravo objavljenu biografiju prozvao je kolegu Hauarda Saunsa, autora referentne knjige o muzičaru i pesniku objavljene pre 20 godina, nazivajući ga "kopačem po prljavom vešu", a njegovo… »

Majka nije dočekala pravdu: Filip Čolović o filmu koji je snimio zbog ubistva njegovog brata Fedora - Nema opravdanja za…

Večernje novosti pre 18 sati
U ovom filmu poznati reditelj obrađuje duboku ličnu priču, tragično ubistvo svog brata, tridesetogodišnjeg Fedora Frimermana, kojeg je 2013. godine obezbeđenje beogradskog splava "Saund" tuklo do smrti, naočigled posetilaca. Kroz sopstvenu intimnu… »

Sećanje na slavnog reditelja: Roman "Plač mačke božije" posvećen Goranu Paskaljeviću

Blic pre 21 sat
Ako bi se iskrene emocije potpuno potisnule sa filmskog platna, nestala bi i filmska umetnost. (…) Srećan sam što ljudi u mojim filmovima vide humanost - govorio je proslavljeni reditelj Goran Paskaljević (22. 4. 1947. – 25. 9. 2020). Da nas nije… »

Glavna nagrada "dijalogu sa bojom": Otvoren Prolećni likovni salon ULUV u Vrbasu (foto)

Večernje novosti pre 22 sata
Ma koliko se u urbanim centrima i velikim gradovima sakupljalo ono najdragocenije u svetu umetnosti, veliki umetnici postoje i izvan njih. Srbija je toliko puna talentovanih likovnih umetnika da, osim dva vodeća staleška udruženja u Beogradu, postoje i… »

Godišnjica rođenja Nadežde Petrović u uneskovom kalendaru: Saradnja kroz podršku umetnika i aktivista

Večernje novosti pre 1 dan
Srbija je predložila obeležavanje 150. godišnjice rođenja slikarke i aktivistkinje Nadežde Petrović za proslavu godišnjica Uneska 2022/2023. godine, uz podršku Bosne i Hercegovine, Slovenije i Francuske. - Srbija je zahvalna što je, na osnovu… »

Lengold o nagradi – cenzura, žiri neusaglašen, KC Novi Sad negira

N1 Info pre 1 dan
Nakon što je književnica Jelena Lengold objavila da joj je krajem februara saopšteno da je dobitnica nagrade "Miroslav Antić" da bi potom ta odluka bila povučena, Kulturni centar Novog Sada, organizator manifestacije, saopštio je da ne postoji bilo… »

Cvejić: Radujem se „Ujka Vanji“, radujem se što uopšte radim

Nova pre 24 sata
Predstava “Ujka Vanja” Antona Pavloviča Čehova, u režiji Andreja Nosova, posle jednogodišnje pauze biće ponovo igrana i to u okviru 70. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine, 25. aprila od 19 časova, saopštio je danas Hartefakt. „Mi… »

Avišaj Koen ponovo u Beogradu, trio u petak pred publikom

N1 Info pre 1 dan
U Beograd ponovo stiže čuveni izraelski kontrabasista Avišaj Koen, koji će sa svojim triom održati koncert u petak, 23. aprila od 19 časova u Kombank dvorani, u susret predstojećem Svetskom danu džeza 30. aprila, saopštili su organizatori Dom… »

Đorđe Bobić: Mi, građani Beograda, postali smo u sopstvenom gradu podstanari

N1 Info pre 24 sata
Moje beleške su opomena i podsećanje da neke stvari ne smeju da se zaborave i da o njima mora stalno da se priča da se ne bi ponavljale, rekao je arhitekta Đorđe Bobić, govoreći o svojoj izložbi crteža u galeriji Haos u Beogradu. „To nisu… »

Kultura, najnovije vesti »