Kultura

Pripovetke, eseji i intervjui Grozdane Olujić

Politika pre 1 dan
Nasleđe proze toka svesti i egzistencijalizma podjednako su prisutni u književnom i esejističkom radu ove književnice. U okviru „Dela Grozdane Olujić”, Srpska književna zadruga objavila je knjige „Afrička ljubičica i druge priče”… »

Završnica foto-konkursa „Niko kao moj Beograd”

Politika pre 1 dan
Pejzaži, različite manifestacije, kulturno-istorijsko nasleđe i sve ono što predstavlja Beograd i njegove žitelje u najlepšem svetlu poslužilo je kao tema učesnicima konkursa „Niko kao moj Beograd” koji je Kulturni centar „Čukarica”… »

Kad je zavesa pala, morali smo da se prilagođavamo

Politika pre 1 dan
Ulazeći u novu sezonu, trebalo je osmisliti nastupe sa manjim rizikom, zato smo se opredelili za dva projekta kamernijeg tipa - opere „Orfej i Euridika” i „Don Kihot”. I u teškim vremenima naša Opera živi. Dok su drugi teatri u svetu još… »

Grabarić: Mnogo mi nedostaje Igor Vuk Torbica

Politika pre 1 dan
Posle predstave „Ružni, prljavi, zli” hrvatski glumac ponovo ima angažman u Beogradskom dramskom pozorištu – ulogu u predstavi „Demokratija”. Nagrađivani hrvatski glumac Ozren Grabarić uveliko priprema novu predstavu „Demokratija” u… »

Zavedi mi um i imaš moje telo: Šta je čitao Dostojevski?

Nova pre 2 sata
Mudar čovek čita i mudre knjige i samoga sebe, govorio je Fjodor Mihajlovič Dostojevski. Ova 2021, protiče u znaku velikih jubileja – dva veka do rođenja i 140 godina od smrti velikana ruske i svetske književnosti. Pre 150 godina objavljen je… »

Sudbina M. Petrovića Seljančice, čoveka koji je napisao "Igrale se delije": Delija sa Ružom u srcu

RTS pre 3 sata
Sedamnaestog aprila navršava se sto godina od smrti Milorada M. Petrovića Seljančice. Nazivali su ga u svoje vreme „basnoslovno netalentovanim čovekom koji je s polićem u ruci i prljavim gaćama ušao u literaturu“. Od njega su nam ostale pesme… »

Mačak u čizmama i dva filma za vikend u vranjskom teatru

Vranje news pre 3 sata
U Pozorištu Bora Stanković u Vranju, u nedelju 18. aprila od 12 časova, biće odigrana predstava za decu "Mačak u čizmama". Predstavu je po dramatitaciji i adaptaciji Darka Kovačovskog i Nađe Vasileve, a po motivima istoimene bajke Šarla Peroa… »

„Ovi napredni prisvojiše Beograd, ljudi nemojte ćutati“

Nova pre 3 sata
"Ovi napredni prisvojiše Beograd i preinačuju ga skroz...Postasmo u našem gradu podstanari", poručuje arhitekta Đorđe Bobić na jednom od crteža koji će biti izloženi od 20. aprila u galeriji "Haos" na izložbi "April u Beogradu - apsurdne… »

Matematičar među umetnicima

Vesti online pre 4 sati
Kada je Vladislav Radak u najavi programa na književnoj manifestaciji Lirsko proleće, održanoj krajem marta u nemačkom Hildenu, predstavljen kao docent doktor, oni koji ga nisu poznavali pomislili su da se radi o nekom uspešnom lekaru ili profesoru… »

Najseverniji finski orkestar izveo dela Isidore Žebeljan

N1 Info pre 4 sati
Kamerni orkestar Laplanda održao je u toj finskoj regiji koncert na kojem su izvedena i dela naše kompozitorke Isidore Žebeljan. Orkestar najsevernijeg profesionalnog evropskog orkestra predvodio je hornista Berlinske filharmonije Štefan Dor, koji je… »

Kultura, najnovije vesti »