Kultura

Zatvaranje Novosadskog džez festivala uz Bilija Kobama

Dnevnik pre 1 dan
Na redu je i poslednje veče Novosadskog džez festivala. U Srpskom narodnom pozorištu program večeras otvara bubnjar Bili Kobam, sa bendom u kojem sviraju Mihael Mondesir (bas), Stiv Hamilton (klavijature), Kamelia Ben Noser (klavijature) i Emilio Garsija (gitara). Bili Kobam je nesumnjivo... »

Fašizam opet kuca na vrata

Večernje novosti pre 1 dan
Ovacije za "Priče iz Bečke šume" pozorišta "Gavela" na festivalu u Užicu. Nataša Janjić: Sve podseća na tridesete godine prošlog veka. PREDSTAVA "Priče iz Bečke šume", zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta "Gavela", po avangardnoj drami Egena fon Horvata, u režiji Igora Vuka Torbice... »

Izložba posvećena Milanu Delčiću u Ateljeu 212

Dnevnik pre 1 dan
BEOGRAD: Izložba fotografija "Krenuo sam davno", posvećena kultnom multimedijalnom umetniku i pevaču grupe "U škripcu" Milanu Delčiću-Delči (1960-2011), biće otvorena sutra, na njegov rođendan, u Ateljeu 212. Posetioci će u foajeu Ateljea 212 moći da vide fotografije Delče i grupe "U... »

Dnevnik zabluda: Betoniranje spomenika kulture

Večernje novosti pre 1 dan
Poražavajuće je da uništenje naših spomenika kulture vrši “elita” arhitektonske struke. Već godinama viđamo primere nestručnog razaranja gradskih istorijskih fasada, nepismene dogradnje srednjovekovnih manastira... Zaprepašćeni građani koji su reagovali na nedavno asfaltiranje... »

U Pozorištu mladih priprema se „Evgenije Onjegin”

Dnevnik pre 1 dan
Dramska scena Pozorišta mladih polovinom decembra biće bogatija za jednu novu predstavu - “Evgenije Onjegin”, rađenu po čuvenom Puškinovom delu, koje je dramatizovao Fedor Šili, a režira je Boris Liješević, koji je na scenu ovog teatra dosad postavio dve predstave: “Jare u mleku” i... »

Gorčin Stojanović: Pisci i autoritarni poredak

Blic pre 1 dan
Nema tog autoritarnog poretka koji nije imao svoje pisce ili, bar, one koji su u stanju da ga opravdaju. Kao što je, uostalom, i suprotno: svako doba i svaki režim, svaka vlast i svaki poredak, nužno imaju svoje osporavatelje među piscima. I drugima dakako, ali sad je reč o onima koji za život... »

Mala utopija čoveka iz šume

Večernje novosti pre 1 dan
Povodom 40. rođendana Porodice bistrih potoka, osnivač komune Božidar Mandić o životu u prirodi i estetici divljizma: Brezovicu na Rudniku hodočastilo 40.000 duša, počašćenih sa 320.000 besplatnih obroka. ČETIRI decenije su minule otkako se Božidar Mandić odmetnuo u šumu, da u njoj i... »

Slikarski genije je bio sklon incestu? Dalijeve slike otkrivaju u najmanju ruku čudan odnos prema sestri

Blic pre 22 sata
Fondacija Gala-Salvador Dali otvorila je privremenu postavku u Dalijevom muzeju u Figeresu. Direktorka muzeja, Monse Ager, kaže da je ideja bila da se rekonstruiše Dalijeva prva samostalna izložba u Galeriji Dalmau iz 1925. godine. Dana 14. novembra 1925. Dali je imao samo 21 godinu i još uvek... »

Održano prvo donatorsko veče Bitefa

Dnevnik pre 1 dan
Na prvoj donatorskoj večeri Bitef festivala, koja je okupila predstavnike diplomatskog kora, te brojne ličnosti iz poslovnog, umetničkog i javnog života, priređena je aukcija dela naših poznatih umetnika Vladimira Veličkovića, Uroša Đurića, Mihaela Milunovića i Vuka Vidora Veličkovića,... »

Hit serija: "Vavilon Berlin", neispričana priča o Nemačkoj i deceniji dekadencije pre nego što je sve otišlo u paramparčad

Blic pre 1 dan
Dvadesete godine u Berlinu bile su toliko drugačije od svega što se dešavalo pre i posle toga. Bio je to jedan toliko moderan period, pun slobode i dekadencije, da niko nije mogao ni da zamisli kakve strahote i čekaju... Čuveni nemački reditelj Tom Tikver, zajedno sa kolegama Ahimom fon... »

©2017 Netmark d.o.o.