Kultura

Glas, dirka, bas: A Sleepin’ Bee

Nova pre 22 sata
“A sleepin' bee” komponovao je Harold Arlen, a tekst potpisuju Arlen I Truman Kapot. Prvi put je izvela Dejen Kerol 1954. u mjuziklu “House of flowers”. Nensi Vilson otpevala je 1962. godine. Pod uticajem Dajne Vošington, Net King Kola i drugih… »

Neverovatan zapis iz 1492 godine: Predstavljamo vam najstariju srpsku pesmu

Sputnik pre 24 sata
Iako je mnogo toga ostalo zauvek izgubljeno u burnoj i turbulentnoj istoriji srpskog naroda, zapis najstarije srpske pesme je ipak opstao. Zna se čak i tačan datum njegovog nastanka - 1. jun 1492. godine! Većina srpskih antropologa i kulturologa se… »

Premijera filma "Veštičji kotao": Performans koji istražuje ponavljajući obrazac nasilja na Balkanu

Blic pre 1 dan
Bioskopska premijera filma "Veštičji kotao" Branislava Jankića biće 29. aprila u 18.30 časova u Domu omladine Beograd, u sali Amerikana. "Veštičji kotao" je eksperimentalni dugometražni igrani film zasnovan na performansu koji istražuje… »

Počinje nedelja arhitekture: U Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda

Večernje novosti pre 1 dan
U skladu sa tradicionalnim predstavljanjem srpske arhitekture, posle Bogdana Bogdanovića, Nikole Dobrovića, Ivana Antića i Aleksandra Stjepanovića, ovogodišnje izdanje BINA biće u znaku beogradskog stanovanja i arhitekture stambenih zona i celina… »

Počele probe "Da krenemo ispočetka": U Operi i teatru "Madlenijanum"

Večernje novosti pre 1 dan
U drami "Da krenemo ispočetka" jedan čovek, lekar nobelovac, susreće sebe samog iz vremena kad je bio četrdeset godina mlađi. U mešanju i sjedinjavanju dva vremena događa se čitav splet duhovitih, nesvakidašnjih i dirljivih situacija koje je… »

„Veliki formati“ u Valjevu, autori iz Grčke, Poljske, Francuske, Engleske i Kube

N1 Info pre 1 dan
Internacionalni umetnički studio "Radovan Mića Trnavac" u Valjevu počeo je ovogodišnju izlagačku sezonu izložbom naslovljenom "Veliki formati". Izložene su slike iz postojeće kolekcije ovog internacionalnog studija, koje su slikari poklanjali toj… »

Maja Gojković za Radio Beograd: Napadi na Savu Janjića političke prirode

RTS pre 1 dan
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka za kulturu i informisanje Maja Gojković govorila je u emisiji "Klub 2" Radio Beograda 2 o povećanju budžeta za kulturu, zaštiti ćirilice, važnosti usvajanja Zakona o kulturi, članstvu u Savetu Fakulteta… »

Miloš Timotijević: Najzad igram sa Hanom Selimović

Nova pre 1 dan
Uskočio sam u predstavu pre deset dana umesto kolege Bojana Žirovića, koji se oporavlja od koronavirusa. Dao sam sve od sebe da bude kako je rediteljka zamislila a publika će dati sud, kaže za Nova.rs glumac Miloš Timotijević uoči večerašnje… »

Piše Neda Todorović: Diskretni sram jedne zabrane

Nova pre 1 dan
Imam temu, nemam temu - onespokojavajuća pomisao sa kojom se uspavljujem i budim svakodnevno, kako mi se približava Damoklov mač novinarskog roka: sredom predajem ovaj tekst. A onda, u inboksu zatičem proglas organizacije “Kreni-promeni”’ koja… »

Dabić: Onlajn kao zamena, nikako pravilo, publika pokazala da joj je stalo

N1 Info pre 1 dan
Veoma sam zadovoljan da je publika pokazala da im je stalo do ovog festivala i uživo projekcija, rekao je umetnički direktor Martovskog festivala Dejan Dabić za N1. „Kad pružite mogućnost da neko gleda filmove onlajn nemate pravi odnos prema tome… »

Kultura, najnovije vesti »