Nauka & Tehnologija

Nobelova nagrada za hemiju dodijeljena za otkriće kvantnih tačaka u LED svjetlima

Slobodna Evropa pre 5 sati
Naučnici Moungi Bawendi, Louis Brus i Alexei Ekimov osvojili su Nobelovu nagradu za hemiju 2023. za "otkriće i sintezu kvantnih tačaka", prenosi Reuters. Nanočestice i kvantne tačke koriste se u LED svjetlima i TV ekranima, a mogu se koristiti i za… »

Samsung Galaxy S23 FE, Galaxy Tab S9 FE i Buds FE slušalice zvanično predstavljene

Benchmark pre 1 sat
Kompanija Samsung predstavlja najnovije dodatke FE serije Samsung Galaxy ekosistemu – nove Galaxy S23 FE uređaje, Galaxy Tab S9 FE i S9 FE+ i Galaxy Buds FE slušalice. Poznati po svom čuvenom i izdržljivom dizajnu, naprednim performansama… »

Gmail vas oslobađa nepotrebnih odgovora na mejlove jer dodaje reakcije sa emotikonima

Benchmark pre 1 sat
Neki će reči konačno, drugi nažalost, ali činjenica je da Gmail dobija reakcije sa emotikonima pomoću kojih možete brzinski „odgovoriti“ odnosno reagovati na mejl, a da toga bude svesna i druga strana. Na ovaj način, praktično, Gmail vas… »

Netflix podiže cenu - ponovo

B92 pre 7 sati
Platforma Netflix planira da podigne cenu svoje usluge bez reklama nakon što se okončao štrajk holivudskih glumaca. Kako piše WSJ, Netflix pregovara o podizanju cena na nekoliko tržišta širom sveta, ali će verovatno početi od SAD i Kanade… »

Poslušajte najnoviju League of Legends Worlds himnu – ”GODS”

B92 pre 4 sati
Bliži nam se League of Legends Worlds, jedan od najprestižnijih i najgledanijih esport događaja godine, a kao što je sada već i tradicija, zajedno sa njim dolazi i himna na kojoj je ove godine radio korejski bend NewJeans. Prateci muzički spot za… »

Tensor G3 je sporiji od A14 Bionic čipa koji je debitovao u iPhone 12 seriji

Benchmark pre 14 minuta
Novo poređenje u Geekbench 6 bazi podataka pokazuje da je predstojeći Google Tensor G3 sporiji od A14 Bionic čipseta kompanije Apple koji je debitovao još pre tri godine u iPhone 12 seriji telefona. Google čip je izgleda tako i do 21,5 posto sporiji… »

Rover NASA na Marsu snimio dva kilometra visok vazdušni vrtlog

N1 Info pre 1 sat
Na Crvenoj planeti snimljen je vrtlog prašine, mnogo veći od onih na Zemlji. Snimak je napravio rover NASA - Perseverance. NASA-in rover Perseverance, na svoj 899. dan na Marsu, uočio je vazdušni vrtlog tokom svog istraživanja kratera Jezero. Rover… »

Prvi dron na svetu koji je lansirao torpedo VIDEO

B92 pre 51 minuta
I to se dogodilo - pojavio se prvi dron na svetu koji je lansirao torpedo. U pitanju je BAE Systems/Malloy Aeronautics T-600 heavy lift Uncrewed Air System (UAS), a ovaj istorijski trenutak dogodio se tokom NATO vežbe u vodama kod Portugala. Događaju su… »

Otkriven ozbiljan propust za Mozilla Firefox, pozivaju korisnike da odrade ažuriranje

B92 pre 51 minuta
Po drugi put ovog meseca, Mozilla mora da napravi peč protiv Zero Day propusta, za koji se u početku činilo da utiče samo na Google Chrome i njegove derivate. Propust sa oznakom CVE-2023-5217 već se koristi za napad na korisnike pregledača Chrome, a… »

Roboti koji služe pivo beleže rekordnu potražnju u Južnoj Koreji

Telegraf pre 45 minuta
Iako su roboti već dugo korišćeni u industriji za repetitivne zadatke, Doosan Robotics se specijalizovao za robotske ruke koje rade rame uz rame s ljudima na različitim zadacima van fabričkih postrojenja. Doosan Robotics, vodeća kompanija u Južnoj… »

Nauka & Tehnologija, najnovije vesti »