Nauka & Tehnologija

Naučnici razvili staklo koje je skoro nemoguće razbiti

B92 pre 11 sati
Razbijeni ekrani na pametnim telefonima mogli bi da postanu stvar prošlosti. Naime, naučnici sa kineskog Univerziteta Jilin pohvalili su se kako su razvili staklo koje je toliko čvrsto da ga gotovo ništa ne može razbiti. Kako tvrde sami naučnici… »

Australija će zakonom natjerati medijske platforme da razotkriju trolove

Al Jazeera pre 13 sati
Australijske vlasti razmatraju opseg odgovornosti platformi kao što su Twitter i Facebook za klevetnički materijal objavljen na njihovim stranicama. Australija će uvesti zakon kako bi natjerala velike društvenih medija da daju pojedinosti o… »

Honor 60 se pojavio na GeekBench-u, sa Snapdragon 778G+ čipsetom i 12 GB RAM-a

Benchmark pre 1 dan
Honor 60 serija je zakazana za najavu za samo nekoliko dana, 1. decembra. Već imamo zvanični baner koji prikazuje njegov uglavnom poznati dizajn, kao i mnoštvo rendera visoke definicije i fotografija uživo iz skoro svakog ugla. Dakle, to u suštini… »

Epl radi za vas: Ako vam neko hakuje ajfon poslaće vam...

Srbija danas pre 1 sat
Kompanija ističe da će prikazivati obaveštenja o pretnjama. Apple je u nedavno objavio da je podneo tužbu protiv NSO grupe. Apple je objasnio da je NSO Grupa eksploatisala sada zakrpljenu ranjivost, kako bi probila sigurnost iOS uređaja. Istog dana… »

Dopiru do mladih: Fajzer pokrenuo kampanju vakcinacije u popularnoj video igri

Srbija danas pre 1 sat
Fajzer je pokrenuo kampanju "Vacina In Game" u Brazilu, u pokušaju da podstakne mlade ljude da se vakcinišu. Kompanija je kreirala misiju u video igrici Cidade Alta, najvećem i najgledanijem GTA V RP serveru u Latinskoj Americi. Igrači su u toj misiji… »

Naučnici predstavili smeo plan kako da Mars pretvore u Zemlju

RTS pre 3 sata
Naseljavanje Marsa bio bi početak našeg razvoja kao međuplanetarne civilizacije. Jedan od prvih koraka u tom nastojanju biće izgradnja naselja na Marsu. Međutim, dugoročno, bilo bi idealno da teraformiramo Mars – pretvorimo ga u svojevrsnu kopiju… »

Egzoplanetarna groblja: Otkrivene čudne svemirske stene

B92 pre 3 sata
Astronomi su nedavno otkrili dosad neviđene tipove stena, sastavljene od neobičnog odnosa minerala, a našle su se u ostacima kosmičkih svetova koje su rasturile umiruće zvezde domaćina. Istraživanje ukazuju da su takve egzoplanete izgrađene od… »

Greška u MediaTek audio čipu dozvoljavala je zlonamernim aplikacijama da prisluškuju korisnike Android telefona

Benchmark pre 7 sati
Tri ranjivosti, poznate kao CVE-2021-0661, CVE-2021-0662 i CVE-2021-0663, pogodile su firmver MediaTekovog procesora audio digitalnih signala (DSP). To je osetljiva komponenta koja, ako je ugrožena, može omogućiti napadačima da špijuniraju… »

Indija protiv Ilona Maksa: "Ne pretplaćujte se na Starlink"

B92 pre 6 sati
Vlada Indije savetovala je građane da se ne pretplaćuju na Starlink, internet provajdera kompanije SpaceX, čiji je vlasnik Ilon Mask. Indijska vlada upozorila je građane i savetovala im da se ne pretplaćuju na Starlink, pošto kompanija nema licencu… »

IKEA u problemu – hakeri napadaju putem mejlova

B92 pre 7 sati
IKEA se trenutno bori sa sajber napadima – hakeri ciljalju zaposlene u kompaniji putem mejlova. Hakeri trenutno koriste zanimljivu tehniku – kradu korporacijske mejlove i odgovaraju na sve sa linkovima koji sadrže virus i taj malver po… »

Nauka & Tehnologija, najnovije vesti »