Nauka & Tehnologija

Tehnologija sve bolje prepoznaje lica, čak i pod maskom

B92 pre 10 sati
Prema podacima koje objavio Nacionalni institut za standarde i tehnologiju SAD, algoritmi koji služe za prepoznavanje lica postaju sve bolji. Potreba za nošenjem maski na javnim mestima postavila je nove izazove pred sisteme za prepoznavanje lica… »

Produžite životni vek baterije: Nekoliko saveta za vaš računar

Vesti online pre 7 sati
Windows 10 omogućava uređivanje takozvanog „power plana“, odnosno režima potrošnje smeštenog u podešavanjima vašeg PC-ja ili laptopa. Kako biste napravili svoj plan potrošnje energije, uđite u podešavanja birajući Control Panel -> Power… »

Fejsbuk će blokirati dezinformacije o vakcini protiv Covida

Vesti online pre 13 sati
Fejsbuk je saopštio da će blokirati lažne i naučno neutemeljene tvrdnje o vakcini protiv Covida-19. Reč je o proširenju postojećih pravila kompanije protiv dezinformisanja o pandemiji. Fejsbuk se na ovaj korak odlučio nakon vesti da će širom… »

Kina postala druga država koja je istakla svoju zastavu na Mesecu

N1 Info pre 1 sat
Kina je istakla svoju zastavu na Mesecu, više od 50 godina nakon što su to učinile SAD. Državna svemirska agencija Kine objavila je danas fotografije na kojima se vidi crvena zastava sa pet žutih zvezdica na površini Meseca. Fotografije su… »

Kina uključila „veštačko sunce“ na nuklearni pogon /video/

Sputnik pre 1 sat
Peking je prvi put uspešno priključio svoj nuklearni fuzioni reaktor „veštačko sunce“, piše kineski „Pipls dejli“. Dizajniran je da bude čisti izvor energije, kao pravo Sunce. Napravljen da imitira prirodne reakcije koje se javljaju na suncu… »

FCC delimično otkriva dizajn Nokia 5.4 telefona

Benchmark pre 2 sata
Pojavio se kompletan FCC listing Nokia 5.4 telefona, otkrivajući neke detalje o uređaju zajedno sa grubim skicama dizajna. Deluje kao da će dizajn pratiti dizajnerski izraz Nokia 3.4 modela, sa okruglim kamera modulom na poleđini i senzorom otiska… »

Sony patent zamišlja konzolu sa dva GPU-a

Benchmark pre 2 sata
Patent, za koji je kompanije Sony podnela zahtev u januaru prošle godine, otkriva ambiciozan projekat rada na konzoli koja ima dva GPU-a. Ovo je slično nekim PC konfiguracijama sa Nvidia SLI ili AMD CrossFire GPU podrškom. Patent, međutim, pominje da… »

Nintendo ukida Super Mario Maker za Wii U

PC Press pre 2 sata
Ako želite da napravite mape za igru Super Mario, morađete da pređete sa originalnog Super Mario Maker-a. Nintendo je upozorio da otpremanje više neće raditi za igru na Wii U konzoli od 31. marta 2021. godine. Ako želite da napravite težak nivo… »

Snimak rušenja drugog po veličini radio-teleskopa na svetu

RTS pre 2 sata
Opservatorijska platforma teleskopa Aresibo, teška 900 tona, koja je slala i primala radio-talase iz svemira, srušila se s visine od 140 metara i teško oštetila tanjir teleskopa prečnika 300 metara. Snimci pokazuju da se opservatorija srušila kada… »

Kinezi donose Mesečevo kamenje na Zemlju: Sonda poletela sa Meseca /video/

Sputnik pre 3 sata
Kineska sonda „Čang’e 5” poletela je sa Meseca noseći uzorke Mesečevog tla ka Zemlji. Kineska letelica doneće na Zemlju Mesečevo kamenje prvi put posle 44 godine. Sonda koja je uzela uzorke treba da se u Mesečevoj orbiti spoji sa letelicom… »

Nauka & Tehnologija, najnovije vesti »