Nauka & Tehnologija

Restauracija starih dokumenata u tibetanskoj palati, koštaće 45 miliona dolara

N1 Info pre 4 sata
Kineski restauratori su počeli najveći projekat do sada na zaštiti starih dokumenata u palati Potala, ikoni tibetanskog budizma, a koji će koštati 44,9 miliona dolara. Palatu Potala u Lasi, regionalnoj prestonici Tibetanske autonomne regije, izgradio je tibertanski kralj Songtsa Gambo u sedmom... »

Vratila se! (foto)

Mondo pre 6 sati
Verovali ili ne - čuvena buljava Word spajalica je ponovo sa nama! Ako ste devedesetih godina prošlog veka koristili Word sigurno ste upoznali i spajalicu - digitalnog pomoćnika, koji je bio buljav, simpatičan i ni od kakve pomoći - uglavnom je služio za pretragu, a baza znanja mu nije bila... »

Plastika iz Amerike i Azije preti jedinstvenoj fauni Galapagosa

N1 Info pre 7 sati
Naoružani samo rukavicama i velikim vrećama rendžeri se bore s gomilama plastike koja preplavljuje idilična ostrva Galapagosa i njegovu jedinstvenu faunu. Tone plastike talože se na obalama Galapagosa na kojima mikročestice završavaju u želucima životinjskih vrsta koje žive samo na tom... »

Znanje o pticama Srbije pretočeno u „Crvenu knjigu“

RTS pre 10 sati
RTS: Znanje o pticama Srbije pretočeno u „Crvenu knjigu“
Iz štampe je izašla još jedna kapitalna knjiga za zaštitu prirode „Crvena knjiga faune Srbije III – Ptice“, u izdanju Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Univerziteta u Novom Sadu, Prirodno-matematičkog fakulteta, Departmana za biologiju i ekologiju i Društva za zaštitu i proučavanje... »

Naučna diplomatija

RTS pre 10 sati
RTS: Naučna diplomatija
Živimo u vremenu nauke i tehnologije. Svako novo otkriće utiče i na društvene promene. Zato se postavlja pitanje kako u društvu što bolje predstaviti razvoj i upotrebu novih dostignuća nuklearne tehnologije. U novembru 2018. godine, u Japanu su se prvi put okupili istoričari, poznavaoci... »

Prilika da osvojite 5.000 dinara

Mondo pre 11 sati
U periodu od 1. aprila do 31 maja 2019. dovoljno je da dostavite overeno Оvlаšćеnjе zа prеnоs primаnjа nа Rаčun Plus u mts Banci i na taj način prenesete svoju platu/penziju. Ponuda važi zа sve nove i postojeće klijente koji do sada nisu preneli platu/penziju na Račun Plus, za... »

Veliki Android proizvođač u špijunskoj aferi

Mondo pre 14 sati
Nokia telefoni neovlašćeno i bez znanja korisnika slali podatke nezaštićenom vezom u Kinu. Nokia potvrdila sve uz napomenu da niko “sa strane“ nije imao pristup podacima. Greška ispravljena. Još juče (21. marta) objavili smo vest citirajući kompaniju Apple - iPhone vas neće izdati,... »

U stilu drakule! Vampire: The Masquerades—Bloodlines 2: Jedinstvena prilika da budete vampir (VIDEO)

Srbija danas pre 14 sati
Za ljubitelje vampira! Posle dužeg vremena, tokom kojeg su se čule razne glasine i kratkih tizera, studio Paradox je konačno objavio na konferenciji u San Francisku da će kultna igra Vampire: The Masquerades—Bloodlines dobiti nastavak. Nova vampirska igra Foto: Youtube printscreen/Paradox... »

Stigao je naslednik: Predstavljen Oculus rift S, cena je 400 dolara! (video)

Srbija danas pre 17 sati
Korak dalje. U toku je GDC sajam na kojem je moguće videti raznolike novine i interesantne koncepte iz sveta digitalne zabave, pa je tako i Facebook iskoristio priliku da predstavi nešto novo. Iz ove kompanije nam stiže Oculus Rift S, dostojni naslednik originala koji nosi dosta novina po ceni od... »

Ajfon može bukvalno da vam spase život! Ova opcija podešava se za 2 minuta

Srbija danas pre 18 sati
Valja znati! Smartfoni su odlični za komunikaciju, društvene mreže i pravljenje fotografija, ali isto tako, mogu bukvalno da vam spasu život. Zato je veoma važno da podesite određene stvari za slučaj da se ikada nađete u hitnoj situaciji. Ako imate Ajfon, Epl vam nudi ugrađeni SOS sistem... »

©2019 Netmark d.o.o.