Nauka & Tehnologija, najnovije vesti

Plaćamo skoro najskuplju cenu za internet u regionu

Mondo pre 16 minuta
Srbija se nalazi na 102. mestu sa prosečnom cenom mobilnog interneta od 4.25 evra po gigabajtu i među zemljama u okruženju važi za skuplju zemlju po tom parametru.
Prema objavljenom istraživanju britanskog sajta cable.co.uk, Srbija je među skupljim zemljama u regionu, kad je cena interneta po gigabajtu u pitanju. Od Srbije je u okruženju... »

Kalkulator najzad dobija nove mogućnosti

Mondo pre 39 minuta
Windows Calculator dobiće prvi paket “open source“ opreme.
Microsoft je pristao da od “open source“ zajednice, koja već neko vreme radi na Windows Insider nadogradnjama za Windows 10 preuzme novu opciju za čuveni Calculator. Pročitajte i ovo: Vratila se Spajalica! (FOTO) Ovaj... »

Ljudski mozak postaje "punoletan" tek sa 30 godina

RTV pre 1 sat
RTV: Ljudski mozak postaje "punoletan" tek sa 30 godina
LONDON - Ljudski mozak postaje "punoletan" tek sa 30 godina, odnosno sazreva sporije, navode naučnici sa univerziteta Oxford i Cambridge.
Prelazak mozga iz detinjstva u odraslo doba odvija se tokom tri decenije, pa mozak do tridesete godine nije u potpunosti razvijen. U tridesetim godinama ljudi dublje spavaju zbog... »

Chrome će početi da upozorava korisnike na zastarevanja Flash Playera

Benchmark pre 1 sat
Tokom ranih dana interneta, kada je interaktivni sadržaj počeo da bude popularan na veb sajtovima, Adobe Flash je bio popularan u industriji u kojoj je svaki sajt pokušavao da implementira njegovu upotrebu, bilo da se radi o navigaciji na sajtu,... »

Nokia pod istragom zbog špijuniranja za Kinu?

B92 pre 2 sata
B92: Nokia pod istragom zbog špijuniranja za Kinu?
HMD, kineska kompanija koja proizvodi uređaje finskog brenda Nokia, sada je pod istragom zbog izveštaja da su neki od njihovih telefona slali podatke serverima u Kini. Istraga je usledila nakon što je NRK, norveška nacionalna televizija, tvrdila da ima dokaz koji potvrđuje da Nokia telefoni šalju osetljive podatke Kini na osnovu dojave vlasnika uređaja.
Henrik Austad, čovek koji je dojavio o slučaju, rekao je da je pratio saobraćaj sa svog Nokia 7 Plus uređaja i otkrio da šalje kineskom serveru informacije koje nisu enkriptovane.... »

Spas za kišne šume u gljivicama?

RTS pre 2 sata
RTS: Spas za kišne šume u gljivicama?
Iz Centra za naučna istraživanja u Australiji, najavili su razvoj novog biohemijskog kontrolnog agensa, koji će pomoći u očuvanju australijskih prašuma.
Taj agens će zapravo biti gljivica koja se već koristi u borbi protiv korova, koji stvara probleme jer lako formira guste tepihe po tlu južnoameričkih kišnih šuma. „Korov je jedna... »

Google i Amazon pretekli Apple kao najinovativnije kompanije

PC Press pre 3 sata
Boston Consulting Group (BCG) objavio je pregled najinovativnijih kompanija u 2018, koje je imenovalo 2.500 rukovodilaca a koje su konsultanti intervjuisali. Ne čudi što postoji velika prisutnost tehnoloških kompanija u samom vrhu, te drže devet od... »

Mozilla Firefox i Microsoft Edge hakovani na Pwn2Own događaju

Benchmark pre 3 sata
Mozilla Firefox i Microsoft Edge su hakovani tokom drugog dana tradicionalnog Pwn2Own hakerskog takmičenja. U slučaju Windows 10 browsera, hakeri su pronašli izuzetno kompleksan i lukav način da zaobiđu viurtuelnu mašinu. Amat Cama i Richard Zhu iz... »

NASA: Helikopter na Marsu

PC Press pre 4 sata
Kada se rover Mars 2020 bude spustio na Crvenu planetu početkom 2021. godine, nosiće ga mali helikopter – prva letelica koja će leteti i na nekoj drugoj planeti, umesto da se na nju samo spusti. Na Mars su se do sada spuštale različite mašine, ali... »

Netflix testira varijantu servisa koja je predviđena samo za mobilne uređaje

PC Press pre 4 sata
Netflix je najavio da počinje sa testiranjem pretplate na varijantu servisa koja je predviđena samo za mobilne uređaje, a po ceni od 3,63 dolara. Tako nova cena predstavlja polovinu one koju je neophodno izdvojiti za standardnu pretplatu, a... »

Original i falsifikati: Da li biste kupili Plada ili Lju Viton torbicu

Radio 021 pre 4 sata
Dobro došli u svet krađe intelektualne svojine, koja samo evropske kompanije svake godine košta oko 60 milijardi.
ZIGOR ALDAMA Već ste čuli za lažne torbice koje se prodaju kao luksuzna robna marka, ali za čitave radnje? Globalni domet interneta dodatnk olakšao krađu intelektualne svojine... »

Original i falsifikati: Da li biste kupili Plada ili Lju Viton torbicu

BBC News pre 5 sati
Dobro došli u svet krađe intelektualne svojine, koja samo evropske kompanije svake godine košta oko 60 milijardi.
Globalni domet interneta dodatnk olakšao krađu intelektualne svojine robnih marki, a kompanije za posledicu imaju gubitke koji se mere u milijardama. Šta, stoga, one treba da... »

Prototip renderi Intelove grafičke karte

Benchmark pre 5 sati
Intel je tokom Odyssey događaja, u okviru GDC 2019, uskom krugu entuzijasta prikazao dolazeću grafičku kartu za profesionalna i gejming tržišta. Prikazano je nekoliko koncept dizajna, sugerisanih od strane fanova. Mnogi se nadaju da će to što je... »

Biljka "traži" vodu i "šeta" do svetla

B92 pre 5 sati
B92: Biljka "traži" vodu i "šeta" do svetla
Kao deo tehnološkog izlagačkog projekta, japanska multinacionalna kompanija TDK vodi ceo tradicionalan Bonsai koncept u budućnost. Njihov interaktivni demo BonsAI je autonomna mobilna bonsai biljka sa ugrađenom veštačkom inteligencijom.
Preoblikovano u pametno drvo zahvaljujući svojoj high-tech bazi, drvo sada može da se kreće kako bi pronašao najbolju lokaciju gde ima dovoljno sunčeve svetlosti. Baza može da... »

Original i falsifikati: Da li biste kupili Plada ili Lju Viton torbicu

B92 pre 5 sati
B92: Original i falsifikati: Da li biste kupili Plada ili Lju Viton torbicu
Dobro došli u svet krađe intelektualne svojine, koja samo evropske kompanije svake godine košta oko 60 milijardi.
Globalni domet interneta dodatnk olakšao krađu intelektualne svojine robnih marki, a kompanije za posledicu imaju gubitke koji se mere u milijardama. Šta, stoga, one treba da... »

©2019 Netmark d.o.o.