Kultura

Proglašenje u direktnom prenosu: Izabarane knjige za najuži izbor za nagradu „Nikola Milošević“

Večernje novosti pre 23 sata
IZABRANE su knjige koje su ušle u najuži izbor za ovogodišnju nagradu „Nikola Milošević“. Reč je o priznanju koje dodeljuje Radio Beograd 2 za najbolju knjigu u oblasti teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije knjige. U najužem… »

Nabio je katedru na vrata i počeo da me pipa: Imenom i prezimenom navela profesore koji su je napastvovali (Kurir televizija)

Kurir pre 24 sata
Glumica i balerina Jelena Tinska dala je otkaz iz pozorišta kada je Miroslav Mika Aleksić došao na čelo. Jelena je o njemu govorila kao o strogom čoveku, koji je celo pozorište vodio kao vojsku. Na pitanje novinarke „Kurir televizije“ da li je… »

Kada igram kao da letim

Politika pre 1 dan
Pandemija je nanela ogromnu štetu profesionalnim igračima, ali i ambicioznim mladim talentima, kaže Marko Ferini, baletski pedagog koji drži master klas u Beogradu. Maestro Marko Ferini iz Italije, pedagog klasičnog baleta, drži u Beogradu… »

Šta nam poručuju „Politički grafiti”

Politika pre 1 dan
U Muzeju Jugoslavije večeras od 19 časova biće održan onlajn razgovor povodom knjige „Politički grafiti”, u izdanju Biblioteke 20. vek, čiji je autor kulturolog Mitja Velikonja, redovni profesor i istraživač na Fakultetu društvenih nauka na… »

Nije sramota plašiti se

Politika pre 1 dan
Čekam da malo otopli da širim pozorišnu misiju. Neka bude prisutno i 30 ljudi na predstavi, ali ako im to nešto značiti rado ću ići i u Glinu, Petrinju i sva okolna sela. Mnogi se slažu da je u oklnostima u kojima živimo već mesecima, u… »

Vreme velike umetnosti pripada prošlosti

Politika pre 1 dan
U trajnom vlasništvu čoveka samo je njegov duh koji na istinski način živi u našem večitom sada. No, kad se to shvati, obično je sve već prekasno. O vremenu je pisao na početku svog velikog, poslednjeg a nedovršenog dela Toma Akvinski. Koliko… »

Koncert „Svetlosti pozornice” povodom Dana Madlenianuma

Politika pre 1 dan
Povodom Dana Madlenianuma, koji puni 24 godine prisustva na pozorišnoj karti Srbije, u subotu 30. januara biće održan svečani koncert pod nazivom „Svetlosti pozornice”, najavili su iz pozorišta. U programu ovog zemunskom teatru učestvuju… »

Damjanović nagrađen u Grčkoj: Neobjavljena knjiga kratkih priča„Don Kihotova smrt i druge priče“ ovenčana priznanjem…

Večernje novosti pre 1 dan
MEĐUNARODNO priznanje EYELANDS BOOK AWARDS za 2020. pripalo je srpskom piscu Ratomiru Raletu Damjanoviću za neobjavljenu knjigu kratkih priča „Don Kihotova smrt i druge priče“. Nagrada se dodeljuje u pet kategorija, za objavljenu i neobjavljenu… »

Olja Lević i Isidora Građanin o zlostavljanju u školi glume: Apsolutna podrška! Ovo je prelomni trenutak u našoj…

Kurir pre 1 dan
Glumice Olja Lević i Isidora Građanin pružile su podršku koleginicama Mileni Radulović i Ivi Ilinčić koje su iznele priču o monstruoznom s*ksualnom zlostavljanju u čuvenoj školi glume Miroslava Mike Aleksića. - Ja se nadam da će se razotkriti… »

Najbolje od nas Fotografi ULUPUDS

Arte pre 1 dan
I pored vanredne situacije izazvane covid pandemijom u predhodnoj godini, fotografi Udruženja primenjenih umetnika ULUPUDS potrudili su se da istraju u očuvanju umetničke scene Srbije. Redovna, tradicionalna smotra je i ovogodišnja izlozba sa temom… »

Kultura, najnovije vesti »