Kultura

Od likovne estetike ka muzici

Politika pre 1 dan
U Ustanovi kulture „Stari grad”, u okviru ciklusa tribina „Fenomen rokenrol kulture – od ideologije ka praksi”, organizovan je razgovor na temu „Utopija u tekstu: od likovne estetike ka muzici”. Autorka i moderatorka Jelena Pavićević… »

Praznina iza Brane Crnčevića oseća se na svaki način

Politika pre 1 dan
Predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić, podsetio je da je na današnji dan, pre 10 godina, preminuo srpski književnik Brana Crnčević. „Pre 10 godina, tiho je otišao veliki čovek, naš saborac i prijatelj, jedan od osnivača SNS, veliki… »

Mobijeva priča: Muzika, alkohol, droge, Natali Portman…

Nova pre 13 sati
"Istinski najniže grane bile su kada je jedina sreća koju možeš da nađeš u tome da se napiješ i nadrogiraš, i kada se budiš svakog popodneva razočaran, a nekad čak i besan zbog toga što si se probudio. Kada je prvo što osetiš razočarenje… »

Zašto tako malo znamo o Biljani Jovanović?

Nova pre 14 sati
"Krhka, buntovna, erotična, inteligentna, hrabra i pravdoljubiva". Tako Biljanu Jovanović opisuje glumica Vanja Ejdus, koja ju je igrala u predstavi u Narodnom pozorištu. "U književnosti i životu išla je ispred svog vremena", kaže poznata… »

Mark Hamil snima film “The Machine ” u Srbiji

Dnevnik pre 15 sati
Holivudski glumac Mark Hamil, poznat po ulozi Luka Skajvokera iz serijala "Ratovi zvezda", snimaće novi film "The Machine" u Srbiji, objavio je na Tviteru njegov kolega u tom ostvarenju - stendap komičar Bert Krajšer. "Ok, ovo je sveti trenutak. Ne… »

Poslednjih pet godina – novi mjuzikl Madlenijanuma

N1 Info pre 15 sati
U Operi i teatru Madlenianum krenulo se sa radom na novom mjuziklu, savremenoj ljubavnoj priči "Poslednjih pet godina" njujorškog kompozitora Džejsona Roberta Brauna. Mjuzikl o ljubavnoj aferi i braku koji su trajali pet godina, u režiji Roberta… »

Filmski plakat i zaboravljeni biseri jugoslovenskog filma

Nova pre 15 sati
U drugoj polovini 20. veka umetnost filmskih plakata na našem podneblju, uprkos skromnim mogućnostima, cvetala je. Svedočanstvo toga jeste i izložba „ Tragovi jednog vremena-Filmski plakat 1945-1970„, nedavno otvorena u Filmskoj galeriji Dvorane… »

Glas, dirka, bas: Body and Soul

Nova pre 17 sati
Milica Janković večeras izvodi numeru “Body and Soul” “Body and soul“ napisana je u Njujorku tridesetih godina prošlog veka za englesku pevačicu Gertrudu Lorens, koja je ovu numeru prvo predstavila publici u svom Londonu. Luj Armstrong prvi je… »

Imamović: Ponosan sam da sam pomogao da ispratimo Jovu Divjaka

N1 Info pre 17 sati
Dirnulo me je da je poslednja želja generala Jovana Divjaka bila da mu otpevamo Bella ciao, jer se radilo o čoveku koji je bio suštinski antifašista, rekao je pevač sevdalinki Damir Imamović, koji je juče otpevao tu pesmu na sahrani generala… »

Jurij gagarin u Novom Sadu: Izložba otvorena za sve ljubitelje prvog čoveka u Kosmosu

Pravda pre 18 sati
U Srpsko-ruskom centru “Majak” u Novom Sadu obeležava se 60 godina od leta Jurija Gagarina u kosmos. Tokom cele nedelje posetioci mogu da vide autentične fotografije Jurija Gagarina koju je Srpsko-ruski centar '’Majak'’ dobio za ovu priliku od… »

Kultura, najnovije vesti »