Kultura

Otvoren konkurs za ulične umetnike koji bi da “ožive” zapostavljene delove Niša

Južne vesti pre 8 sati
Muzičari, plesači, glumci, žongleri, mađioničari, kao i klovnovi, kako kažu u Medijani, moći će sa svojim tačkama da se prijave, od 22. januara do 5. februara, da na zapostavljenim niškim ulicama, parkovima i trgovima pokazuju svoje veštine. Cilj je, kažu u Medijani, da se obogati... »

Vranje organizuje festival u čast gradske pesme

Južne vesti pre 11 sati
Jedan od povoda da se 21. i 22. februara održi festival koji će propagirati vranjsku pesmu koja se nalazi na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, je taj što se ove godine navršava 50 godina od smrti čuvene vranjske pesmopojke Stane Karaminge, autorke pesme “Dimitrijo, sine... »

Aktuelna srpska grafička scena u Oficirskom domu

Južne vesti pre 11 sati
Izložba Aktuelna srpska grafička scena, počev od srede, 23. januara, okupiće u niškom Oficirskom domu dela 43 autora iz različitih gradova Srbije, kažu u Galeriji saveremene likovne umetnosti, među kojima postoje očite programske, tematske i stilske razlike. Raznoliki su autori čija će... »

Donatorska akcija IUS Radovan Trnavac Mića, Valjevo

Arte pre 12 sati
Sredstava u iznosu od 830.000 dinara, koliko je prikupljeno u zajedničkoj donatorskoj akciji Internacionalnog umetničkog studija „Radovan Trnavac Mića“, ruskih umetnika i članova Humanitarne organizacije „Spomenak“ iz Beograda, utrošena su za kupovinu potrebnih aparata Dečjeg odeljenja... »

Raspisan pesnički konkurs “Sinđelićeve čegarske vatre”

Južne vesti pre 14 sati
Svi pesnici sveta mogu slati svoje pesme do 10. aprila na međunarodni pesnički konkurs “Sinđelićeve čegarske vatre”, a zatim će biti priređena i zbirka čija će promocija biti 31. maja, na godišnjicu Čegarske bitke. Po završetku konkursa stručni žiri će izabrati najbolje pesme, a... »

Preminula glumica Ljiljana Šljapić

Politika pre 13 minuta
U Beogradu je u 79. godini preminula glumica Ljiljana Šljapić, koju će publika pamtiti po ulogama u pozorištu, televiziji i filmu, objavilo je Pozorište na Terazijama. Ljiljana Šljapić rođena je 1. septembra 1940. godine u Beogradu, karijeru je počela 1956. godine u Akademskom pozorištu... »

Probe predstave „Ovaj će biti drugačiji” počele u Ateljeu 212

Politika pre 2 sata
Komad „Ovaj će biti drugačiji” Staše Bajac je pobednička drama petog Hartefaktovog regionalnog konkursa za najbolji angažovani celovečernji dramski tekst 2017. godine. Probe ovog dela „Ovaj će biti drugačiji” u režiji Đurđe Tešić su počele u Ateljeu 212. Reč je, zapravo, o... »

Prisećam se samo lepih stvari

Politika pre 3 sata
Povodom 95. rođendana umetnice priređena je izložba „Biserka Cvejić – od svetske dive do vrhunskog pedagoga” u Muzeju pozorišne umetnosti Srbije. Dirnuta sam pažnjom koju su mi ukazali Muzej pozorišne umetnosti, koleginica Radmila Bakočević kao i moj nekadašnji učenik, a sada... »

Neoklasika kao novi pank

Politika pre 5 sati
Muzika savremenih pijanista ušla je u trend, mada je i dalje daleko od popularnosti iz 19. veka, kada su njeni stvaraoci bili obožavani kao „gitarski heroji” rokenrola. Otkako su nastupi Branke Parlić ili „LP dua” postali koncertna atrakcija i za one koji se obično klanjaju gitarskoj... »

Predstava “Kod šejtana, ili jedna dobra žena” na daskama niškog Narodnog pozorišta

Južne vesti pre 7 sati
Priča o ženi koja više ne može da izdrži besmisao i neljubav u kojima je njena svakodnevica ogrezla, po tekstu Sanje Savić i u režiji Stevana Bodrože biće postavljena u niškom Narodnom pozorištu, 24. januara. Priča o nesrećnoj ženiOvo je, navode organizatori, predstava rađena u... »

©2019 Netmark d.o.o.