Kultura

Olga Dimitrijević: Fenomen Radio Šapca, najslušanijeg u SFRJ

Nova pre 9 sati
Sedela sam u nekom društvu kada je neko pomenuo da je Radio Šabac bio najslušaniji radio u Jugoslaviji. Priča me je potpuno obuzela, zainteresovala, jer sam slušajući shvatila da je mnogo šira od priče o jednom radiju i da zavređuje autorski… »

Raša Andrić otkriva kako je posle „Munja”, „Kengura” i „Tri bitange” konačno naučio da - leti /video/

Sputnik pre 9 sati
Autor filmova „Munje“ i „Tri palme za dve bitange i ribicu“, Radivoje Raša Andrić, dugih 16 godina od poslednjeg filma „Kad porastem biću kengur“, završio je snimanje novog ostvarenja „Leto kada sam naučila da letim“ prema istoimenom… »

Vek od rođenja pisca koji je hteo da deca uče kroz smeh a ne kroz plač

RTS pre 9 sati
Pre jednog veka, svet je postao bogatiji za jednog od najboljih pisaca priča i stihova za mališane. U godini u kojoj se obeležava 100 godina od rođenja Đanija Rodarija, dobitnika Andersenove nagrade, Italijanski institut u Srbiji najmlađe upoznaje… »

U Italiji više od 19.000 novozaraženih

Radio 021 pre 9 sati
Italija je registrovala 19.143 infekcije koronavirusom u protekla 24 sata, saopštilo je u tamošnje Ministarstvo zdravlja, što je najveći dnevni bilans od početka izbijanja epidemije. Prethodni negativni rekord zabeležen je u četvrtak sa 16.079… »

Sve (bilo) spremno, ali Vršačka pozorišna jesen ipak na proleće

Dnevnik pre 10 sati
VRŠAC/NOVI SAD: Festivalski odbor međunarodnog festivala klasike „Vršačka pozorišna jesen“, usled nepovoljne epidemiološke situacije s virusom kovid -19, a radi očuvanja zdravlja publike, glumaca i ostalih učesnika, doneo je odluku o… »

Počinje Kondenz, festival savremenog plesa i performansa

Nova pre 11 sati
Festival savremenog plesa i performansa "Kondenza", 13. po redu, počinje večeras u Beogradu. Festival, koji će trajati do 29. oktobra, biće otvoren u 20 časova, u Magacinu, predstavom "Nothing can go wrong” Isidore Stanišić i Darje Janošević. U… »

Đorđe Sibinović: Promenimo sebe da bi nam bilo lepše

Vesti online pre 12 sati
Osvedočen na domaćoj književnoj sceni kao poetski i prozni stvaralac, Đorđe Sibinović je svoju potrebu za umetničkim izrazom pretočio u muziku i studijski album „Ustanak“ u izdanju PGP RTS-a, najveće i najstarije diskografske kuće na… »

Opere i baleti Metropolitena i Boljšog teatra od 31. oktobra u bioskopima

RTS pre 12 sati
Ove jeseni ljubitelji opere i baleta imaće priliku da uživaju u specijalnim programima „Met na bis“ i „Boljšoj na bis“ u luksuznim „Sinepleks“ bioskopima u Srbiji, od 31. oktobra do 12. decembra. Snimci spektakularnih opera i baleta iz… »

Predstavljena nova knjiga Slavoljuba Maržika, neumornog hroničara Kraljeva

Danas pre 12 sati
„Kraljevo u srpskoj štampi 1904-1908“ je četvrta knjiga Slavoljuba Maržika, inženjera geologije iz Beograda ,potomka dr Josifa Maržika koji je, daleke 1876 godine, došao, kao lekar, na poziv odnašnje Vlade u Srbiji, da bi ta porodica ,od 1881… »

Otkud baba? Danas je 40 godina od premijere Ko to tamo peva

Nova pre 12 sati
Premijera je bila 23. oktobra 1980. u beogradskom bioskopu Kozara, koji danas više ne postoji. Sala se tresla od smeha. Šijan više nije morao da brine. Reč je o kultnom filmu nastalom po scenariju Duška Kovačevića “Ko to tamo peva” koji je na… »

Kultura, najnovije vesti »