Kultura

"Egzibicionista" se bavi problemima modernog čoveka

B92 pre 7 sati
B92: "Egzibicionista" se bavi problemima modernog čoveka
Predstava "Egzibicionista" Ateljea 212 je savremena drama koja se bavi problemima modernog urbanog čoveka na razmeđi vekova u uslovima visoko standardizovane civilizacije. U fokusu drame je patološka pojava seksualne izopačenosti sa kojom se savremeno društvo obračunava na dva načina:... »

Preminula srpska glumica i pevačica: Pamtićemo je po mnogim ulogama u domaćim filmovima!

Kurir pre 44 minuta
Srpska glumica i pevačica starogradskih pesama Ljiljana Šljapić preminula je u Beogradu u 78. godini. Opelo će se održati u sredu 23. januara u 12 časova na Novom groblju u Beogradu. Ljiljana Šljapić rođena je 1. septembra 1940. godine u Beogradu. Karijeru je započela 1956. godine u... »

I Mile i Hladno pivo stižu na Arsenal fest

B92 pre 9 sati
B92: I Mile i Hladno pivo stižu na Arsenal fest
Kultni zagrebački pank rok bend Hladno pivo i njegov frontmen Mile Kekin dolaze na Arsenal fest 09, koji će se održati od 19. do 22. juna u Kragujevcu. Arsenal je prvi festival na kome će Mile nastupiti najpre samostalno kao kantautor 20. juna na Garden stageu, gde promoviše svoj novi album... »

Moj vožd rasplakao narod

Vesti online pre 22 sata
O čemu pričati sa Đorđem Kadijevićem (1933), režiserom, likovnim kritičarom, profesorom, piscem? S autorom "Leptirice" zbog koje su ljudi doživljavali srčane udare, stvaraocem serije "Vuk Karadžić", jedine jugoslovenske televizijske tvorevine uvrštene u Uneskovu riznicu svetske kulturne... »

Kako je Bošnjak Tabašević Vladimir propričao sa nepunih godinu dana tečno kao tetka (video)

Sputnik pre 3 sata
Piscu Vladimiru Tabaševiću uručena je NIN-ova nagrada za knjigu „Zabluda Svetog Sebastijana“ na svečanosti u Jugoslovenskoj kinoteci, prenosi Tanjug. Tabaševiću (32) je priznanje uručio profesor Zoran Paunović, predsednik žirija za dodelu nagrade. Talentovani pisac je 65. dobitnik... »

Otvorena izložba o Aleksandru Karađorđeviću i stvaranju prve Jugoslavije

N1 Info pre 3 sata
Kralj Aleksandar I Karađorđević bio je značajna i vojnički kruta ličnost koja je imala harizmu, ali ne i sreću, da ostane duže na vlasti pa da možda prostor Jugoslavije integriše kako bi se očuvala ta država, rečeno je na otvaranju izložbe "Prestolonaslednik Aleksandar I... »

Izložba fotografija damira hojke u Muzeju Mimara! Njegove pop zoo fotke ostaviće vas bez reči, a glavni cilj će vas navesti na razmišljanje (foto)

Kurir pre 6 sati
Vrsni hrvatski fotograf i umetnik Damir Hojka u četvrtak, 24. janura, u 19 sati otvara u Muzeju Mimara izložbu umetničkih fotografija "Pop zoo". Izložbu će predstaviti mr. sc. Lada Ratković, upravnik Muzeja Mimara, Damir Skok, upravnik Zoološkog vrta grada Zagreba, kao i sam autor fotografija... »

O čemu se u Zrenjaninu govori i ćuti

Danas pre 6 sati
Govori se o: Uspešan i posećen koncert Zrenjaninske filharmonije početkom januara tema je koja je potvrdila da je obnavljanje njenog rada pre nekoliko godina bilo od značaja za sredinu gde deluje. Sa bogatom muzičkom tradicijom, Muzičkom školom i brojnim izvođačima koje rade u beogradskoj i... »

Protokol o saradnji između "Adligata" i "Društva Japan - Srbija"

Nedeljnik pre 7 sati
Društvo Japan - Srbija će pomoći formiranje zbirke o Japanu u Adligatu, dok će ova dva udruženja zajedno raditi na unapređenju kulturnih veza između Japana i Srbije. U Japanu je potpisan protokol o saradnji između Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat" i Društva... »

Prva ljubav

Danas pre 8 sati
Svako ko čita ima prvu knjigu. Kao prvi poljubac. Gospođa Dalovej je prva velika knjiga koju sam pročitao. Imao sam petnaest godina, bio sam učenik srednje škole u Južnoj Kaliforniji koji nije mnogo obećavao, tu sam pročitao knjige koje sam sam izabrao da čitam, ali sam mislio o... »