Dojče vele » Vesti dana

http://www.dw-world.de/serbian

Dojče vele

„Da nam štetočine ne uzmu aerodrom“

Dojče vele pre 7 dana
Nišlije su rešene da ne dozvole poklanjanje svog aerodroma republici. Najviše im smeta neizvesnost jer od aerodroma zavise brojna radna mesta. A lokalni političari, kažu, samo su poltroni partijskih centrala u Beogradu. Političari, nevladine organizacije, građani – svi su rekli po nešto o... »

Novi evropski vođa

Dojče vele pre 7 dana
Nakon raketnih napada na Siriju, ali i zbog svoje medijske ofanzive, Emanuel Makron je definitivno postao predvodnik Evropske unije. A o vojnim pitanjima se Nemačka ionako rekto pita, podseća Maks Hofman. Lično on je ubedio američkog predsednika Donalda Trampa da krene u osvetnički pohod zbog... »

Angela (skoro) sama u kući

Dojče vele pre 8 dana
Da li nakon izbora, da li sporovima kao sa Španijom oko Pudždemona ili sa Britanijom zbog Bregzita – tek: Angela Merkel izgubila je evropske saveznike. Za nju će u svakom slučaju u budućnosti biti komplikovanije. Mađarska Mađarska već godinama nije blizak saveznik nemačke kancelarke.... »

„Crna Gora ostaje na zapadnom kursu“

Dojče vele pre 7 dana
Štampa se u nekolikim komentarima osvrnula na pobedu Mila Đukanovića na predsedničkim izborima u Crnoj Gori – evo izvoda iz karakterističnih tekstova koji su o tome objavljeni u Nemačkoj i jednog iz Švajcarske. Novinar Frankfurter algemajne cajtunga Mihael Martens u članku pod naslovom... »

goEast - 18. put

Dojče vele pre 7 dana
„Od sopstvene prošlosti se ne može pobeći“, moto je ovogodišnjeg izdanja filmskog festivala goEast. „Od sopstvene prošlosti se ne može pobeći“, rekla je direktorka festivala GoEast Elen Harington – i time otkrila njegov ovogodišnji moto. U žiži su nacionalističke tendencije u... »

„Vrišti za mene, Sarajevo!“

Dojče vele pre 8 dana
Rat ne poznaje svakodnevicu: nema struje za gitaru, nema koncerata bendova. Ljubitelji muzike u Sarajevu to nisu želeli da prihvate. Film „Scream for me, Sarajevo“ podseća na jedan poseban koncert u opkoljenom gradu. Jednog hladnog decembarskog dana, avion iz Birmingema sleće u Split.... »

Lepotan ili leteća nesreća?

Dojče vele pre 7 dana
Ideja je bila sledeća: da koleginica Nina Verkhojzer svojim „ženskim okom“ osmotri novi evropski vojni transportni avion. I jeste da je basnoslovno skup, da je do sada već bilo i padova – ali je to ipak „Mercedes“. Najpre se čuje tutanj. A onda se na nebu pomalja obris ogromnog aviona.... »

Bojkotom na sabotažu?

Dojče vele pre 8 dana
Glavna fora u Skupštini sada je podnošenje suludih amandmana kako do rasprave ne bi ni došlo. Opozicija to zove opstrukcijom, a Naprednjaci kažu da su samo doskočili sabotaži opozicije. Da li je bojkot rešenje? Glasanje na zvonce, debate na ivici incidenta, isključivanje mikrofona… to su... »

Sutra stižu ocene

Dojče vele pre 9 dana
EK sutra daje ocenu napretka na putu evrointegracija. Očekuje se da Albanija i Makedonija dobiju preporuke za otvaranje pristupnih pregovora, BiH i Kosovo čekaju kritike, a Srbiju i Crnu Goru podsticaj na putu ka EU. Šest zemalja Zapadnog Balkna 17. aprila dobiće od Evropske komisije dubinsku... »

Niko ne polarizuje kao Đukanović

Dojče vele pre 8 dana
Štampa na nemačkom jeziku piše malo o rezultatu predsedničkih izbora u Crnoj Gori, malo o jugoslovenskom borbenom avionu Galeb-G4 a malo i o hrvatskom parlamentu i ratifikovanju Istanbulske konvencije. „Car iz Crne Gore neće u staro gvožđe", piše dnevnik Handelsblat: „Njegovi sledbenici... »

©2018 Netmark d.o.o.