Dojče vele

Koliko je opasna „dvostruka mutacija“ iz Indije?

Dojče vele pre 9 dana
Kombinovanjem dve mutacije, indijska varijanta virusa može lakše da izbegne imunološki sistem. Zbog toga i vakcinisani i oni koji su preboleli kovid 19 takođe mogu brže da se zaraze tim sojem virusa. Indijska varijanta korona-virusa B.1.617 pokazuje… »

Non pejper: ritualno uzbuđivanje

Dojče vele pre 10 dana
Nezvanični dokumenti o Balkanu koji navodno kruže postaju važni i stvarni samo jer se o njima priča. Ključno je pitanje kome to ide u prilog, ocenjuje novinar DW Nemanja Rujević. Čudni su ponekad putevi vesti. U februaru 2019. je odjeknuo tekst… »

Nemačka i Kina: komplikovani odnosi

Dojče vele pre 9 dana
Kinesko-nemačke vladine konsultacije nekada su bile izraz naročito bliskih odnosa. Sada dominiraju sukobi: profitabilni poslovni odnosi u koliziji su sa rivalstvom političko-ekonomskih sistema. Ponekad dugoročna partnerstva dođu do tužne tačke: ono… »

EU: pasoš za vakcinisane?

Dojče vele pre 9 dana
Može li takozvani „kovid-pasoš“ da bude pretpostavka za vraćanje osnovnih prava? I da li je tako nešto uopšte dozvoljeno? Oko tog pitanja trenutno se vode žestoke diskusije u mnogim evropskim zemljama. Nakon susreta kancelarke Angele Merkel sa… »

Beč živi uprkos strogim ograničenjima

Dojče vele pre 9 dana
Dok ljudi u Nemačkoj i dalje moraju uveče da ostani kod kuće, Austrija se priprema za otvaranje. Bar će u baštama moći da se popije piće s društvom. Novinarka DW iz Beča ima utisak da je taj grad već počeo da slavi. Onome ko nakon više meseci… »

Nemačka: Srbija druga po broju pristiglog medicinskog osoblja

Dojče vele pre 10 dana
Srbija je druga na svetu po broju medicinskih radnika koji su u proteklih pet godina otišli u Nemačku. Broj odlazaka iz Srbije se u pandemiji smanjio, ali ukupan priliv u Nemačku je veći. I za vreme pandemije Nemačka je zaposlila dodatne strane… »

Vučić u Briselu: Povratak EU „na velika vrata“?

Dojče vele pre 10 dana
„Ne može uvek sve biti idealno i potaman, ali verujem u put Srbije u Evropsku uniju u to da sa EU možemo mnogo da postignemo“, poruka je Aleksandra Vučića iz Brisela. Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, koji je do sada svoje posete Briselu… »

Novi pokušaj ujedinjenja Kipra

Dojče vele pre 10 dana
Za tri godine će biti pola veka od podele Kipra. Brojni pokušaji ujedinjenja tog ostrva na Sredozemnom moru su propali. Kakvi su izgledi za uspeh još jednog, novog pokušaja? Ima li nade da, nakon gotovo 50 godina, Kipar bude ujedinjen? Ili će u… »

Odnos prema Rusiji podelio Češku

Dojče vele pre 10 dana
Predsednik Zeman upozorava da se ne šire „špekulacije i histerija“, premijer Babiš je neodlučan, javnost uzrujana, šef diplomatije oštar, opozicija spominje ruski „državni terorizam“. Češku potresaju eksplozije iz 2014. Češka javnost je… »

Povratak u normalnost: osnovna prava nisu privilegije

Dojče vele pre 11 dana
Nemačka najavljuje olakšice za vakcinisane i one koji su preboleli koronu. Od juna će biti ukinute prioritetne grupe za vakcinisanje. U interesu je društva da se ljudima što pre vrate osnovna prava, smatra Liza Henel. Još pre jučerašnjeg (26.4.)… »

Dojče vele, najnovije vesti »

Samit lepih reči

Dojče vele pre 13 sati

Opasni kineski krediti?

Dojče vele pre 14 sati

Nemačka: Zeleni vode u anketama

Dojče vele pre 15 sati