Dojče vele

Lutrija za život

Dojče vele pre 9 dana
Ne prestaje debata o potezu farmaceutskog giganta Novartisa ustupa najskuplji lek na svetu – ali samo za sto beba koje boluju od smrtonosne bolesti. Ko će dobiti šansu da preživi, odlučuje lutrija. Mohamed ima problema sa disanjem. I ne može da… »

Orkanski vetrovi paralisali Nemačku

Dojče vele pre 9 dana
Zimski orkan „Sabine“ tutnji Nemačkom. U padu stabala je teško povređeno više ljudi. Vozovi stoje, brojni letovi su otkazani. Za ponedeljak se očekuje ekstremno nevreme na jugu zemlje. „Sabine“ je nanela priličnu štetu, ali na sreću nije… »

„Virus je zarazio politički sistem Kine“

Dojče vele pre 9 dana
Korona-virus je po crnim posledicama nadmašio SARS. Ne stišavaju se kritike na račun kineskog rukovodstva koje je dugo oklevalo pre nego što se suočilo sa virusom. Istoričar Lifan Žang za DW iznosi svoje kritike. Posledice novog korona-virusa… »

Oskar nije praznik svetske kinematografije

Dojče vele pre 9 dana
Južnokorejski film „Parazit“ prvi je film van engleskog govornog područja koji je dobio Oskara za najbolji film. To ne menja činjenicu da je ovo komercijalni šou, i to nacionalni, američki, piše novinar DW Johen Kirten. Previše belaca i… »

Kecmanović: Volim da razgovaram sa neistomišljenicima

Dojče vele pre 9 dana
Zašto odbija komunikaciju sa rodnim Sarajevom, šta mu je cilj na mestu urednika kulture na RTS-u i kojih pet kafana u Beogradu su mu omiljene? To je, između ostalog, Dragoslavu Dedoviću ispričao Vladimir Kecmanović. Sarajevo „Otišao sam iz… »

Bojkot – licenca za pravoverje

Dojče vele pre 9 dana
Bojkot izbora u Srbiji je legitimna taktika za koju postoje argumenti. Ali zagovornici bojkota su od toga napravili pitanje svih pitanja, pribavljajući oreol jedine „prave opozicije“, piše novinar DW Nemanja Rujević. Najznačajnije opozicione snage… »

Usluga Makronu i, možda, nešto više

Dojče vele pre 10 dana
Evropska komisija je predložila nove metode pregovora sa državama Zapadnog Balkana. To je ustupak francuskom predsedniku Emanuelu Makronu, ali ne rešava osnovni problem. Petog februara je nova Evropska komisija predstavila predlog za reformu politike… »

Ništa sklekovi, samo tastatura

Dojče vele pre 10 dana
Nemačka policija i tajne službe traže veliki broj IT-stručnjaka. To je izazov jer takvi stručnjaci u privatnom sektoru mogu da zarade mnogo veće pare. Zato javne ustanove čak snižavaju kriterijume za prijem kandidata. „U tajnosti činiti… »

Kako je Hitler upropastio crtani film

Dojče vele pre 10 dana
Pre 100 godina, Nemačka je bila centar avangarde crtanog filma. A onda je došla nacistička diktatura i slom: država je htela da svojim studiom konkuriše Dizniju. Sjaj starih dana je zauvek izgubljen. Palidrvca koja plešu i pretvaraju se u različite… »

„Kosovski Srbi ne postoje kao faktor“

Dojče vele pre 11 dana
Aljbin Kurti insistira na dijalogu sa kosovskim Srbima, umesto sa Srbijom. To je nerealno jer u srpskim sredinama vlada jednopartijski režim pod kontrolom Beograda i u sprezi sa kriminalom, kaže analitičar Bodo Veber. Novi kosovski premijer Aljbin… »

Dojče vele, najnovije vesti »

Masoni i Katolička crkva

Dojče vele pre 4 sata

Goodbye BiH, welcome to Germany

Dojče vele pre 5 sati

Iz Sarajeva o RS i shvatanju Dejtona

Dojče vele pre 5 sati

"Četrvti čovek" za CDU

Dojče vele pre 9 sati