Dojče vele

Mali Šengen: Dobra ideja, sumnjivi potpisnici

Dojče vele pre 9 dana
Sama ideja o „malom Šengenu“ nije loša, olakšala bi život i građanima, a pre svega privredi. Problem je međutim u političkim odnosima između, s jedne strane Beograda, a s druge strane Tirane i Skoplja. Činjenica da su predsednik Srbije… »

Nobelova nagrada Handkeu – ispravna, ali iznenađujuća odluka

Dojče vele pre 9 dana
Dodela Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu bila je tema brojnih komentara objavljenih u nemačkim listovima. U svakom od njih se pominje i sporno Handkeovo priklanjanje Slobodanu Miloševiću. Frankfurter algemajne cajtung… »

Handke i Balkan – Nobelova nagrada u pogrešnim rukama

Dojče vele pre 9 dana
Pisao je o „dobro naoružanim muslimanima“. Kao i o „činjenicama i lažnim činjenicama“. Peter Handke je uvek polarizovao javnost na Balkanu. A Nobelovu nagradu za književnost nije zaslužio, smatra Alida Bremer. Naš svet je povremeno… »

Zbog turske invazije džihadisti beže u Evropu?

Dojče vele pre 9 dana
Turska ofanziva na severu Sirije je u toku. Cilj Ankare jeste formiranje tzv. „bezbednosne zone“. Međutim, džihadisti koji se nalaze u logorima u tom regionu mogli bi da iskoriste tursku invaziju i pobegnu u Evropu. Prema zvaničnim navodima turskog… »

Šta mi se događa s organizmom kad prestanem da pušim?

Dojče vele pre 9 dana
Koleginica Julija Fergin već osam nedelja ne puši. Od tada se, kaže, s njenim telom, ali i psihom, dogodilo mnogo toga lepog. A šta tačno, to joj je objasnio Tobijas Riter, ekspert za pitanja zavisnosti. „Mama, umrećeš od pušenja!“ Što je moj… »

Olakšanje u Rumuniji?

Dojče vele pre 9 dana
Rumunski parlament izglasao je nepoverenje socijaldemokratskoj vladi premijerke Viorike Dančile. Demokratija je dobila novu šansu, smatra urednik DW redakcije na rumunskom Robert Švarc. Nakon tri godine i tri propala premijera, rumunija (nominalno)… »

Krvavi napad u Haleu i teorija o „usamljenom vuku“

Dojče vele pre 9 dana
Prema dosadašnjim saznanjima istrage, napadač iz Halea Štefan B. delovao je sam. Ali „usamljeni vukovi“ ipak nisu izolovani, niti u društvenom vakuumu. Oni su deo jedne šire zajednice…. Štefan B, 27-godišnji atentator iz Halea, kamerom… »

Nobelova nagrada za književnost Olgi Tokarčuk i Peteru Handkeu

Dojče vele pre 10 dana
Nobelov komitet saopštio je da je za 2018. godinu Nobelovu nagradu za književnost dobila poljska spisateljica Olga Tokarčuk, a za 2019. austrijski pisac Peter Handke. Olga Tokarčuk Ogla Tokarčuk (57) spada u najpoznatije poljske spisateljice svoje… »

Srbija: Žal za smrtnom kaznom

Dojče vele pre 10 dana
Ponovno uvođenje smrtne kazne u Srbiji podržalo bi 58 odsto građana te zemlje, pokazuju rezultati istraživanja objavljeni povodom 10. oktobra, Svetskog i Evropskog dana protiv smrtne kazne. Udruženje građana „Srbija protiv smrtne kazne“, član… »

Turska ofanziva u Siriji – EU je tu nemoćna

Dojče vele pre 10 dana
Situacija u Siriji je, nakon početka invazije turske vojske na kurdska podrućja na severu te zemlje, postala još komplikovanija. Evropska unija izražava zabrinutost, ali nešto više od toga ona ne može da uradi. Nakon početka turske vojne ofanzive… »

Dojče vele, najnovije vesti »