Dojče vele » Vesti dana

http://www.dw-world.de/serbian

Dojče vele

Duga noć u Berlinu

Dojče vele pre 8 dana
Pregovori Demohrišćana i Socijaldemokrata ulaze u ključnu fazu. SPD je već progutao krupne žabe, ali je izvesno da će nešto tražiti zauzvrat. Za Angelu Merkel postoje samo dva putića – opet kancelarka ili penzionerka. Već je zvonilo na uzbunu. Jer ishod izbora za Bundestag bio je poznat... »

Bez kompromisa u procesu proširenja

Dojče vele pre 8 dana
Evropska perspektiva je tu. Posvećenost i želja takođe. Tu je i odgovarajuća politička atmosfera. A gde su tu zemlje Zapadnog Balkana, samo par nedelja uoči objavljivanja nove Strategije Evropske komisije o proširenju? Prvi sastanak tzv. koledža Evropske komisije u 2018. godini bio je... »

Dobra svađa – temelj dobre veze

Dojče vele pre 8 dana
Zdrav odnos dvoje ljudi bez sukoba – to je čista iluzija. Međutim, trebalo bi znati i to kako se svađati. Onaj ko želi da savlada tu veštinu, najpre mora da prihvati da je njegov partner – individua za sebe. „Uvek misliš da si ti u pravu!“ Kada mi tako nešto prebaci, mogla bih da... »

Naprednjački dramolet

Dojče vele pre 8 dana
Vrh naprednjaka je izgleda razrešio dilemu: neće biti vanrednih republičkih izbora. Sagovornici DW smatraju da to svedoči o proceni vlasti kako može da dobije izbore u Beogradu i bez „sinergije“ sa republičkim nivoom. Višemesečne špekulacije oko toga da li će zajedno sa lokalnim... »

SAD kupuju ruski gas, a EU – ne sme?

Dojče vele pre 9 dana
Firme iz SAD zapravo hoće da potisnu Rusiju sa evropskog tržišta zemnog gasa. Sada se saznaje da je ruski tečan gas direktno isporučen u Sjedinjenim Državama. Kako to može? Rusija je glavni svetski izvoznik zemnog gasa. Moskva je decenijama bila zavisna od gasovoda koji su sa severa zemlje... »

Zemlja bez snage da spreči haos

Dojče vele pre 9 dana
Obeležavanje „Dana Republike Srpske“ i sporne političke poruke odaslate iz Banjaluke još jednom potvrđuju da za pogoršanje odnosa u Bosni i Hercegovini veliku odgovornost snose i unutrašnji, ali i međunarodni faktori. U Republici Srpskoj je proslavljen još jedan 9. januar – „Dan... »

Junker: Postavljamo temelje za proširenje

Dojče vele pre 9 dana
Zemlje Zapadnog Balkana zaslužuju perspektivu pristupa EU. Ona neće biti sprovedena u delo za vreme mog mandata na čelu Evropske komisije, ali moramo postaviti temelje za to, kaže u intervjuu za DW Žan-Klod Junker. DW: Gdine Junker, vi ste optimistični u pogledu bugarskog predsedavanja Savetu... »

Ljudima su potrebna čudovišta

Dojče vele pre 9 dana
Frankenštajn, Godzila ili Dart Vejder – knjige, filmovi i naša fantazija puni su čudovišta. Šta je razlog njihove popularnosti? To je tema knjige Huberta Filzera pod nazivom „Ljudima su potrebni monstrumi“. Crtež u pećini Šove u Francuskoj koji prikazuje jedno čudovište,... »

Poricanje realnosti – „istorijski sport srpstva“

Dojče vele pre 9 dana
Kosovska retorika predsednika Vučića naišla je na odbijanje nacionalista predvođenih mitropolitom Amfilohijem, piše Frankfurter algemajne cajtung. „Ne radi se samo o Kosovu već o spoljnopolitičkoj orijentaciji Srbije.“. „Ne može biti samo do bujne brade i raskošnih odora jer čak i... »

Godinu dana bez vlade

Dojče vele pre 9 dana
Navršilo se godinu dana otkako je raspuštena vlada Severne Irske. Da li su mogući ponovni sukobi? Kakve to veze ima sa Bregzitom? Pet važnih pitanja i odgovora o trenutnoj situaciji u Severnoj Irskoj. Religija, jezik, državljanstvo i građanska prava – veliki je broj tema o kojima... »

©2018 Netmark d.o.o.