Dojče vele

Šef Malteškog reda u poseti Nemačkoj

Dojče vele pre 6 dana
U posetu Nemačkoj je došao šef organizacije koja ima status države ali nema svoju teritoriju. Đakomo Dalatore je vrhovni poglavar humanitarnog Malteškog reda, koji ima dugu istoriju i pomaže ljudima širom sveta. Dočekali smo kneza i pripadnika… »

Stotine hiljada u bekstvu - među njima i porodice džihadista

Dojče vele pre 7 dana
Oko 800 osoba, članova porodica džihadista Islamske države pobeglo iz kampa na severu Sirije. UN: moguće je i do 400 000 raseljenih u Siriji. Nemačka i Francuska obustavile isporuku oružja Turskoj. Kurdi su precizirali da je 785 članova porodica… »

Balkanski političari su ostali u dvadesetom veku

Dojče vele pre 7 dana
Masovne migracije, razorena infrastruktura, male plate: zemlje jugoistočne Evrope, bilo da su već članice EU ili zemlje kandidatkinje, imaju mnogo zajedničkih problema. Zašto je tako teško pronaći zajednička rešenja? Loše vesti stižu iz… »

Apel Jevrejima u Nemačkoj: Ostanite ovde!

Dojče vele pre 7 dana
Posle napada u Haleu jevrejske zajednice traže bolju zaštitu sinagoga. Opunomoćenik vlade za antisemitizam apeluje na Jeverje da ne odlaze iz Nemačke. Ministar unutrašnjih poslova najavljuje nove mere protiv ekstremista. Opunomoćenik nemačke vlade… »

Zastave i dalje proizvode sukobe

Dojče vele pre 7 dana
Korišćenje nacionalnih zastava manjinskih naroda u Crnoj Gori, prvenstveno albanskog i srpskog, dovodi do prekršajnih prijava. Zakoni koji tretiraju ovu oblast su, slučajno ili namjerno, nedorečeni i kontradiktorni. Ministarstvo kulture Crne Gore… »

Da li će bahatost gradonačelnika Đera ugroziti Orbana?

Dojče vele pre 8 dana
Lokani izbori nisu toliko važni u Mađarskoj, ali bi ovog puta mogli biti svojevrsni referendum o Orbanu. Jer, gradonačelnik Đera, Orbanov stranački kolega - našao se u žiži javnosti zbog bahanalija i korupcije. U principu lokalni izbori u… »

Olga Tokarčuk: Književnost je tu da provocira

Dojče vele pre 8 dana
Uloga književnosti je da provocira, budi dvoumljenja i da govori o stvarima koje nisu tako očite, kaža dobitnica Nobelove nagrade za književnost Olga Tokarčuk. No, njena namera nije bila da njena dela postanu politička. DW: Pretpostavljam da ste… »

Pakt konzervativne vlasti sa građanima u Poljskoj

Dojče vele pre 8 dana
U nedelju Poljaci izlaze na izbore. To neće biti "normalni" izbori, već izbori na kojima će biti odlučeno "da li će Poljska biti demokratska pravna država ili će i dalje klizati u pravcu autoritarne diktature. Jaroslav Kačinjski (PiS) koji je… »

Ko ima u kefalu doći će u Čefalu

Dojče vele pre 8 dana
Vizantijska ruka na Siciliji ostavila je trajan trag. Mozaici poput Hrista Svedržitelja u katedrali varoši Čefalu spadaju u najlepše svoje vrste. Naravno, tu su i plaža usred grada, bizaran sladoled i pica za pamćenje. Tog jutra smo stigli vozom iz… »

Abij Ahmed – dobitnik Nobelove nagrade za mir

Dojče vele pre 9 dana
Nobelova nagrada za mir dodeljuje se ove godine po 100. put. Etiopski šef vlade Abij Ahmed važio je kao jedan od favorita – zbog istorijskog sklapanja mira sa bivšim krvnim neprijateljem – Eritrejom. Svoje političko obećanje je Abij Ahmed sažeo… »

Dojče vele, najnovije vesti »