Dojče vele » Vesti dana

http://www.dw-world.de/serbian

Dojče vele

„Istorijska šansa“ za Atinu i Skoplje

Dojče vele pre 8 dana
Grčka i Makedonija su se složile oko rešenja dugogodišnjeg spora oko imena Makedonije. O tome bi još trebalo da glasa i grčki parlament, ali on je podeljen. U Atini je moguć unutrašnjepolitički spor. Ovo je „velika diplomatska pobeda, ali i istorijska šansa“, izjavio je grčki premijer... »

„Ratovi bez kraja“

Dojče vele pre 8 dana
Da li je međunarodno pravo na izdisaju? Vodeći nemački instituti za istraživanje mira predstavili su svoju Mirovnu studiju za 2018. Njihove procene su veoma pesimistične, a od Berlina traže „odbranu evropskih vrednosti“. Već sam naslov studije dovoljno govori: „Ratovi bez kraja“ –... »

Jedinstveno rešenje za izbegličku krizu?

Dojče vele pre 8 dana
Nemačka kancelarka suočava se sa snažnim protivnicima koji žele da već na granicama EU zaustave priliv migranata. Oni dolaze i iz redova Demohrišćana u Nemačkoj, ali i iz inostranstva. Nemačka kancelarka Angela Merkel iz Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u sporu je sa bavarskom... »

Novi izbori dele zemlju

Dojče vele pre 8 dana
U Bagdadu je izgorelo skladište u kome je bio deo glasačkih listića sa nedavno održanih parlamentarnih izbora. To je, za sada, vrhunac biračkog procesa koji je od samog početka nesrećno počeo. U Bagdadu je izgorelo skladište u kome je bio deo glasačkih listića sa nedavno održanih... »

Orbanova poruka makedonskim nacionalistima

Dojče vele pre 8 dana
Mađarska u Jugoistočnoj Evropi vodi aktivnu regionalnu politiku – čak i u sporu Atine i Skoplja oko imena. Šta god da je cilj te politike, ona je u suprotnosti sa interesom Evropske unije, ocenjuje Noje cirher cajtung. I u Grčkoj i u Makedoniji postoje frontovi potpunog odbijanja kompromisnog... »

Čovek koji menja sistem iznutra

Dojče vele pre 8 dana
Jasan signal koji pokazuje koliko je važna sloboda govora: vrhunac ovogodišnjeg Globalnog medijskog foruma u Bonu bila je dodela DW-nagrade „Sloboda govora“ (Freedom of Speech) iranskom politikologu Sadegu Zibakalamu. Iranski politikolog, profesor Sadeg Zibakalam, samo kratko je uživao u... »

Poslednji čas u seoskoj školi

Dojče vele pre 8 dana
Istočna Srbija poznati je gastarbajterski kraj. Poslednjih decenija sve je praznija, jer čitave generacije odlaze u inostranstvo. Sela u tom kraju skoro da su pusta, a škole prazne. Pavle Stevanović iz sela Ram jedini je đak u seoskoj školi. Još samo jedan dan. Jedva čeka septembar kada će... »

Početak kraja poplave novca

Dojče vele pre 8 dana
Ovog četvrtka (14.6.) u Frankfurtu se sastaje Savet Evropske centralne banke. Moglo bi da bude zanimljivo, jer – uprkos najavama direktora ECB – otkupu državnih deonica mogao bi da dođe kraj. Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi u aprilu je uveravao javnost kako se na Savetu... »

„Bolje nego što je iko mogao da očekuje“

Dojče vele pre 9 dana
Napredak posle decenija neprijateljstva. Lideri SAD Donald Tramp i Severne Koreje Kim Džong Un srdačno su se rukovali, razgovarali, osmehivali se jedan drugom i, što je najvažnije, potpisali sporazum. Nakon više razgovora američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim... »

Denuklearizacija – šta je to?

Dojče vele pre 9 dana
Takozvana „denuklearizacija“ Korejskog poluostrva je pojam iz diplomatskog rečnika koji dve strane – Severna Koreja i SAD – ne tumače na isti način. Moguće su razne varijante – i to i na jednoj i na drugoj strani. U zajedničkoj izjavi predsednika SAD Donalda Trampa i severnokorejskog... »

©2018 Netmark d.o.o.