Dojče vele » Vesti dana

http://www.dw-world.de/serbian

Dojče vele

„Nasilje mora biti osuđeno“

Dojče vele pre 7 dana
Političari svih boja osuđuju napad na Franka Magnica, predsednika bremenskog ogranka Alternative za Nemačku. Ralf Štegner, vice šef SPD, u intervjuu za DW reaguje na optužbe da je on pozivao na nasilje protiv AfD. DW: Gospodine Štegner, šta kažete o napadu na predsednika Alernative za... »

Večni provokator Mišel Uelbek

Dojče vele pre 7 dana
Svaka knjiga francuskog autora podigne prašinu. Tako je i sa novim romanom „Serotonin“. On time doprinosi društvenom statusu književnosti, ali se takođe izlaže opasnosti da postane politički pajac smatra Johen Kirten. Zaista postoje knjige, čak romani, kojima se raduje ceo svet. Ili se... »

Može li Bolton da pomogne Kurdima?

Dojče vele pre 8 dana
Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton stiže u Ankaru gde će u utorak tema biti položaj Kurda u Siriji u okviru planova o povlačenju američkih trupa. Kurdi su američki saveznici, ali Erdogan planira napad. Otkako su Sjedinjene Države najavile povlačenje svojih trupa, Sirija... »

Sprečen puč u Gabonu

Dojče vele pre 8 dana
Tek što je grupica vojnika preuzela jednu radio-stanicu u Librevilu, glavnom gradu Gabona, i objavila da je „preuzela Vladu“ – skoro svi su pohapšeni. Vođa je u bekstvu. Predsednik zemlje se nalazi na lečenju u Maroku. Portparol Vlade u Gabonu potvrdio je dopisniku DW da su četvorica od... »

Ekonomski divovi za istim stolom

Dojče vele pre 8 dana
Starogrčki istoričar Tukidid je napisao da do rata dolazi kada jedna sila želi da prestigne drugu. Nekima baš tako deluje trgovinski rat Kine i Amerike. Na sastanku u Pekingu traga se za dogovorom, ali šanse nisu velike. „Uvek mislite na Kinu, Kinu, Kinu.“ Tako je, pišu američki mediji,... »

Uhapšen haker koji je uznemirio Nemačku

Dojče vele pre 9 dana
Hakerski napadi, curenje podataka, sajber-špijunaža: svako malo se o čuje o nekom novom slučaju i već smo se pomalo na to navikli. Ali najnoviji primer krađe osetljivih podataka u Nemačkoj je, čini se, malo drugačiji. Nije se baš moglo očekivati da će najnoviji napad hakera na... »

Kolega robot i moje radno mesto

Dojče vele pre 8 dana
Mašine su sve pametnije i to mnogima uteruje strah u kosti. U naredne dve decenije svakog petog zaposlenog u Nemačkoj moći će da zameni robot ili softver. Ali, da li to znači da radna mesta nestaju ili da se menjaju? „U svim odeljenjima moramo da se prilagodimo industriji 4.0 i to zahteva... »

Dijalog u dubokom ledu

Dojče vele pre 8 dana
Odlazak novog „pregovaračkog tima“ Prištine u Brisel umesto željenog jedinstva demonstrira nejedinstvo kosovske politike. Dok se u Briselu trude da pokažu da je stanje tobože redovno, dijalog zapravo i ne postoji. Izbor novog „pregovaračkog tima“ za dijalog Beograda i Prištine u... »

Bubnjevi i pištaljke subotom

Dojče vele pre 8 dana
Na protestima u Beogradu „buka postaje zaglušujuća pred zgradom državne televizije RTS – kako ne bi prečuli demonstrante o kojima u medijima bliskim vladi skoro ništa ne može da se vidi“, piše Zidojče cajtung. „Uz bubnjeve i pištaljke oni marširaju beogradskim ulicama, svake... »

Vek od rađanja Bauhausa

Dojče vele pre 8 dana
Slabije upućeni bi pomislili da je Bauhaus samo onaj lanac robnih kuća za uređenje domaćinstva, ono gde se prodaju ekseri, boje i lakovi. Ali izvorno je Bauhaus snažan umetnički pokret arhitekture nastao pre sto godina. Dosta s tim istim proizvodima s pokretne trake! Treba nam alternativa... »

©2018 Netmark d.o.o.