Dojče vele

Orbanova "paralelna država" ili najveća pljačka u istoriji Mađarske

Dojče vele pre 8 dana
Orban bi mogao da izgubi na izborima 2022. godine. On sada osigurava svoju moć i državnu imovinu prebacuje u nezavisne fondacije, koje će osigurati moć, novac i uticaj njemu i njegovim prijateljima - praktično zauvek. DW.COM Mađarska: Viktor Orban i… »

Turska: strogi lokdaun za spas turističke sezone

Dojče vele pre 7 dana
Turistički sektor u Turskoj je u 2020. godini zbog pandemije korona-virusa imao gubitke u milijardama. To ne bi smelo da se ponovi. Vlada zato uvodi stroge mere ograničenja kako bi se smanjio broj infekcija. Konačno je broj novozaraženih počeo da se… »

Srbija: Korak napred ili nazad u vladavini prava?

Dojče vele pre 8 dana
Da li je promena Ustava korak napred u vladavini prava, ili su predloženi amandamani tako loši da je bolje da se Ustav i ne menja? Vlada, pojedina strukovna udruženja i NVO na to pitanje daju različite odgovore. Za danas (29.04.2021) je u maloj sali… »

EU: Strogo kontrolisana veštačka inteligencija

Dojče vele pre 8 dana
Evropska komisija želi da intenzivnije reguliše veštačku inteligenciju u Evropskoj uniji, da poveća stepen poverenja u tu tehniku, ali i da podstakne njeno šire korišćenje. Zašto? Mora najpre da se zna šta je to uopšte veštačka inteligencija… »

Policijski čas u Kelnu: Hajde razlaz!

Dojče vele pre 8 dana
Keln je i pre odluke nemačke vlade uveo zabranu noćnog kretanja već od 21 sat. A ta odluka samo je produbila jaz između onih koji je podržavaju i onih kojima je svega dosta. A to su pre svega mladi. DW.COM Nova korona-pravila u Nemačkoj Uprkos… »

"Baba i deda mogu na Majorku, a ja ne smem ni da izlazim sa drušvom"

Dojče vele pre 8 dana
Pod merama ograničenja zbog pandemijekorone naročito ispaštaju deca i mladi. Povećavaju se i socijalne razlike. To polako shvataju i političari. Mladi ljudi imaju drugačiji osećaj za vreme, pa im tako i ovo vreme korone i ograničenja deluje duže… »

Prvih 100 dana predsednika Bajdena

Dojče vele pre 8 dana
Ko nasledi Trampa u anketama može samo profitirati, tako su mnogi mislili. To je delimično tačno. Podrška Bajdenu je stabilna i kreće se između 52 i 54 posto. Solidno, ali ne baš nešto preterano impresivno, piše dpa. DW.COM Bajden donosi… »

Zveckanje oružjem u Hrvatskoj i Srbiji

Dojče vele pre 8 dana
Nastavlja se trka u naoružanju između Hrvatske i Srbije, ili bolje rečeno javna priča koja iz određenih razloga potencira navodnu trku te vrste. O čemu se tačno radi? DW.COM SIPRI: Naoružavanje kao u Hladnom ratu Bez obzira što privreda slabi… »

Nemačka privreda raste uprkos restrikcijama

Dojče vele pre 9 dana
Hoteli i restorani već mesecima su u lokdaunu, ali zato industrija radi punom parom. Nemačka beleži privredni rast, i to uprkos ograničenjima zbog korone. Za to se može zahvaliti proizvodnji i izvozu. Centri nemačkih gradova su prazni. Restorani i… »

Berlin i Pariz podržavaju globalni minimalni porez za firme

Dojče vele pre 9 dana
Nemačka i Francuska podržale bi ideju o globalnom minimalnom poretu za kompanije od 21 odsto, što je zahtev koji dolazi iz Vašingtona. Šta to znači za zemlje koji niskim porezima privlače investitore? Sjedinjene Države koje imaju poresku stopu od… »

Dojče vele, najnovije vesti »

Samit lepih reči

Dojče vele pre 13 sati

Opasni kineski krediti?

Dojče vele pre 13 sati

Nemačka: Zeleni vode u anketama

Dojče vele pre 15 sati