Dojče vele » Vesti dana

http://www.dw-world.de/serbian

Dojče vele

Zašto se tako dugo čeka na radnu vizu?

Dojče vele pre 8 dana
Za radnike sa Zapadnog Balkana put do posla u Nemačkoj često je krajnje naporan. Zbog preopterećenosti ambasada i konzulata, čeka se u proseku godinu dana da bi se podneo zahtev za radnu vizu. Prema odgovoru Savezne vlade Nemačke na zahtev stranke Levice u Bundestagu, ljudi iz Srbije, Crne... »

„Napad nas neće zastrašiti“

Dojče vele pre 8 dana
Nakon terorističkog napada počinjenog iz mržnje prema muslimanima u Krajstčerču vlada zbunjenost. U pokušaju da klasifikujemo čin, osvetljavamo poziciju islama na Novom Zelandu, teme poput ksenofobije i zakoan o oružju. Napad je bio usmeren na dve džamije u Krajstčerču na južnom ostrvu... »

Politički triler oko ubistva Davida Dragičevića

Dojče vele pre 8 dana
Ubistvo sa svim elementima političkog trilera već godinu dana potresa RS. O motivima zbog kojih pojedinci iz vrha MUP-a nemaju interesa da rasvetle smrt Davida Dragičevića govori novinarka Ljiljana Kovačević. DW: Gospođo Kovačević, Vi za istraživački portal “Žurnal” pratite slučaj... »

Digitalizacija škola ruši nemački federalizam

Dojče vele pre 8 dana
Nemačke škole bi konačno trebalo da postanu „digitalne“. Zbog toga se čak menja i nemački Ustav. Ali to dodatno potkopava federalizam, ukazuju kritičari. Većina Nemaca, međutim, želi upravo to. Pred učenicima devetog razreda trebalo bi da se pojavi – uragan. Profesorka geografije... »

Rumunija je stala – na 15 minuta

Dojče vele pre 8 dana
Ovog petka širom Rumunije održava se petnaestominutni štrajk. Inicijator na taj način želi da skrene pažnju na lošu saobraćajnu infrastrukturu u svojoj zemlji. Ali i na opšte stanje u društvu…. Pre par dana sam u jednom kafiću tu iza ćoška sam sebi dozvolio jedno zadovoljstvo: pitao... »

Izgubljeni u Bregzitu

Dojče vele pre 8 dana
Britanci traže izlaz iz haosa koji su sami stvorili. Pritom se u parlamentu u Londonu u stvari malo toga novog dogodilo. Pa ipak, za zluradost je još suviše rano, komentariše dopisnik DW iz Brisela Bernd Rigert. Četiri dana pregovora u poslednjim minutima i bezbrojnim glasanjima u parlamentu,... »

Tri glasanja, a o uceni da i ne govorimo

Dojče vele pre 9 dana
Nakon pravog haosa, britanski parlament glasao je protiv izlaska iz Evropske unije bez sporazuma. Premijerka Tereza Mej doživela je još jedan poraz, ali ipak želi još jedno, treće glasanje o sporazumu o Bregzitu. Trebalo je da to bude dan kada parlament preuzima kontrolu nad Bregzitom, ali je... »

Prvo ukinite sankcije!

Dojče vele pre 9 dana
Evropska unija i UN žele da na donatorskoj konferenciji u Briselu prikupe novac za Siriju. Važnije od toga bilo bi ukinuti sankcije, jer ta kolektivna kazna pogađa pre svega obične ljude, smatra Matijas fon Hajn. Evropska unija i Ujedinjene nacije pozvali su na Donatorsku konferenciju o Siriji u... »

Ultimatum opozicije – mač sa dve oštrice

Dojče vele pre 9 dana
Opozicioni Savez za Srbiju postavio je ultimatum vlastima: odlazak režima i slobodni izbori na svim nivoima. DW analizira: da li je taj riskantan potez opozicije znak njihove snage ili nemoći? Opozicioni Savez za Srbiju (SZS) saopštava da je izneo politički ultimatum režimu Aleksandra Vučića,... »

Velika nesigurnost

Dojče vele pre 9 dana
Od pre godinu dana u Berlinu su na vlasti demohrišćani i socijaldemokrate u tzv. Velikoj koaliciji. Šta je njihova vlada uradila na spoljnopolitičkom planu? Kako je reagovala na najvažnije svetske krize? EU i nemačko-francuske veze „Novi prodor za Evropu“, tako stoji u naslovu koalicionog... »

©2019 Netmark d.o.o.