Dojče vele » Vesti dana

http://www.dw-world.de/serbian

Dojče vele

Britva pod grkljanom

Dojče vele pre 3 dana
Možda se vlasti čini da njena judikativa kroti opozicionu goropad, ali britva pravnog nasilja duboko zaseca već načeto tkivo crnogorskog društva. Koje će se još više razgoropaditi. Dakle, sloboda za Medojevića! Kada uhapse poslanika skupštine, ma šta on rekao, bez prethodnog skidanja... »

Huavej na udaru

Dojče vele pre 3 dana
Hapšenje finansijske direktorke firme Huavej baca novo svetlo na odnose SAD i Kine. Vašington pritiska svoje saveznike da isključe mogućnost kineskoj kompaniji da učestvuje u razvoj 5G-mreža u tim zemljama. Sjedinjene Američke Države smatraju da su kineske kompanije, kao što je Huavej, ali... »

„Moramo da pričamo kao dve nezavisne države“

Dojče vele pre 4 dana
Carine prema Srbiji i BiH „moraju ostati na snazi“ uprkos tome što to osuđuju Sjedinjene Države, Nemačka i druge zapadne zemlje, rekao je u intervjuu za DW kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli. „Moramo da im pokažemo da i Kosovo ima svoj ponos. Deset godina smo država. Ne... »

„Hrvatska ne sme da se meša u politiku BiH“

Dojče vele pre 4 dana
Bivši visoki predstavnici u BiH Kristijan Švarc-Šiling, Pedi Ešdaun i Karl Bilt uputili su otvoreno pismo EU i Federiki Mogerini u kojem izražavaju duboku zabrinutost zbog mešanja Hrvatske u unutrašnje poslove BiH. Tri bivša visoka predstavnika u Bosni i Hercegovini izražavaju duboku... »

Priključenje i prisajedinjenje

Dojče vele pre 4 dana
U Rumuniji se zbog jedne vesti nemačke novinske agencije DPA podigla velika prašina. U njoj je upotrebljen pojam „priključenje“ u vezi sa rumunskom istorijom. A taj pojam je poprilično opterećen nacističkom retorikom... Već i kratak pogled u Dudenov rečnik nemačkog jezika je dovoljan da... »

Modularni telefoni: zeleniji i duže žive

Dojče vele pre 4 dana
U svetu danas postoji ogroman broj pametnih telefona. To, u kombinaciji sa njihovim kratkim vekom trajanja, stvara veliki ekološki problem. Može li modularni dizajn da bude rešenje? Iako su pametni telefoni prilično mali, to što ih ima tako mnogo znači i da se za njihovu zamenu konstantno... »

Imaju li oni dve čiste u glavi?

Dojče vele pre 4 dana
Ugljen-dioksid, prašina, azotni oksidi… Nezdravo, neodgovorno i nemoralno! Ali zabrane koje se u Nemačkoj uvode za dizel-automobile neće se slomiti preko leđa koncerna, već preko leđa vozača, upozorava Anđelko Šubić. Histerija oko dizela u Nemačkoj dobila je novu dimenziju. Ipak, najpre... »

Odlučuj tiho i bez velike diskusije

Dojče vele pre 4 dana
Osamnaest godina je Angela Merkel bila na čelu CDU. Sada se povlači sa mesta predsednice stranke. Koliko je promenila demohrišćane? Da li će CDU ostati na kursu Angele Merkel ili će napraviti zaokret? Hrišćansko-demokratska unija (CDU) početkom 2000. Bila je to stranka kojom su dominirali... »

„Imam pravo da tražim odgovore“

Dojče vele pre 4 dana
„Znam da je odgovornost za beg Gruevskog, pre svega, naša“, kaže makedonski premijer Zoran Zaev za DW. On je uveren da će Sobranje doneti ustavne promene imena i negira da ima prljavi dil sa poslanicima opozicije. Makedonski premijer Zoran Zaev uveren je da „nema bezbednosnih implikacija“... »

Strah od „intervencije“ na Kosovu

Dojče vele pre 4 dana
Rast napetosti na Kosovu nakon najava da će 14. decembra parlament u Prištini glasati o transformaciji sadašnjih Kosovskih snaga bezbednosti u kosovsku vojsku, u nemačkim medijima povod je za zabrinutost. Tekst o inicijativi za osnivanje kosovske vojske i predstojeće glasanje o tome u... »

©2018 Netmark d.o.o.