Dojče vele

10 godina Vikiliksa i demontaže spoljne politike SAD

Dojče vele pre 5 dana
Objavljivanje preko 250.000 američkih diplomatskih poruka pre 10 godina izazvalo je globalni politički potres što je osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža za SAD učinilo državnim neprijateljem broj 1. DW.COM Otac Džulijana Asanža traži pomoć od… »

Splitsko grimizno dugme

Dojče vele pre 6 dana
Split viđen sa Marjana - osunčana, lepa zver od kamena koja se spušta niz obronke Mosora sve do luke. Razjapljenih lučkih čeljusti zver ljubi more, okrenuta ka uskom prolazu između Brača i Šolte. Mogla je to biti u prvoj polovini sedamdesetih… »

Nemačka tehnologija za distribuciju vakcina

Dojče vele pre 6 dana
Borba protiv pandemije korona-virusa vodi se u epruveti – u ispitivanju i pronalaženju mikroskopskih supstanci za vakcinu protiv kovida 19. Ali kada se pronađe vakcina, sledeći veliki izazov jeste njena distribucija. „Biće to najkompleksnija… »

Nemačka goni Asada zbog ratnih zločina?

Dojče vele pre 7 dana
Istražitelji iz Nemačke ispituju dokaze o upotrebi hemijskog oružja u Siriji. DW i nedeljnik „Špigel“ imali su ekskluzivni pristup svedocima i poverljivim izveštajima na kojima bi mogla da se temelji optužnica. Rakete su te večeri zvučale… »

„Crnom petku“ se samo retki trgovci raduju

Dojče vele pre 7 dana
„Crni petak“ (Black Friday) je dan kada se trgovci trude da privuku kupce specijalnim popustima. Ali, oni kojima bi veći promet stvarno bio potreban i možda im spasao egzistenciju, verovatno će ostati praznih ruku. Najpre dobra vest: ove godine će… »

Povećan stepen mržnje i netrpeljivosti u Bundestagu

Dojče vele pre 6 dana
Godinu dana uoči parlamentarnih izbora u Nemačkoj, desničarska stranka AfD smišljeno provocira, čak i u Bundestagu. Metode su destruktivne – ali na kraju će to možda biti pogubno i za samu tu stranku. Oduševljen nakon objavljivanja izbornih… »

Crna Gora i korona: Krivokapić najavljuje novu strategiju

Dojče vele pre 7 dana
Kako je Crna Gora od jedine „corona-free“ države u Evropi stigla do drugog mesta na svetu po broju obolelih na milion stanovnika? Budući premijer najavaljuje za DW novu strategiju. Crna Gora je za pet meseci prošla put od evropskog šampiona u… »

„Vučić daje smernice, mediji samo pojačavaju“

Dojče vele pre 7 dana
„Jedna od tajni Vučićevog uspeha je naša slaba sposobnost da prepoznajemo propagandu“, kaže u intervjuu za DW filozof Vladimir Milutinović koji je objavio knjigu „Sipanje istine“ o tehnikama propagande srpske vlasti. DW: Naslov knjige… »

Da li je vakcina za postdejtonsku BiH blizu?

Dojče vele pre 7 dana
Dejtonska BiH kakva je sada odgovara samo „vlasnicima nacija“. Enormno su se obogatili i drže nas u nacionalističkom strahu i konstantnom sukobu, od rata do danas, piše u autorskom tekstu za DW rediteljka Jasmila Žbanić. Trenutno sam u Berlinu u… »

Ograničenja zbog korone do marta?

Dojče vele pre 7 dana
Nove mere za suzbijanje pandemije koje su uvedene u Nemačkoj biće na snazi najmanje do početka januara, očekuje Angela Merkel. Šef njenog kabineta prethodno je izjavio: „Pred nama su teški zimski meseci, sve do marta“. „Bez ikakve sumnje… »

Dojče vele, najnovije vesti »