Dojče vele » Vesti dana

http://www.dw-world.de/serbian

Dojče vele

Orbanov efekat u EU

Dojče vele pre 4 dana
Nacionalizam i desničarska orijentacija mnogih evropskih vlada i stranaka vuku korene još iz 80-ih godina, kada je Kina pokazala da može postojati i kapitalizam bez liberalne demokratije, objašnjava Norbert Mapes-Nidik. Slovenija ja mala i nepoznata, pa se niko nije ni čudio kada su vodeći... »

Kako je nastao somun i po čemu je dobio ime?

Dojče vele pre 4 dana
Somun je karakteristično sarajevsko ramazansko pecivo. Iftar bez ovog peciva je skoro nezamisliv. Kako je nastao sarajevski somun i po čemu je dobio ime, pitali smo Kerima Somuna. Dojče vele: Kakav je osećaj poticati iz porodice po kojoj je poznati sarajevski somun dobio ime? Kerim Somun:... »

Jedina žena na predsedničkim izborima u Turskoj

Dojče vele pre 4 dana
Meral Aksener je jedina žena koja će kao protivkandidat Erdoganu, izaći na predsedničke izbore u Turskoj. Ova bivša ministarka unutrašnjih poslova je osnovala nacionalno-konzervativnu "Iji Partiju" ("Dobru partiju"). Dojče vele: Vi ste jedina žena koja se kandidovala za predsedničke izbore... »

Kolateralne žrtve nemačke svađe oko izbeglica

Dojče vele pre 4 dana
Zatvaranjem svojih granica Nemačka bi u nezgodan položaj dovela zemlje koje se nalaze na izbegličkoj ruti - takozvanoj Balkanskoj ruti. Među njima je i Hrvatska. O tome se u petak razgovaralo u Berlinu. Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović našao se u Berlinu u trenutku kada... »

Angela Merkel pada zbog izbeglica?

Dojče vele pre 5 dana
Situacija je ozbiljna. Angela Merkel, kancelarka i šefica CDU, na meti je oštrih napada i to iz redova „sestrinske“ CSU. Temelji nemačke demohrišćanske politike se tresu. I to ponovo zbog izbeglica. Vanredno stanje u Bundestagu: sednica se prekida. Prvo je reč o pauzi od dva sata, ali ona... »

Većina Nemaca za dijalog sa Rusijom

Dojče vele pre 5 dana
Da li nemačka kancelarka treba da otputuje u Rusiju na Mundijal? Da li potrebno pooštriti nemačku izbegličku politiku? Na ta i mnoga druga pitanja odgovarali su Nemci u velikoj anketi „Trendovi u Nemačkoj“. Nemačka fudbalska reprezentacija u Rusiji brani titulu svetskog šampiona. Samo 42... »

Srpska sloga preko krive Drine

Dojče vele pre 5 dana
I Vučić sit, i ovce na broju. Tako bi se mogao napraviti bilans posete predsednika Republike Srpske Milorada Dodika predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću u Beogradu. Poznato je da Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, poseduje nekretnine u Beogradu. A i državljanin je Srbije.... »

EU pod moralnim pritiskom

Dojče vele pre 5 dana
Posle postignutog sporazuma oko imena, za Evropsku komisiju nema dileme: do kraja meseca Skoplje bi trebalo da dobije zeleno svetlo zemlja-članica EU, odnosno da počne pripreme za pristupne pregovore. Verovatnoća da će se zemlje-članice Evropske unije složiti oko novog koraka Skoplja ka EU do... »

Nepredvidljiva Srbija

Dojče vele pre 5 dana
Srpska reprezentacija je puna dobrih fudbalera, među kojima se posebno ističu vezni igrači, ali ne može se predvideti kako će da zaigra – da li je „potrefila“ dobar ili loš dan. U svakom slučaju ima čime da se podiči. „Možda je Svetsko prvenstvo 2018. za srpsku reprezentaciju... »

„Tradicija koje se ne odričemo“

Dojče vele pre 5 dana
Muslimani danas slave ramazanski Bajram. Prethodnih noći u starom delu Jerusalima bilo je bučno. Predmet spora bio je jedan drevni običaj: ramazanska tradicija pevanja i bubnjeva – usred noći. Jasnim i melodičnim glasom Mohamed Hajej peva i poziva na buđenje. Uz zvuke bubnja koji nosi jedan... »

©2018 Netmark d.o.o.