Dojče vele » Vesti dana

http://www.dw-world.de/serbian

Dojče vele

Rast kirija je nova socijalna bomba

Dojče vele pre 4 dana
Nemačke Socijaldemokrate bi da zakonski zabrane podizanje stanarina u Nemačkoj, ali u tome nemaju podršku Demohrišćana. Kancelarka se nada da će situaciju popraviti gradnjom 375.000 državnih stanova godišnje. „Priuštivi stanovi nedostaju na tržištu“, kritikuje ministarka pravosuđa i... »

Unutra Romi, na fasadi kukasti krst

Dojče vele pre 4 dana
Gotovo trećina romske dece u Bugarskoj pohađa škole u kojima su svi đaci Romi. Segregacija, umesto da se smanjuje, uzima maha. Reporterka DW je posetila jednu takvu školu u Sofiji i potražila razloge ovog fenomena. Irena Cukeva pokazuje zid na kojem je puno slika, a koje prekrivaju veliku... »

Srpski prevaranti vrebaju nemačke vozače

Dojče vele pre 4 dana
„Prevaranti na Balkanu su bacili oko na automobilske kvarove. Očigledno su i među zvaničnim partnerima ADAC prevaranti“, piše list Velt o iskustvima nemačkih vozača koji su prevareni u Srbiji. ADAC je sa preko dvadeset miliona članova najveći evropski auto-moto-savez i važi za posebno... »

Otuđeni špekulanti i strah od novog kraha

Dojče vele pre 4 dana
Pre deset godina je bankrotom banke Leman počela najgora posleratna finansijska kriza. Ali ni politika ni finansijska tržišta ni ekonomska nauka ništa nisu naučili, piše u autorskom tekstu za DW profesor Tomas Štraubhar. Sećam se 15. septembra 2008. godine kao da je bio juče. Tokom vikenda... »

Ubeđeni da tako mora biti

Dojče vele pre 4 dana
Novinarke DW, Elona Elezi iz Tirane i Sanja Kljajić iz Novog Sada, zajednički su obišle jug Srbije i sever Kosova i razgovarale sa stotinama ljudi. Od utisaka ostaju, pišu, podeljena mesta i podeljena društva. Sanja Kljajić: Narod se prilagođava – kao lutke na navijanje „Pazi se“,... »

Idlib između čekića i nakovnja

Dojče vele pre 4 dana
Milioni civila u provinciji Idlib strahuju od ofanzive sirijske vojske uz rusku podršku. U samoj provinciji dominiraju džihadističke grupe koje se ne libe da zloupotrebe civile. Humanitarna katastrofa je na pomolu. Beli polumesec i bela zvezda na crvenoj pozadini – zastava Turske. Ona obećava... »

Tači vraća Kosovo u 2007.

Dojče vele pre 5 dana
Opozicija na Kosovu protivi se ideji o promeni granica koju pominje predsednik Hašim Tači. Takvim dogovorom, prenosi bečki „Standard“, želi se da se „sačuva obraz predsednika Srbije Aleksandra Vučića“. Kosovske opozicione stranke u sredu (12.9.) su poslale zajedničko pismo visokoj... »

Gazivode – prečica do saradnje

Dojče vele pre 5 dana
Nekada građeno za veliku državu na reci Ibru, jezero Gazivode danas je međunarodno pitanje i tačka sporenja između Srbije i Kosova. Neki smatraju da bi rešenje bilo da se podeli proizvodnja i distribucija. Dugačko 23 metra i zapremine oko 380 miliona kubika, dve trećine jezera Gazivode... »

Izrael nastavlja da se izoluje

Dojče vele pre 5 dana
Izraelska vojska gradi zid na granici prema Libanu kako bi zemlju zaštitila od mogućih napada Hezbolaha. Sedamdeset godina od osnivanja države, Izrael još uvek ne živi u miru sa susedima. Brda iznad izraelskog mesta Roš Hanikre. Odatle bi u stvari pogled mogao da seže daleko u Liban. Ali... »

Zločin je zločin

Dojče vele pre 5 dana
Podaci nisu sasvim novi, ali jesu zastrašujući. Četiri odsto svih aktivnih sveštenika u Nemačkoj zlostavljali su, a neki to još uvek čine, na hiljade mladih, uglavnom dece. Posledica mora biti, smatra Kristof Štrak. Iz glasne tišine predsednika Nemačke biskupske konferencije, kardinala... »

©2018 Netmark d.o.o.