Dojče vele

Ubica stiže biciklom

Dojče vele pre 1 dan
Rusija je proterala dvojicu nemačkih diplomata kao odgovor na proterivanje svojih diplomata iz Berlina. Pozadina te svađe je čudnovato ubistvo u berlinskom parku. Da li je tamo ruska država ubila čečenskog separatistu? „Oko za oko, zub za zub“… »

„Talibani bi mi odsekli glavu“

Dojče vele pre 1 dan
Zvali su ga izdajnikom i nevernikom jer je, kao i hiljade Avganistanaca, bio angažovan da pomaže zapadnim trupama u svojoj domovini. Sada je u Nemačkoj, ali ne zna koliko će tu moći da ostane. Šik košulja, crne pantalone. Kais Džalal* sedi u… »

Britanci najmanje mrze Borisa

Dojče vele pre 1 dan
Izbori u Velikoj Britaniji bili su takmičenje u nepopularnosti. Ispostavilo se da Borisa Džonsona narod najmanje mrzi i da se još više plaši obećanja Džeremija Korbina, piše u svom komentaru Robert Madž, novinar DW. Da se ne lažemo, svi smo… »

Pet nemačkih navika koje je teško razumeti

Dojče vele pre 1 dan
Kada je Dana Regev pre pet godina stigla u Nemačku, mnogo toga joj je bilo novo i neshvatljivo. Evo njene liste: od promaje i jurcanja autoputevima, do ljubavi prema papiru i čudnih nemačkih muškaraca. Kada sam se iz Izraela preselila u Nemačku… »

Koliko košta negovatelj sa Balkana?

Dojče vele pre 3 dana
Nemačke klinike spremne su da plate do 15.000 evra kako bi dovele jednog medicinskog radnika sa Balkana. A dovode hiljade godišnje. U tom poslu su velike pare i posrednici spremni da po svaku cenu dođu do tih para. Nevena Pejić* je pre dve godine… »

„Green Deal“: Poskupljuju gorivo i letenje, preti trgovinski rat?

Dojče vele pre 2 dana
Evropska komisija predstavila je plan u pedeset tačaka za borbu protiv klimatskih promena. Nije sve utanačeno, ali su najavljeni koraci – veliki. Jasno je da će naš dosadašnji način života postati mnogo skuplji. Zaštita klime je u modi. Većina… »

Automobil na baterije za svačiji džep?

Dojče vele pre 2 dana
Mala startap kompanija iz Ahena pokušava da opstane u velikom biznisu – ove godine su prodali 600 električnih automobila, ali od sledeće godine dižu cene. I to nisu jedine kritike na njihov račun. Kada je 2015. godine osnivao e.Go Mobile, profesor… »

Trenutak istine za Borisa Džonsona

Dojče vele pre 2 dana
Britanci u četvrtak glasaju. Torijevci Borisa Džonsona su veliki favoriti, ali poslednje ankete pokazuju da većina za njih nije izvesna. Zemlja je podeljena, a lideri dve najjače stranke, Džonson i Korbin, puni mana. Prema poslednjim ispitivanjima… »

Orban hoće da vlada večno

Dojče vele pre 2 dana
Mađarski parlament usvojio je izmene zakona i poslovnika koje praktično ućutkuju opoziciju. Viktor Orban je spreman na sve samo da ne izgubi vlast, piše u svom komentaru Keno Fersek, dopisnik Dw iz Budimpešte. Mađarskom premijeru Viktoru Orbanu… »

Rasizam u ritmu sambe

Dojče vele pre 2 dana
Gotovo polovina svih Brazilaca ima afričke korene. Dugo je postojao mit da u toj zemlji nema rasizma. Ali na vodećim pozicijama i u bogatim gradskim četvrtima tamnopute Brazilce tražite uzalud... „Pardo“ (smeđe), „moreno“ (braon), „café… »

Dojče vele, najnovije vesti »