Dojče vele » Vesti dana

http://www.dw-world.de/serbian

Dojče vele

Nemačka ima prvi voz na vodonik

Dojče vele pre 1 dan
Svetska premijera na severu Nemačke: vozovi s pogonom na vodonik počeli su da saobraćaju ove sedmice. Lepo izgleda – novi „Coradia iLint“ francuske firme Alstom. Spolja plav, iznutra plavo-siv, kao i većina privatnih vozova koji već nekoliko godina saobraćaju po nemačkim prugama. Pa... »

CSU: Greška u koracima

Dojče vele pre 1 dan
Bavarski konzervativci iz redova CSU suočiće se sledećeg meseca na pokrajinskim izborima sa istorijskim porazom. Kratkoročno, od toga bi Angela Merkel čak mogla i da profitira. Ali dugoročno – to je već druga priča. Manje od četiri nedelje pred regionalne izbore 14. oktobra, bavarska... »

NATO bez alternative u Makedoniji?

Dojče vele pre 1 dan
Ministar odbrane SAD Džejms Matis pozvao je Makedonce da na referendumu koji se održava 30. septembra glasaju za pristup svoje zemlje NATO-bloku. Sve izgleda da će se to i desiti, piše nemačka štampa. Novinar Mihael Martens za Frankfurter algemajne cajtung piše da je Matis „otvoreno rekao... »

„Kina nije apolitična na Balkanu“

Dojče vele pre 1 dan
Kineski kapital u Srbiji vidi šansu za velike profite, ali i za ulazak u Evropu, kaže za DW profesor Teokaris Grigoriadis sa Instituta za istočnu Evropu u Berlinu. Smatra da Kina tako stvara i politički kapital. DW: Srpski predsednik Aleksandar Vučić iz Kine će se vratiti sa, kako kaže,... »

Fronteks stiže u Srbiju?

Dojče vele pre 2 dana
U Briselu tvrde da je Srbija pristala da obezbedi pristup graničarima Fronteksa. To je deo strategije EU da pojača kontrole granica i poveća broj deportacija. U igri i dalje ideja o sabirnim centrima na Balkanu. Lideri Evropske unije pronašli su najmanji zajednički sadržalac u izbegličkoj... »

Investitor je božanstvo, radnik potrošna roba

Dojče vele pre 2 dana
Na niz pogibija radnika vlasti odgovaraju da se to „dešava svuda u svetu“. No u razvijenijem svetu neko za to i odgovara, što je u Srbiji izuzetak. Sagovornici DW tu vide krivicu države koja obogotvoruje investitore. Ovo leto će u Srbiji ostati upamćeno po brojnim pogibijama radnika na... »

Bavarski konzervativci menjaju ploču

Dojče vele pre 2 dana
Partijski kongres bavarske CSU je pokazao da je stranka u finišu izborne kampanje digla ruke od desničarenja i teži da povrati tradicionalne glasače, komentariše štampa. Ali to će teško biti dovoljno za apsolutnu većinu. Od kad je Savezne Republike Nemačke i Bavarske u njoj, od tada tom... »

Protivustavne akcije zaštitnika ustava

Dojče vele pre 2 dana
Afera u vezi s Hans-Georgom Masenom, aktuelnim predsednikom nemačke Službe za zaštitu ustavnog poretka, nije prva koja potresa tu organizaciju. Skandali prate tu službu još od njenog osnivanja 1950. godine. Najmračnije poglavlje: NSU Članovi takozvanog Nacionalsocijalističkog podzemlja (NSU)... »

I Nemačka u Inicijativi tri mora?

Dojče vele pre 2 dana
U Bukureštu se održava treći samit takozvane Inicijative tri mora. Taj forum čije su članice 12 država EU iz srednje i istočne Evrope. Biće prisutni i predstavnici SAD, Evropske unije, ali i Nemačke. Inicijativa tri mora pokrenuta je pre dve godine na inicijativu Hrvatske i Poljske.... »

„Sve više mučenja u ruskim zatvorima“

Dojče vele pre 2 dana
Iz straha od odmazde, pravnica Irina Birjukova napustila je Rusiju. Pre toga objavila je video-snimke mučenja iz ruskog zatvora. U intervjuu za DW Birjukova tvrdi da mučenja u ruskim zatvorima ima sve više. Irina Birjukova je pravnica pri ruskoj organizaciji za ljudska prava „Javna presuda“... »

©2018 Netmark d.o.o.