Dojče vele » Vesti dana

http://www.dw-world.de/serbian

Dojče vele

Kuda Đukanović vodi Crnu Goru?

Dojče vele pre 2 dana
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović ponovo je uputio oštre i za javnost zbunjujuće poruke Evropskoj Uniji. Postavlja se pitanje, da li pravi zaokret u spoljnoj politici ili jača domaće redove? Prve dane u predsedničkoj fotelji Đukanović je iskoristio da pošalje, za čelnika države,... »

Spor između Rima i Pariza

Dojče vele pre 2 dana
Nakon otvorenog spora između Italije i Francuske oko izbegličke politike, postavlja se pitanje ko u koga sme da upire prstom? Ovaj spor još jednom pokazuje koliko je zakazala politika EU u ovoj oblasti. Prvo su francuska i italijanska vlada jedna drugu nazivale 'ciničnom' i 'licemernom', onda su... »

Ko to tamo baroniše?

Dojče vele pre 2 dana
Broj klikova i lajkova nadomešta neposredni iskustveni pristup svetu. Mi nismo ljudska bića već profili. Poneko tako forsira minhauzenske modele ponašanja. Digitalna fikcija postaje kob stvarnog života. „Sada mi javlja drugarica, kojoj muž radi u vodovodu..." Ova objava na društvenim... »

Orbanov efekat u EU

Dojče vele pre 2 dana
Nacionalizam i desničarska orijentacija mnogih evropskih vlada i stranaka vuku korene još iz 80-ih godina, kada je Kina pokazala da može postojati i kapitalizam bez liberalne demokratije, objašnjava Norbert Mapes-Nidik. Slovenija ja mala i nepoznata, pa se niko nije ni čudio kada su vodeći... »

Kako je nastao somun i po čemu je dobio ime?

Dojče vele pre 2 dana
Somun je karakteristično sarajevsko ramazansko pecivo. Iftar bez ovog peciva je skoro nezamisliv. Kako je nastao sarajevski somun i po čemu je dobio ime, pitali smo Kerima Somuna. Dojče vele: Kakav je osećaj poticati iz porodice po kojoj je poznati sarajevski somun dobio ime? Kerim Somun:... »

Jedina žena na predsedničkim izborima u Turskoj

Dojče vele pre 3 dana
Meral Aksener je jedina žena koja će kao protivkandidat Erdoganu, izaći na predsedničke izbore u Turskoj. Ova bivša ministarka unutrašnjih poslova je osnovala nacionalno-konzervativnu "Iji Partiju" ("Dobru partiju"). Dojče vele: Vi ste jedina žena koja se kandidovala za predsedničke izbore... »

Kolateralne žrtve nemačke svađe oko izbeglica

Dojče vele pre 2 dana
Zatvaranjem svojih granica Nemačka bi u nezgodan položaj dovela zemlje koje se nalaze na izbegličkoj ruti - takozvanoj Balkanskoj ruti. Među njima je i Hrvatska. O tome se u petak razgovaralo u Berlinu. Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović našao se u Berlinu u trenutku kada... »

Angela Merkel pada zbog izbeglica?

Dojče vele pre 3 dana
Situacija je ozbiljna. Angela Merkel, kancelarka i šefica CDU, na meti je oštrih napada i to iz redova „sestrinske“ CSU. Temelji nemačke demohrišćanske politike se tresu. I to ponovo zbog izbeglica. Vanredno stanje u Bundestagu: sednica se prekida. Prvo je reč o pauzi od dva sata, ali ona... »

Većina Nemaca za dijalog sa Rusijom

Dojče vele pre 3 dana
Da li nemačka kancelarka treba da otputuje u Rusiju na Mundijal? Da li potrebno pooštriti nemačku izbegličku politiku? Na ta i mnoga druga pitanja odgovarali su Nemci u velikoj anketi „Trendovi u Nemačkoj“. Nemačka fudbalska reprezentacija u Rusiji brani titulu svetskog šampiona. Samo 42... »

Srpska sloga preko krive Drine

Dojče vele pre 3 dana
I Vučić sit, i ovce na broju. Tako bi se mogao napraviti bilans posete predsednika Republike Srpske Milorada Dodika predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću u Beogradu. Poznato je da Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, poseduje nekretnine u Beogradu. A i državljanin je Srbije.... »

Vučić i Tači u nedelju na novoj rundi dijaloga u Briselu?

Večernje novosti  pre 2 sata  još 4 povezane

Odbijen Mladićev zahtev za izuzeće troje sudija

Danas  pre 5 sati  još 1 povezana

Vremeplov: Rođen Pavle Beljanski

RTV  pre 33 minuta  još 1 povezana
©2018 Netmark d.o.o.