Dojče vele

Svaki treći Rom i Sinti u Nemačkoj ne završi školu

Dojče vele pre 1 dan
Iste obrazovne šanse za sve u Nemačkoj? Studija Udruženja „RomnoKher“ pokazuje napredak u spremnosti na obrazovanje kod najveće evropske manjine, ali i diskriminaciju – 76 godina nakon genocida nad Sintima i Romima. „Ti si niko i ništa, ti ne… »

„Tri moguća raspleta u Crnoj Gori, samo jedan je poželjan“

Dojče vele pre 1 dan
Crna Gora je politički u izuzetno dinamičnoj i složenoj situaciji, ocenjuje u intervjuu za DW Tonino Picula, specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru. Gde on uočava probleme na crnogorskom putu ka EU? DW: Gospodine Picula, kao… »

EU u pandemiji: više, brže, dalje

Dojče vele pre 2 dana
Predsednik Saveta EU Šarl Mišel poziva vlade zemalja-članica Unije da preduzmu brže i usklađenije mere protiv korone. Istovremeno, zemlje s juga Evrope insistiraju na uvođenju zdravstvenog „kovid-pasoša“. Šefovi država i vlada Evropske unije… »

AstraZeneka ponovio ljuti naručioce

Dojče vele pre 2 dana
Početkom godine AstraZeneka izazvala je negodovanje zbog manje količine isporučene vakcine u odnosu na dogovor. Sada je firma najavila da će i narednih meseci dostaviti samo pola od ugovorenih doza. Brisel je iritiran. Predsednica Komisije Evropske… »

Dani Balkana u Minhenu predstavljaju region u novom svetlu

Dojče vele pre 2 dana
Dani Balkana je festival koji već 15. godina obogaćuje kulturni život grada Minhena i Nemačke. Ove godine organizatori imaju poseban cilj: žele da spoje mlade iz dijaspore sa mladima koji su ostali na Balkanu. „Mladi sa Balkana ovde u Nemačkoj ne… »

„Ne bi bilo loše da mi Nemci budemo malo manje uobraženi“

Dojče vele pre 2 dana
Da li je Nemačka još uvek tako dobro organizovana kao što to Nemci veruju? Pandemija bi trebalo da bude povod da razgovaramo o nekoliko reformi našeg suživota, smatra urednik u DW Jens Turau. Nemačka se nekada smatrala kolevkom efikasnosti i… »

Plemena Evrope: nemačka Netfliks-serija snimana u Hrvatskoj

Dojče vele pre 2 dana
„Plemena Evrope“, nova nemačka serija na Netfliksu, donosi priču o borbi na život i smrt između malih plemena posle apokalipse. Kritika je saglasna da je poduhvat za nemačke uslove veliki, ali ne i u tome da li je uspeo. Najambiciozniji nemački… »

Katolička crkva gubi vernike širom Evrope

Dojče vele pre 3 dana
Katolici u Kelnu masovno napuštaju crkvu. I to nema veze samo sa skandalom oko kardinala Velkija kojeg optužuju da zataškava slučajeve sekusalnog zlostavljanja. Taj trend uočljiv je širom Evrope. Pomoć „odozgo“ – to su priželjkivali… »

BiH: Problemi za one koji pomažu migrantima

Dojče vele pre 3 dana
Hiljade izbeglica i migranata čekaju u Bosni i Hercegovini. Oni pre svega žele da što pre stignu u Evropsku uniju. Mnogi koji im pomažu moraju to da rade u tajnosti. Jasmina Hušidić ne zamara se sitnicama. Koči, iskače iz automobila, kratko se… »

Dvostruki moral Bajer-Monsanta

Dojče vele pre 3 dana
Meksiko je u poljoprivredi odlučio da krene ekološkim putem. Kao i u EU, od 2024. će biti zabranjen genetski modifikovan kukuruz, ali i glifosat. No koncern Bajer-Monsanto preti „ozbiljnim posledicama“. Javnost u Meksiku gotovo i da nije uočila… »

Dojče vele, najnovije vesti »