Dojče vele » Vesti dana

http://www.dw-world.de/serbian

Dojče vele

„Želim da Merkel ostane do kraja mandata“

Dojče vele pre 1 dan
Nova predsednica CDU Anegret Kramp-Karenbauer za DW kaže da neće pokušati da zauzme mesto kancelarke pre kraja mandata. Govorila je kako vidi obnovu programa, ali i o „Žutim prslucima“ i odnosu prema Rusiji. „Imamo Saveznu vladu koja je birana za ovaj mandat. Angela Merkel je rekla da je... »

Daleko više od „daleko malo“

Dojče vele pre 1 dan
Izgleda da – sa stanovišta vlasti – ni kiša ni hiperventilacija propagandne mašine nisu delovali dovoljno dobro. Ljudi su se protestno okupili u takvom broju da mogu da naprave buku koja se čuje u celom gradu. Kišica još pomalo prska. U Čika Ljubinoj se na mokroj ulici preliva odsjaj... »

Rijad ipak dobija nemačko oružje

Dojče vele pre 1 dan
Kancelarka je nedavno saopštila da je zbog slučaja Kašogi zamrznuta prodaja nemačkog oružja Saudijskoj Arabiji. To nije tačno. Firma Rajnmetal i dalje izvozi municiju Saudijcima – preko ogranaka u inostranstvu. Zbog ubistva novinara Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Turskoj,... »

Veliki plan za zemlju smrti

Dojče vele pre 1 dan
Novi predsednik Meksika ima veliki plan da zauzda nasilje i kriminal u jednoj od najsmrtonosnijih zemalja sveta. Želi novu nacionalnu gardu koja će građanima garantovati bezbednost, ali planira i legalizaciju marihuane. Andres Manuel Lopez Obrador – kojeg u Meksiko obično zovu akronimom AMLO... »

„Vreme radi protiv nas“

Dojče vele pre 1 dan
„Frustrirajuće je koliko ima slučajeva koji su propali jer počinilac više nije živ“, kaže za DW Jens Romel, šef nemačke kancelrije za istraživanje zločina nacionalsocijalista. Ta kancelarija postoji punih 60 godina. DW: Drugi svetski rat je završen pre 73 godine. Shodno tome i... »

Zapadu treba novo jedinstvo

Dojče vele pre 1 dan
Ruski uticaj na Balkanu te u centralnoj i istočnoj Evropi trebalo bi da zabrine one koji se sećaju sovjetskih vremena i podstakne novu saradnju SAD i EU, piše u autorskom tekstu za DW rumunski analitičar Radu Magdin. Politika moći s obe obale Atlantika kreće se između farse i drame: Kome još... »

„Modrice uvek zabole sutradan“

Dojče vele pre 2 dana
Odlučujuće je koliko će Kramp-Karenbauer uspeti da uključi u rad nezadovoljnike politikom njene prethodnice Merkel. Ukoliko omane, sledeća erupcija bi mogla da dođe brzo, piše nemačka štampa o smeni na vrhu Demohrišćana. Delegati Hrišćansko-demokratske unije (CDU) su odabrali da Anegret... »

Tajna ruske rakete 9M729

Dojče vele pre 2 dana
Uz podršku NATO, SAD su povećale pritisak na Rusiju zbog sumnje da ta zemlja krši ugovor o balističkim raketama srednjeg dometa. U centru pažnje javnosti je nova raketa tipa 9M279. Šta se zapravo zna o njoj? Nakon što je predsednik SAD Donald Tramp u oktobru najavio istupanje iz sporazuma INF... »

Deca kolapsa

Dojče vele pre 2 dana
Zašto građani u Srbiji i susedstvu puštaju da se vlast igra sudbinom njihove dece? Zašto pokušaji otpora nepravdi, bezakonju i samovolji završavaju izneverenim očekivanjima? Ko je prokockao šansu da budemo ljudi? Gde god krenem, a krećem se puno po zemljama takozvanog regiona, čujem isto:... »

Kamiondžije će noćiti u hotelima?

Dojče vele pre 2 dana
Ministri saobraćaja EU izglasali su propise koji predviđaju više odmora i bolje uslove rada za vozače kamiona. To je izazvalo pobunu istočnih članica EU jer bi one htele da kamiondžije rade što više za što manje pare. Maltene je apsurdno što su se novim pravilima Evropske unije za vozače... »

©2018 Netmark d.o.o.