Dojče vele

„Opasno zatišje“ na Balkanu

Dojče vele pre 1 dan
Isti političari decenijama su na vlasti na Balkanu, a EU i SAD ih tretiraju kao partnere, iako su oni zapravo deo problema, ocenjuje se u analizi nemačkog stručnog magazina „Međunarodna politika“ čije delove prenosimo. „Balkan i jugoistočna… »

Sporazum EU sa Kinom na ledu

Dojče vele pre 1 dan
Nakon Evropskog parlamenta i Evropska komisija je odbacila dalji rad na Sporazumu o investicijama sa Kinom. Prvo bi sankcije trebalo da budu ukinute. Jedna nova strategija možda pomogne. „Sporazum je na ledu i tamo će i ostati neko vreme“, kaže… »

Europeo: Problemi LGBT-zajednice u Evropi

Dojče vele pre 1 dan
Životna zajednica muškarca i žene – brak. Majka, otac, dete – porodica. Tako glase opšteprihvaćene norme. Svaki iskorak iz toga stavlja one koje žele da žive u drugačijim konstelacijama pred velike probleme. U najnovijem izdanju mini… »

Zabrana rada salafističkog udruženja

Dojče vele pre 2 dana
Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer zabranio je rad udruženju „Ansaar International“. Bezbednosni izvori u Berlinu tvrde da se ono bavi salafističkim misionarenjem i da finansira međunarodni terorizam. Izgradnja bunara s pitkom… »

Kina daje poklone onima koji se vakcinišu

Dojče vele pre 2 dana
Kina želi da do juna vakciniše do 40 odsto svog stanovništva. Kako bi ispunila taj ambiciozni cilj, vlada koristi sva raspoloživa sredstva. Međutim, u nekim regionima nema dovoljno vakcina. Plakati, baneri i video-reklame u Pekingu pozivaju na… »

Nemačka: Više slobode za vakcinisane već od vikenda

Dojče vele pre 2 dana
Za koji dan u Nemačkoj za vakcinisane više neće biti testiranja pred odlazak frizeru, niti ograničenja kontakata i policijskog časa. Kritičari pitaju zašto se odmah ne otvore i, recimo, restorani? Već od subote (8. maj) vakcinisani građani u… »

Bajden posreduje u ukrajinskom konfliktu: nova nada?

Dojče vele pre 2 dana
Nemačka i Francuska već godinama ulažu napore za mirno rešenje ukrajinskog konflikta. Sada je u igri i američki predsednik Džozef Bajden. Šta bi to novo moglo da donese? Pojavljuje se nova nada u konfliktu između Rusije i Ukrajine. Ruski… »

Srbija: Priča se o vakcinama, ćuti o mrtvima od kovida

Dojče vele pre 2 dana
„Stotine svežih grobova svedoče o drami o kojoj se privatno priča, ali u medijskoj javnosti jedva da se govori“, navodi se u nemačkom dokumentarnom filmu o vakcinaciji i zataškavanju broja mrtvih u Srbiji. Mirza Vranjaković malo šta veruje… »

Ko se boji Napoleona Bonaparte?

Dojče vele pre 2 dana
U Francuskoj je Napoleon nacionalni heroj, zaslužan za uvođenje građanskih prava. Ali 200 godina nakon smrti, njegova uloga pri ponovnom uvođenju ropstva pokrenula je raspravu o Napoleonovom nasleđu. Napoleon je bio „osoba koja je istovremeno i… »

Srbija – „ograničeno“ društvo

Dojče vele pre 2 dana
Po situaciji u kojoj se nalazi civilno društvo, Srbija je, uz Mađarsku, najgora u regionu i spada u „ograničena“ društva, pokazuje ovogodišnji „Atlas civilnog društva“. U tu grupu su, inače, svrstane i Sjedinjene Države. Mreža… »

Dojče vele, najnovije vesti »

Samit lepih reči

Dojče vele pre 13 sati

Opasni kineski krediti?

Dojče vele pre 13 sati

Nemačka: Zeleni vode u anketama

Dojče vele pre 15 sati