Dojče vele » Vesti dana

http://www.dw-world.de/serbian

Dojče vele

Sećanje na žrtve ubice iz Vinendena

Dojče vele pre 10 dana
Ubilački pohod bivšeg učenika škole Albervil u Vinendenu je potresao čitavu Nemačku. Jedanaestog marta 2009, on je ubio 15 ljudi, a potom i sebe. Deset godina kasnije, tuga je još prisutna – ali se ponešto i promenilo. Nina Majer je 11. marta 2009. bila pred svojim 25. rođendanom. Mlada... »

"Ovo ti je, brate, slepo crevo"

Dojče vele pre 10 dana
Podravina i zapadna Slavonija su saobraćajno bolno izolovane - do prvog autoputa od nekih je gradova i stotinjak kilometara, a linije javnog prevoza u svim pravcima sve su ređe. Autobusu iz Virovitice do Zagreba (155 km) treba tri i po sata, a ni vozovi nisu brži. Daruvar je u saobrćajnoj... »

Kraj spektakla

Dojče vele pre 10 dana
Uskoro će biti saopštene završne reči na suđenju u slučaju ,,državni udar“ u Crnoj Gori. DW analizira kako će presuda uticati na aktuelne ali i ukupne političke procese u toj zemlji. U Višem sudu u Podgorici 13. marta počinje iznošenje završnih reči na suđenju u slučaju pokušaja... »

Mrdni se malo vojniče

Dojče vele pre 11 dana
Kao i mnoge druge zemlje, i Švajcarska ima problema sa regrutima - ima ih premalo, a među onima koji se odluče da služe vojni rok, previše je onih u lošoj fizičkoj kondiciji. Švajcarci su nešto smislili... Švajcarska jeste neutralna država – neutralna ali naoružana. I ima vojsku koju... »

Rumunija nas tera od kuće

Dojče vele pre 11 dana
Njena majka i njeni najbolji prijatelji rade u inostranstvu, kao i milioni drugih Rumunki i Rumuna. No, spisateljica Lavinija Branište želi uprkos svemu da ostane u zemlji, iako je i sama ranije mislila da emigrira. Pre izvesnog vremena sam se prijavila na kurs nemačkog u Šilerovoj kući u... »

Plesom kroz identitete

Dojče vele pre 11 dana
Rešena da ispriča priču o istoriji, tradiciji i kulturi Podunavskih Švaba, Silke Grabinger je sa SKC iz Novog Sada i još tri organizacije iz Austrije, Rumunije i Bugarske pokrenula plesni projekat „Neko od kuće". Do svoje tridesete godine Silke Grabinger već je proputovala pola sveta.... »

Šta je papa Pije XII znao o Paveliću?

Dojče vele pre 12 dana
Papa Franja je uveren: Vatikan može biti i ponosan na to kako se „ratni papa“ Pije XII odupirao nacizmu i to će se videti u spisima koji se otvaraju za javnost. Piše li tamo nešto i o ulozi Crkve u bekstvu nacista? Još 2006, kada je papa Benedikt XVI otvorio za javnost spise pape Pija XI, u... »

Zagrebački Kaptol nije razumeo poruku iz Austrije

Dojče vele pre 12 dana
Katolička crkva u Koruškoj zabranila je komemoraciju na Blajburškom polju ove godine. To pokazuje koliko je Kaptol udaljen od Vatikana, smatra Igor Lasić u komentaru za DW. Nebrojeno je mnogo kritika bilo proteklih godina i decenija na račun intenzivnih (etno)desničarskih sklonosti vođstva... »

Kako je Stiv rušio Miloševića

Dojče vele pre 12 dana
Zakoračio je prema kordonu. Izabrao je najvećeg Krajišnika u oklopu. Zviznuo ga je pravo u oči. Ovaj je pao kao suvi list. Potrčao je. Stigli su ga negde kod Londona. Njegova bela pamučna majica lepo je upijala krv. Stiva sam upoznao u jesen 1989. Sajam knjiga u Beogradu je bio poput tadašnje... »

„Bujanovac eksperimentalna zona“

Dojče vele pre 12 dana
Razmena teritorija, razgraničenje i podela – najčešće su reči koje se čuju oko granice Srbije i Kosova. Kako sve to izgleda u očima običnih, pa i mladih ljudi, istražila je reporterka DW na primeru Bujanovca. Strahinja, Hefzi i Bernard su drugari sa parketa. I ne razmišljaju o tome ko je... »

©2019 Netmark d.o.o.