Dojče vele » Vesti dana

http://www.dw-world.de/serbian

Dojče vele

Danas je lako biti haker

Dojče vele pre 10 dana
Objava ličnih podataka hiljadu političara i javnih ličnosti tema je koja obuzima Nemačku. Haker(i) je još nepoznat, ali je poznato da se političari prema bezbednosti svojih podataka odnose nehajno – kao i drugi građani. Kancelarka, svi ministri, predsednik, stotine nemačkih poslanika i... »

Tajne Smolenska izgubljene u prevodu?

Dojče vele pre 10 dana
Povodom avionske nesreće u Smolensku gde se 2010. srušio avion i poginuo poljski predsednik Leh Kačinjski, državni tužilac u Poljskoj želi da sasluša i prevoditeljku razgovora između premijera Poljske i Rusije. Prošlo je nešto manje od devet godina otkako se u blizini ruskog grada... »

Puno more kontejnera

Dojče vele pre 10 dana
Televizori, frižideri, papuče, ali i vreće sa hemikalijama... U međuvremenu je i holandska vojska poslata da sakuplja sadržaj kontejnera koji su ispali sa broda MSC Zoe. Ali svake godine se masovno „gube“ kontejneri. Po morima već plove brodovi koji mogu nositi i po 20.000 kontejnera.... »

Eksplozivom na AfD, osumnjičeni na slobodi

Dojče vele pre 10 dana
Iz pritvora su puštena trojica muškaraca koji su bili osumnjičeni za podmetanje eksplozije ispred prostorija Alternative za Nemačku u jednom gradiću na istoku zemlje. Sve je više napada na kancelarije ove stranke. Državno tužilaštvo nije videlo dovoljno osnova da podnese zahtev da trojica... »

Drvo koje ubi sneg

Dojče vele pre 10 dana
Vasile Vasko Popa je umro 5. januara 1991. kada je njegova zemlja – Jugoslavija – već bila na izdisaju. Mnogo pre toga u pesmi „Jurke“ pesnik je humorno opisao večna pravila balkanske surove igre. Mogla bi se o svemu i svačemu pisati: o snegu koji je toliko napadao da jedno drvo na padini... »

Češko ekonomsko čudo

Dojče vele pre 10 dana
Već dve godine Češka ima najmanju nezaposlenost u Evropi – jedva iznad dva odsto. Više je slobodnih radnih mesta nego ljudi bez posla. Kako su to Česi uspeli? I da li će savladati i prelazak na automatizovanu industriju? Običan dan u češkom gradu Mlada Boleslav pedesetak kilometara od... »

„Algoritam je kao recept za kolač“

Dojče vele pre 10 dana
„U školama je poslednja generacija koja, kada je reč o računarima, misli na ekrane i tastature“, kaže finska programerka i autorka knjiga za decu Linda Liukas. Zato je vreme da deca drugačije uče o digitalnom svetu. DW: Gospođo Liukas, osmislili ste seriju knjiga za decu „Zdravo Rubi“... »

Novi zakon: Još lakše do posla u Nemačkoj

Dojče vele pre 10 dana
Šta novi zakon o doseljavanju radne snage u Nemačku znači za građane Srbije? Koja zanimanja su tražena? Kolike su plate i može li od toga da se živi? O tome je novinar DW Nemanja Rujević govorio za televiziju N1. Savezna vlada je usvojila predlog zakona koji će, kada ga izglasa parlament,... »

„Na delu je idiotizacija Srbije“

Dojče vele pre 10 dana
„Nemam nameru da baštinim proteste, to su protesti mladih ljudi, o njihovoj se koži radi“, kaže u intervjuu za DW Saša Živić, ugledni pedijatar i profesor koji je prvi pozvao na proteste u Nišu u subotu (5. januar). DW: Poslednjih nekoliko godina ima raznih pokušaja protesta u Srbiji.... »

Nepodnošljiva lakoća vanrednih izbora

Dojče vele pre 11 dana
Gotovo da više niko nema dilemu – uskoro će Aleksandar Vučić ponovo pozvati na vanredne izbore. Razlozi će, kao i do sada, biti nesuvisli, a opozicija u teškom rebusu kako da tačno nastupi ako se odluči na bojkot. Ako je suditi prema komešanju u redovima vlasti, Srbija bi uskoro ponovo... »

©2018 Netmark d.o.o.