Dojče vele

Stop za Zakon o istopolnim zajednicama: samo kupovina vremena?

Dojče vele pre 12 dana
Iako se činilo da je Srbija blizu donošenja Zakona o istopolnim zajednicama, situacija se zakomplikovala, jer predsednik Vučić najavljuje da neće potpisati predlog zakona. Zašto se sada kalkuliše oko tog pitanja? Izrada Zakona o istopolnim… »

Škotska: izbori, pa novi referendum o otcepljenju?

Dojče vele pre 12 dana
Da li će Evropa dobiti novu, samostalnu državu? Današnji parlamentarni izbori u Škotskoj istovremeno će biti pokazatelj toga da li većina Škota želi nezavisnost od Velike Britanije. I ponovno članstvo u EU. Ne, Sark ne liči na neku pograničnu… »

Masovna zaraza: dvostruki standardi za sezonske radnike

Dojče vele pre 12 dana
Na poljoprivrednim dobrima u Nemačkoj radi na stotine hiljada sezonskih radnika. Oni često žive u katastrofalnim uslovima. To je posebno vidljivo u doba pandemije korone. U ruralnim delovima Nemačke ponovo se beleži širenje korona-virusa većih… »

Sporazum EU sa Kinom na ledu

Dojče vele pre 12 dana
Nakon Evropskog parlamenta i Evropska komisija je odbacila dalji rad na Sporazumu o investicijama sa Kinom. Prvo bi sankcije trebalo da budu ukinute. Jedna nova strategija možda pomogne. „Sporazum je na ledu i tamo će i ostati neko vreme“, kaže… »

„Opasno zatišje“ na Balkanu

Dojče vele pre 11 dana
Isti političari decenijama su na vlasti na Balkanu, a EU i SAD ih tretiraju kao partnere, iako su oni zapravo deo problema, ocenjuje se u analizi nemačkog stručnog magazina „Međunarodna politika“ čije delove prenosimo. „Balkan i jugoistočna… »

Europeo: Problemi LGBT-zajednice u Evropi

Dojče vele pre 12 dana
Životna zajednica muškarca i žene – brak. Majka, otac, dete – porodica. Tako glase opšteprihvaćene norme. Svaki iskorak iz toga stavlja one koje žele da žive u drugačijim konstelacijama pred velike probleme. U najnovijem izdanju mini… »

Zabrana rada salafističkog udruženja

Dojče vele pre 12 dana
Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer zabranio je rad udruženju „Ansaar International“. Bezbednosni izvori u Berlinu tvrde da se ono bavi salafističkim misionarenjem i da finansira međunarodni terorizam. Izgradnja bunara s pitkom… »

Kina daje poklone onima koji se vakcinišu

Dojče vele pre 13 dana
Kina želi da do juna vakciniše do 40 odsto svog stanovništva. Kako bi ispunila taj ambiciozni cilj, vlada koristi sva raspoloživa sredstva. Međutim, u nekim regionima nema dovoljno vakcina. Plakati, baneri i video-reklame u Pekingu pozivaju na… »

Nemačka: Više slobode za vakcinisane već od vikenda

Dojče vele pre 12 dana
Za koji dan u Nemačkoj za vakcinisane više neće biti testiranja pred odlazak frizeru, niti ograničenja kontakata i policijskog časa. Kritičari pitaju zašto se odmah ne otvore i, recimo, restorani? Već od subote (8. maj) vakcinisani građani u… »

Bajden posreduje u ukrajinskom konfliktu: nova nada?

Dojče vele pre 13 dana
Nemačka i Francuska već godinama ulažu napore za mirno rešenje ukrajinskog konflikta. Sada je u igri i američki predsednik Džozef Bajden. Šta bi to novo moglo da donese? Pojavljuje se nova nada u konfliktu između Rusije i Ukrajine. Ruski… »

Dojče vele, najnovije vesti »