Dojče vele » Vesti dana

http://www.dw-world.de/serbian

Dojče vele

Udarac na najslabije

Dojče vele pre 6 dana
Ako dete nije vakcinisano ili ne ide u školu – nema roditeljskog dodatka. Nova zakonska regulativa u Srbiji tako dvostruko kažnjava pretežno Rome. Nije pomogao ni protest Poverenice, pa sada mora da preseče Ustavni sud. U novosadskom naselju Veliki rit, gde u bezimenim ulicama, u prašini i... »

Zeleni – nova velika partija?

Dojče vele pre 6 dana
Nekada su važili za građansko strašilo. Danas je stranka Zelenih etablirani deo političkog sistema u Nemačkoj – i u anketama prestiže Socijaldemokratsku partiju. Da li su Zeleni nova velika stranka levog centra? Kad su prvi političari Zelenih 1983. ušli u Bundestag sa nesvakidašnjim... »

Pobuna u Ingušetiji

Dojče vele pre 6 dana
Danima traju protesti Inguša u kavkaskom delu Rusije. Razlog je sporazum o administrativnoj granici sa susednom Čečenijom. Demonstranti imaju podršku lokalnih sudija i policije. Moskva se za sada ne meša. Ingušetija retko dospe u vesti, a kada i dospe onda je to mahom zbog većeg suseda –... »

Pojas nade oko Idliba

Dojče vele pre 6 dana
Od ponedeljka bi oko poslednjeg bastiona pobunjenika u Siriji trebalo da bude uspostavljena tampon zona. Tako se možda sprečava veliko krvoproliće, a možda se samo i odlaže. Evo odgovora na najvažnija pitanja o Idlibu. O kojoj se oblasti radi? Reč je o pojasu od 15 do 20 kilometara širine... »

Zemljotres će zaljuljati i Angelu Merkel

Dojče vele pre 5 dana
„Debakl“, „fijasko“, „katastrofa“ – tim rečima komentatori nemačke štampe opisuju pad Hrišćansko-socijalne unije na ispod 35 odsto glasova na nedeljnim izborima u Bavarskoj. Evo prvih analiza nemačkih komentatora. „Izborni boj je vojevan – i u njemu su pale dve nekada velike... »

Makronu trebaju saveznici

Dojče vele pre 6 dana
Pogled na centralnu i istočnu Evropu pokazuje da bi Makron mogao da nađe saveznike za evropske planove. Ali prvo mora da razume taj deo kontinenta, piše u autorskom tekstu za DW rumunski politički konsultant Radu Magdin. Kao i kancelarka Angela Merkel, i francuski predsednik Emanuel Makron ima... »

Ima li pukotina u naprednjačkom monolitu?

Dojče vele pre 7 dana
Baražna paljba režima Aleksandra Vučića po kritičarima pojačava se prethodnih meseci. Jedna škola mišljenja kaže da je to predznak raspada. Ali pre se čini da je u pitanju oprobani recept samo sa jačim sastojcima. Srpska napredna stranka je od dolaska na vlast na razne načine pokušavala... »

Revizija istorije kao državna ideologija

Dojče vele pre 7 dana
Bitka za interpretaciju prošlosti u bivšoj Jugoslaviji skreće pažnju sa razočaravajuće sadašnjosti, piše istoričarka Mari-Žanin Čalić za Noje cirher cajtung. Konstatuje da je u reviziji istorije najdalje otišla Hrvatska. „Interpretacija prošlosti u bivšoj Jugoslaviji je nastavak... »

Biće skoro propast sveta?

Dojče vele pre 7 dana
Svetska ekonomija je niz loših vesti. Prerano je govoriti o globalnoj krizi, ali rizike ne treba potceniti: od sukoba SAD i Kine, preko Bregzita do gomilanja dugova, piše Henrik Beme, urednik ekonomske redakcije DW. Sujeverni bi rekli da je ovo loše znamenje. Na indonežanskom ostrvu Baliju ovih... »

Crnogorski Seks pistolsi

Dojče vele pre 7 dana
Postrojavanje uz himnu koje se iznudi novčanim kaznama ne podstiče patriotizam već mimikriju. Tako postrojeni ljudi će jednom, ako budu većina, postrojavati one druge. Uz neku drugu melodiju. Himna je u starih Grka bila svečana pesma kojom su slavili junake, bogove ili prirodu, najčešće uz... »

©2018 Netmark d.o.o.