Dojče vele » Vesti dana

http://www.dw-world.de/serbian

Dojče vele

Sultan ide na izbore

Dojče vele pre 6 dana
Erdogan zna da „mora da iskoristi nacionalističku pomamu koja vlada zemljom zbog ofanzivnog rata u sirijskom Afrinu“, piše nemačka štampa povodom odluke da se prevremeni izbori u Turskoj održe već u junu. Turci će birati predsednika i novi saziv parlamenta već 24. juna ove godine iako bi... »

Šešeljevanje ne sme da bude folklor

Dojče vele pre 5 dana
Jak je nagon da se nakon gaženja hrvatske zastave i nasrtaja na poslanicu DS odmahne rukom i kaže: „Ma to je Šešelj.“ Ali to je opasna logika koja od siledžijstva i zločina pravi folklor, komentariše Nemanja Rujević. Ima ono kad lična imenica postane toliko rabljena da se iz nje... »

Normalna desničarska zemlja?

Dojče vele pre 5 dana
Desničarski FPO morao je malo da se prilagodi novoj ulozi u vlasti, ali sadržajno: ta stranka ni milimetar ne odstupa od svog starog kursa: neprijateljstva prema strancima. Ali to je ionako u Austriji – mejnstrim. Austrijski ministar unutrašnjih poslova Herbert Kikl (FPO) predstavio je svoj... »

Digitalizacija regiona?

Dojče vele pre 5 dana
Preko 800 učesnika, 50 firmi iz digitalne industrije i velika obećanja o digitalizaciji regiona i podstreku čitavim ekonomijama. DW je pratio otvaranje prvog Digitalnog samita Zapadnog Balkana u Skoplju. Duško Murtovski (34) se već nagledao prijatelja i kolega koji su poslednje decenije... »

Strah EU od proširenja

Dojče vele pre 6 dana
Povratak Zapadnog Balkana u ratne devedesete nije izgledan, a procesi proširenja i reformi Evropske unije do 2025. godine mogu teći i paralelno, ocenjuju za DW Aleksandra Štiglmajer i Dejvid Mekalister. Polemika predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera i predsednika Francuske Emanuela... »

LSD: čudotvorna ili ludačka droga?

Dojče vele pre 5 dana
Od pronalaska LSD-a pre 75 godina pa do danas, ta supstanca važi istovremeno i kao „problematično čedo“ i kao vunderkind – takva je bila za svog izumitelja, švajcarskog naučnika Alberta Hofmana. U Evropi besni Drugi svetski rat. I dok se u SAD radi na atomskoj bombi, 1943. u neutralnoj... »

Nasilje protiv Jevreja? To mora stati!

Dojče vele pre 6 dana
Usred bela dana u Berlinu jedan mladi Arapi izvlači kaiš iz pantalona i počinje da tuče jednog mladića koji nosi kipu, tradicionalnu jevrejsku kapu. Nemačka tome mora odlučno da se suprotstavi, ukazuje Ines Pol. Tužna je svakodnevica da se na internetu pojavljuju video-snimci kojima se... »

Ozbiljan incident, a ne samo Šešeljev šou

Dojče vele pre 6 dana
Vojislav Šešelj zgazio je hrvatsku zastavu u Skupštini Srbije, a hrvatskoj delegaciji opsovao „majku ustašku“. Nakon samo šest sati u Beogradu, hrvatska delegacija prekinula je tu „istorijsku posetu“. Hrvatska javnost, a i političari, osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja u... »

Kuba je umorna

Dojče vele pre 6 dana
Devetnaesti april, istorijski dan. Kraj ere Kastro. Ali Kubanci, udubljeni u svakodnevne probleme kojih ima napretek i zamoreni višedecenijskom vladavinom braće Kastro, više ne mogu da se oduševe, ukazuje Joani Sančez. Moja majka je rođena pod Kastrovim režimom; ja sam rođen pod Kastrovim... »

„Da čovek ne poveruje“

Dojče vele pre 6 dana
Štampa na nemačkom jeziku piše o novim inicijativama i predlozima Evropske komisije koja je Albaniji i Makedoniji stavila u izgled početak pregovora o pristupu EU. Mnogi komentarišu i loše ocene EK o Turskoj. „Preko mere i proizvoljno nategnuta“ je za tabloid Bild ideja o novom širenju... »

©2018 Netmark d.o.o.