Dojče vele » Vesti dana

http://www.dw-world.de/serbian

Dojče vele

Nema sigurne luke za ratne zločince!

Dojče vele pre 5 dana
Nemački kriminalistički ured dobio je spisak sa 22.000 imena bivših pripadnika Vojske RS. Sada ni trebalo proveriti da li se na njemu nalaze i počinioci ratnih zločina. To je ogroman zadatak i izazov za pravosuđe. Za Muniru Subašić, predsednicu Udruženja „Majke enklava Srebrenice i... »

Vlast u Srbiji – neupitni autoritet

Dojče vele pre 5 dana
Deluje kao da bi većina građana Srbije – čak i ako bi vlast pokrenula novi ciklus smanjenja zarada i penzija – slegla ramenima i nastavila dalje. A da bi rejting vladajuće stranke čak nastavio da raste…. Vest da se u Rusiji planira povećanje PDV-a, kao i podizanje starosne granice za... »

Groteskna tajna hrvatskog fudbala

Dojče vele pre 5 dana
Hrvatska je u finalu. To je fenomen. Fenomen koji zahteva objašnjenje. Ta mala zemlja je fudbalski div. Div koji serijski proizvodi, kako fudbalske zvezde, tako i – skandale. Onaj ko je na pragu osvajanja titule svetskog šampiona, mora da je sve radio kako treba. No, u slučaju Hrvatske, sve je... »

Egipat pred novom revolucijom?

Dojče vele pre 5 dana
Pet godina nakon revolucije pod vođstvom aktuelnog predsednika Abdela Fataha al Sisija, troškovi života u Egiptu veći su nego ikada. Ljudi postaju sve nezadovoljni – da li je moguća neka nova revolucija? Egipat će postati ekonomski stabilniji – makar i na račun političkih sloboda za koje... »

Fejsbuk – po želji pokojnika

Dojče vele pre 5 dana
Kada neko umre, za njim često ostaju internet-nalozi i profili. Naslednici preminulog moraju dobiti pristup tim nalozima – odlučio je Savezni sud pravde u Karlsrueu. Povod za ovu odluku bio je slučaj jedne 15-godišnje devojke koja je u Berlinu poginula na šinama metroa – nije jasno da li je... »

Bergman – vrhunski opsenar

Dojče vele pre 5 dana
Na stoti rođendan Ingmara Bergmana jedno je sigurno jasno: istorija filma bez njega je nezamisliva. Švedski reditelj nije štedeo gledaoce, a divili su mu se i u drugim umetnostima. Mnogi ga smatraju najvećim filmskim režiserom svih vremena. Filmski festival u Kanu mu je 1997. dodelio „Palmu... »

Dosadni ujka Donald

Dojče vele pre 5 dana
To što je predsednik SAD priredio na samitu NATO, šteti svima – pre svega njemu samom. I u inostranstvu, i kod kuće, i što se tiče ostvarivanja njegovih ciljeva, smatra dopisnik DW iz Brisela Maks Hofman. Mnogi ga znaju: ujak koji nervira, koji se pojavljuje na svim porodičnim okupljanjima i... »

NATO – povratak u normalu

Dojče vele pre 6 dana
Posle prvog dana samita NATO u Briselu postaje jasno: spora je bilo, ali potpunog razdora nema. Nakon ljutitog govora predsednika SAD Trampa, učesnici samita postigli su dogovor o zajedničkoj završnoj deklaraciji. Veliki razdor u NATO, čega su se mnogi nedeljama pribojavali, na kraju je izostao.... »

Poslanici zarađuju sa strane

Dojče vele pre 6 dana
Poslanici Evropskog parlamenta nisu loše plaćeni: u proseku oko 8.400 evra mesečno. O plaćanju poreza i dodacima da i ne govorimo… Pa ipak, gotovo trećina njih zarađuje i nešto sa strane. Rekorder je Antanas Guoga, poslanik Evropskog parlamenta iz Litvanije koji priznaje da obavlja čak 16... »

Sporni spisak pred nemačkim tužiocem

Dojče vele pre 6 dana
Udruženje „Majke Srebrenice“ podnelo je nemačkom tužiocu spisak sa 22.000 imena osumnjičenih da su učestvovali zločinima u i oko Srebrenice. Vlasti Republike Srpske pozivaju ljude sa spiska da se vrate iz Nemačke u RS. „Republika Srpska neće priznati taj spisak. Nemačko pravosuđe... »

©2018 Netmark d.o.o.