Dojče vele

Nemačke biotehnološke firme u svetskom vrhu

Dojče vele pre 7 dana
Dve nemačke biotehnološke firme pri samom su vrhu u takmičenju oko vakcine protiv kovida 19. Pritom bi potencijali nemačkih vrhunskih istraživačkih laboratorija mogli još efikasnije da se koriste. Firma Bajontek (BioNTech) iz Majnca i njen… »

Zagađenje vazduha – zajednički problem na Balkanu

Dojče vele pre 8 dana
Svake zime ista priča – vazduh koji dišu građani Srbije u pojedinim gradovima izuzetno je zagađen. Na poražavajuću statistiku o zagađenju vazduha na Balkanu upozorava i Agencija za zaštitu životne sredine EU. Za Nišlije, ali i mnoge druge u… »

„Megalomanija u Beogradu“

Dojče vele pre 8 dana
Švajcarski list Tagesancajger naziva spomenik Stefanu Nemanji na Savskom trgu u Beogradu „najmonumentalnijim na Balkanu“. Cena je nepoznata, spomenik kičast i izraz „novog nacionalizma“, glase neke od kritika. „Oleg Naškarjov od avgusta skoro… »

Francuska: zabranjeno fotografisanje policajaca?

Dojče vele pre 8 dana
Jedna nasilna akcija policije protiv ilegalnog protesta migranata u Parizu uzbudila je francusku javnost. To se događa u trenutku kada se policija zalaže za zakonsku zabranu fotografisanje njihovih akcija. Tokom jedne policijske akcije u ponedeljak… »

Bajdenova vlada – znak nade

Dojče vele pre 8 dana
U vladi koju je Džozef Bajden predstavio, glavnu ulogu imaju provereni stručnjaci. Ali raznolikost je ta koja najviše odražava realnost Sjedinjenih Američkih Država, ocenjuje dopisnica DW iz Vašingtona Karolina Kimoj. Gotovo se moglo čuti kako je… »

Dan zahvalnosti slavimo zajedno, svako kod svoje kuće

Dojče vele pre 8 dana
Za američki praznik Dan zahvalnosti (Thanksgiving) obično se sastaju porodice i prijatelji. Ali, vlasti ove godine upozoravaju da se to ne radi, jer broj novozaraženih u SAD ponovo dramatično raste. Dan zahvalnosti je jedan od najvažnijih i… »

Nemačka produžava i pooštrava lokdaun

Dojče vele pre 8 dana
Mere zatvaranja uvedene u Nemačkoj početkom novembra ostaju na snazi i u decembru, ali će tokom Božića lokdaun mało da popusti. Time Angela Merkel i premijeri saveznih pokrajina žele da prekinu drugi talas pandemije. Guska u rerni, pokloni ispod… »

Desni ekstremisti u Bundesveru: „armija u senci“?

Dojče vele pre 9 dana
Parlamentarni kontrolni odbor Bundestaga dve godine je istraživao dokumente tajnih službi o desničarskom ekstremizmu u Bundesveru. Centralno pitanje glasi: da li postoji „armija u senci“ koja planira državni udar? Otkako je poručnik Bundesvera… »

Prisilno sniženje stanarina u Berlinu

Dojče vele pre 9 dana
Drugi stepen ograničenja stanarina u Berlinu stupio je na snagu. Mnogi stanodavci prisiljeni su da snize stanarine. Ali pravna bitka oko te mere uvedene u glavnom gradu Nemačke još nije okončana. Od početka nedelje stanodavci u Berlinu prisiljeni su… »

Sramna igra na hrvatskoj granici

Dojče vele pre 9 dana
Evropska unija ignoriše brojne izveštaje o nasilnom vraćanju izbeglica i migranata sa hrvatske granice prema BiH. Na taj način pruća se podrška nezakonitom postupanju jedne članice Eu, smatra novinar DW Zoran Arbutina. Ne može se reći da… »

Dojče vele, najnovije vesti »