Dojče vele

U Stambolu na Bosforu

Dojče vele pre 7 dana
Prvo jutro u Istanbulu u kojem svesno doživljavam grad, i već je jasno: on je veće čudo i od pesama koje su mu spevali. Uveren sam da na jednom od sedam bregova svetli ono kuransko maslinovo drvo, ni istočno ni zapadno. U Stambolu, na Bosforu, bolan… »

Nagrada za životno delo filmskoj legendi hrvatskih korena - Verneru Hercogu

Dojče vele pre 7 dana
Verner Hercog je dobitnik Evropske filmske nagrade za životno delo. Sa 77-godišnjim nomadom filmskog sveta, pripovedačem filmskog jezika, u Minhenu smo razgovarali o njegovim korenima, uspesima, etičkim granicama…. Verner Hercog je dobitnik Evropske… »

Kancelarka Angela Merkel prvi put u Aušvicu

Dojče vele pre 8 dana
Angela Merkel je već 14 godina kancelarka Nemačke. Danas je prvi put posetila Aušvic, spomen-područje bivšeg nemačkog logora smrti i odala počast žrtvama nacističkog režima. Savezna kancelarka Angela Merkel je položila venac uz takozvani… »

I Nemci odlaze na rad u inostranstvo

Dojče vele pre 9 dana
Većina nemačkih emigranata odlazi u inostranstvo zbog posla, karijere i više novca. Među njima je najviše akademskih građana, a najpopularnija destinacija za Nemce je susedna zemlja koja ima nemačko govorno područje. Nemački emigranti pretežno… »

Seksualno zlostavljanje - rizik detinjstva u Nemačkoj

Dojče vele pre 8 dana
Dnevno se u proseku u Nemačkoj 40-oro dece seksualno zlostavlja. Ovo su statistički podaci za 2018. godinu koji obuhvataju samo prijavljene slučajeve. a pretpostavlja se da je stvarni broj mnogo veći. Pretres jedne kuće u Bergiš Gladbahu u oktobru… »

„Političari štete privrednim odnosima Srbije i Hrvatske“

Dojče vele pre 8 dana
Kada se uruše odnosi dve zemlje privreda je prva koja pokušava da ih normalizuje. No loše politike u svemu ne vide priliku za boljitak građana, kažu učesnici rasprave o hrvatsko-srpskim ekonomskim odnosima. „Ekonomski odnosi Hrvatske i Srbije… »

Debata o Handkeu

Dojče vele pre 8 dana
Predstojeća dodela Nobelove nagrade Peteru Handkeu, piscu koji je već osvojio brojne nagrade, izazvala je veliku debatu – ne samo u Nemačkoj. Evo pregleda stavova o ovom piscu koji nije popustio pred kritičarima. Švedska akademija je taman htela da… »

Velika fabrika, mala opština

Dojče vele pre 8 dana
U maloj opštini Grinhajde kod Berlina Elon Mask namerava da proizvodi elektroautomobile Tesla. To će u potpunosti promeniti taj kraj. Neki stanovnici Grinhajdea su oduševljeni. Grinhajde je mala opština s 8.500 stanovnika. Udaljena je od Berlina… »

Zapadni Balkan između Brisela i Pariza

Dojče vele pre 9 dana
U danu kada su Ursula fon der Lajen, Žozep Borel i Oliver Varhelji jednoglasno poručili Zapadnom Balkanu da se evropska budućnost regiona ne dovodi u pitanje, Emanuel Makron je ponovio svoje „ne“. Šta je rešenje? Kada je Francuska u oktobru… »

Putin na putu ka digitalnoj diktaturi

Dojče vele pre 10 dana
Novi perfidni zakon o medijima dodatno ograničava slobodu štampe u Rusiji. Sada bi u klimi straha i autocenzure trebalo da budu ugušeni poslednji kritički glasovi, smatra urednik DW-redakcije na ruskom Ingo Mantojfel. Prema novom zakonu o medijima… »

Dojče vele, najnovije vesti »