Dojče vele » Vesti dana

http://www.dw-world.de/serbian

Dojče vele

Master-plan jednog Bavarca

Dojče vele pre 9 dana
Ministar Horst Zehofer (CSU) izneo svoj tzv. master-plan za izbeglice. „Mnoge stvari u ovom planu imaju smisla“, pišu neki nemački listovi. Drugi pak navode da se u Nemačkoj stvari odvijaju kao u banana-republici. Plan ministra unutrašnjih poslova Horsta Zehofera ima 63 tačke. Jedna tačka... »

Prekršeno obećanje Angele Merkel

Dojče vele pre 9 dana
Presude članici NSU Beati Čepe i pomagačima znače i definitivno kršenje obećanja koje je kancelarka dala porodicama žrtava – da će bez ostatka biti ispitan ceo slučaj, komentariše novinar DW Hans Pfajfer. Kancelarka je bila odevena u crno kada je februara 2012. stupila za govornicu i... »

Bez pitanja, bez odgovora

Dojče vele pre 9 dana
Samit o Zapadnom Balkanu u Londonu prošao je u lepim rečima i bez konkretnih dogovora. Ili ih bar novinari nisu čuli. Doduše, zna se da je akcenat stavljen na bezbednost. Ali sve je ostalo u senci krize britanske vlade. Bila je to groteskna scena. U ponedeljak, na dan otvaranja samita o Zapadnom... »

Ni aligatori nisu sigurni

Dojče vele pre 9 dana
Nacionalni park Everglejds na Floridi popularan je širom sveta sa aligatorima kao svojim najpoznatijim stanovnicima. Međutim, novi predator, burmanski piton, uzrokuje haos u ovom jedinstvenom ekosistemu. Sedim u kafiću u gradiću Dejviju na Floridi i čekam biologa Jana Bartošeka. Kako je ulazio... »

Nulti čas srpske istorije

Dojče vele pre 9 dana
Srebrenica nije samo bolno kolektivno iskustvo za Bošnjake već i nulti čas srpske istorije. Dva bliska naroda će zločinom ostati sudbinski povezana jače nego što je formula „bratstva i jedinstva“ ikada mogla da ih spoji. 1. 14. jula 1995. moj sin je navršio mesec dana. Vesti u nemačkim... »

Dani haosa

Dojče vele pre 10 dana
Sve dok konzervativna stranka u Britaniji ne razjasni ko vodi glavnu reč o Bregzitu, Brisel je primoran na čekanje. Dok se u Londonu vodi borba za vlast, zemlju se dalje kreće ka ponoru, smatra Barbara Vezel. Ostavku je najpre podneo ministar za Bregzit Dejvid Džons, a zatim i ministar spoljnih... »

„Mi moramo dalje“

Dojče vele pre 10 dana
Pre nešto više od mesec dana, zaustavljen je konvoj autobusa s migrantima na putu iz Sarajeva ka izbegličkom centru Salakovac kod Mostara. Bilo je to otvoreno izražavanje nedobrodošlice. Danas je slika znatno drukčija. „Imamo hranu, odeću i svi su prema nama veoma ljubazni. Nigde nismo... »

Sporna ovlašćenja policije

Dojče vele pre 10 dana
Elektrošokeri, nadzor WhatsApp aplikacije. Vlada Severne Rajne-Vestfalije smatra da bi te mere poboljšale bezbednost u najmnogoljudnijoj pokrajini Nemačke. Pravni eksperti tvrde suprotno. DW analizira nacrt zakona. Vlada najmnogoljudnije nemačke pokrajine, Severne Rajne Vestfalije, na meti je... »

Oblikovanje budućnosti Balkana

Dojče vele pre 10 dana
Kakva je budućnost Zapadnog Balkana? O tom se pitanju u utorak (10.7.) raspravljalo u Londonu u okviru Samita o Zapadnom Balkanu. Iz tog regiona, konačno, stižu i dobre vesti. Konačno dobre vesti – na samitu o Zapadnom Balkanu sporazum između Grčke i Makedonije oko novog imena predstavljen... »

Kina – prevelika za ravnopravno partnerstvo

Dojče vele pre 10 dana
Kina može biti važan partner u odbrani slobodne trgovine. Ali, Evropa bi trebalo da pregovara sa Kinom, a ne Nemačka. I u tim pregovorima bi trebalo da pazi na očuvanje svojih vrednosti, smatra Jens Turau. Dan u znaku Kine u političkom Berlinu. Crvene zastave pred kancelarskim uredom. Premijer... »

©2018 Netmark d.o.o.