Dojče vele

Turska nervira malo Vašington, malo Moskvu

Dojče vele pre 12 dana
Turska je sa svojom spoljnom politikom sve samouverenija. Kontroverznim trgovinama oružjem nervira malo Vašington, malo Moskvu. Sukob u Ukrajini primorava Ankaru na balansiranje – ali joj i pruža šansu. Najnovija eskalacija sukoba između Rusije i… »

Borba za sirovine budućnosti: Mobilni važniji i od ljudi i od prirode

Dojče vele pre 12 dana
Retki materijali potrebni za tehnologiju budućnosti po pravilu se vade u zemljama gde se radnici bezdušno izrabljuju, a okolina pretvara u pustoš. No to malo koga brine. Danas već svaki drugi stanovnik planete ima mobilni telefon, ali mnogi već… »

Predlog Vlade: Olakšice za vakcinisane i one koji su preboleli Kovid

Dojče vele pre 12 dana
Nemačka Vlada predlaže zakon koji bi vakcinisanima - samo vakcinama odobrenim u EU - i onima koji su preboleli Kovid-19, omogućio neke povlastice. Oni bi imali ista ili veća prava od onih sa negativnim PCR testom. U dokumentu koji je dostupan… »

Licemerje Zapada i slučaj Asanž

Dojče vele pre 12 dana
Pravosudni skandal, politički progon – ekspert Ujedinjenih nacija Nils Melcer u svojoj novoj knjizi o Džulijanu Asanžu iznosi teške optužbe na račun Zapadnih demokratija, a na osnovu dvogodišnjeg istraživanja. Novinar iznese na jednoj svima… »

"Quo vadis Aida?" - osetljivi materijal u trci za Oskara

Dojče vele pre 13 dana
Da će li i drugi Oskar u istoriji otići u Bosnu i Hercegovinu? Šta o filmu Jasmile Žbanić "Quo vadis, Aida?" već neko vreme pišu nemački mediji? DW donosi kratki pregled. DW.COM „Quo Vadis, Aida?“, film o Srebrenici premijerno u Veneciji Na… »

Burne reakcije posle kampanje nemačkih glumaca

Dojče vele pre 13 dana
Nemački glumci su pokrenuli akciju u kojoj u 50 videa na ironičan način komentarišu vladine korona mere. Kampanja je izazvala burne reakcije, u javnosti, među kolegama i kod političara. Pre dva dana je u Nemačkoj javno objavljena kampanja… »

Borba za sirovine budućnosti: Da li postoji alternativa?

Dojče vele pre 13 dana
Cene sirovina koje su našle mesto u novim tehnologijama, poput litijuma za baterije, već su eksplodirale, a rašće i dalje. Naučnici traže alternative, ali istraživanja će potrajati. Proteklih vekova države su često bojnim brodovima – ili… »

U znaku vakcina

Dojče vele pre 13 dana
Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas posetio je krajem sedmice Srbiju i Kosovo. Evo šta o tome piše Zidojče cajtung iz Minhena. DW.COM Hajko Mas: Sada se očekuju konkretni rezultati dijaloga „Ne očekujem da se dijalog nastavi samo zbog… »

Brazil: kontracepcija zbog koronovirusa

Dojče vele pre 13 dana
Koronavirus u Brazilu uzrokuje povećanu stopu smrtnosti kod majki. Zato Ministarstvo zdravlja poziva žene da odgode trudnoću gde god je to moguće. „Ako je to moguće, bilo bi bolje trudnoću odgoditi na neko vreme kada će situacija biti malo… »

Izbori u Albaniji u vreme korone

Dojče vele pre 13 dana
Usred pandemije, građani Albanije biraju novi parlament. Socijalistički premijer Edi Rama bori se za treći mandat, opozicija se nada preokretu. Zemlja je duboko podeljena. Ovaj put je sve drugačije: zbog pandemije nema velikih okupljanja s glasnim… »

Dojče vele, najnovije vesti »

Samit lepih reči

Dojče vele pre 13 sati

Opasni kineski krediti?

Dojče vele pre 14 sati

Nemačka: Zeleni vode u anketama

Dojče vele pre 15 sati