Dojče vele » Vesti dana

http://www.dw-world.de/serbian

Dojče vele

Ovacije, ali i zvižduci

Dojče vele pre 12 dana
35. godina nakon Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, u ovom gradu je ponovo zapaljen olimpijski plamen. Na svečanom otvaranju Evropskog olimpijskog festivala mladih, mogli su se čuti i aplauzi i zvižduci. Sve je u nedelju (10.2.) u Sarajevu podsećalo na otvaranje Zimskih olimpijskih igara... »

Kad ministar organizuje izbor za Mis

Dojče vele pre 12 dana
Žene Ugande kao mamac za strane turiste. Tako to zamišlja tamošnji ministar turizma koji je pokrenuo izbor za Miss curvy - najlepšu ženu sa najlepšim oblinama. "Turizam, to nisu samo naše divlje zveri. Zveri su deo toga, privlačnost naših nacionalnih parkova. Ali, turizam to ste vi", kaže... »

"Rat brojki" oko protesta u Francuskoj

Dojče vele pre 12 dana
Na protestima protiv reformske politike francuskog predsednika Emanuela Makrona u Parizu, ponovo je bilo sukoba policije i demonstranata. Podaci oko toga se razlikuju već prema izvorima – pregled je teško steći. Demonstracije protiv Makronove politike traju već tri meseca. Brutalno postupanje... »

Orban o „poslednjoj bitki“ i mađarskoj deci

Dojče vele pre 12 dana
Bio je to vatromet neprijateljskih reči prema EU sa kojima je mađarski premijer Viktor Orban pozvao svoje sledbenike na izbore za Evropski parlament koncem maja. Istovremeno je najavio podsticaje rađanju dece. "Uoči evropskih izbora Evropa je ponovo dostigla tačku na kojoj moramo braniti naš... »

Rođenje politički-radikalnog islama

Dojče vele pre 12 dana
Za Bliski istok 1979. nije bila sudbonosna godina samo zbog iranske revolucije. Kao reakcija na nju u Saudijskoj Arabiji ojačan je vehabizam. Posledice su bile: džihad i terorizam. Vođa iranske revolucije Ajatolah Homeini je 1979. godine, pre odlaska u Teheran, skoro četiri meseca u jednom selu... »

Svet kao slagalica i vizija

Dojče vele pre 12 dana
Dosadašnji svetski poredak se raspada. Preostali branioci liberalnih vrednosti prolaze kroz fazu nesigurnosti. Ko će biti taj koji će imati snage i volje da sve delove nađe i postavi na svoje mesto? Minhenska bezbednosna konferencija se smatra najznačajnijim i najvećim svetskim skupom ove... »

Odliv mozgova iz zemalja Magreba

Dojče vele pre 12 dana
Veliki broj dobro obrazovanih napušta zemlje Magreba i odlazi u Evropu. Na taj način se u njihovim zemljama znatno pogoršava privredni razvoj. Ovaj trend bi sada trebalo da bude zaustavljen. Brojevi su zabrinjavajući. Maroko svake godine napušta više od 600 inženjera, saopštio je letos Said... »

Novo ubistvo policajca kod Sarajeva

Dojče vele pre 13 dana
Pripadnik Federalne policije BiH ubijen je u subotu uveče kod Tarčina nadomak Sarajeva. To je treće ubistvo policajca prethodnih meseci – prošlo dvostruko ubistvo ostalo je nerazjašnjeno. Stručnjaci kritikuju ceo sistem. Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica potvrdio je... »

Turneja za predsednikovu sujetu

Dojče vele pre 13 dana
Kampanja „Budućnost Srbije“ je odgovor na neumorne proteste protiv režima kao i nezvanična najava vanrednih izbora. No nevolja po Aleksandra Vučića je što u turneju može da ide samo ucenjujući sopstvene „pristalice“. Građanski protesti „1 od 5 miliona“ se nastavljaju nesmanjenim... »

Koliko Vatikanski ugovori koštaju Hrvatsku?

Dojče vele pre 13 dana
Takozvani Vatikanski ugovori sa kraja devedesetih garantuju Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj desetine miliona evra iz budžeta. Neki čak kažu da ugrožavaju sekularnost države. Ali, male su šanse da se ugovori revidiraju. Malo je dokumenata, sporazuma ili zakona od nezavisnosti Hrvatske koji su... »

©2019 Netmark d.o.o.