Dojče vele

Katalonski separatisti osvojili jasnu većinu

Dojče vele pre 12 dana
Partije koje se bore za samostalnost Katalonije odbranile su većinu na izborima u toj španskoj pokrajini. No, najjača pojedinačna stranka su socijalisti. Pitanje je kako će teći postizborna kombinatorika. DW.COM Španiji je potrebna nova politička… »

Kosovo: Birači jasno za promene, ne smeju biti razočarani

Dojče vele pre 11 dana
Jasnom većinom glasova koje su dali pokretu Samoopredeljenje, birači na Kosovu izjasnili su se za promene. I ne bi ih trebalo razočarati, smatra urednica redakcije DW na albanskom Vilma Filjaj-Balvora. Na Kosovu se prošlih godina nakupilo previše… »

Deset godina od početka haosa u Libiji

Dojče vele pre 11 dana
Protesti protiv Muamera al Gadafija u Libiji počeli su 15. februara 2011. Oni su doveli do njegovog svrgavanja i ubistva. U zemlji je potom izbio građanski rat, ali sada se opet pojavljuje nada. DW.COM Italijanski ribari – pioni u libijskom sukobu… »

Senat oslobodio Trampa, on najavljuje političku borbu

Dojče vele pre 13 dana
Bivši američki predsednik Donald Tramp oslobođen je optužbi za podsticanje upada u Kapitol. Raspravu u Senatu obeležila je špaga republikanca Miča Mekonela koji je rekao da je Tramp kriv, ali ipak glasao za oslobađanje. Osuda doskorašnjeg… »

Vladika Grigorije za DW: Političar sigurno nikada neću biti

Dojče vele pre 13 dana
Tvrdi da neće biti političar, a o izboru novog patrijarha kaže da to treba da bude neko ko će znati da se usprotivi ako bude potrebno, radi zaštite višeg dobra. Vladika Grigorije govori ekskluzivno za DW. U vreme kada njegovo ime puni novinske… »

Tramp i dalje drži Republikance u šaci

Dojče vele pre 13 dana
Sramota je što Donald Tramp neće odgovarati zbog krvavog upada rulje u Kongres. Ogromna većina republikanskih senatora ga je oslobodila, i to samo cementira podele, komentariše Ines Pol, dopisnica DW iz Vašingtona. Sloboda govora je vrhunsko dobro… »

Mraz ubija beskućnike. A politika?

Dojče vele pre 13 dana
Ova zima u Nemačkoj preti da obori crni rekord po broju beskućnika koji umiru od hladnoće. Mnogi izbegavaju smeštaje iz straha od korone. Kritičari kažu da ceo koncept pomoći beskućnicima treba okrenuti naglavačke. Najmanje dvadeset beskućnika… »

Trka do Crvene planete

Dojče vele pre 13 dana
Nakon sedam meseci leta, sonda Ujedinjenih Emirata ušla je u orbitu Marsa. Usledila je kineska letelica, a uskoro stiže američka. Misije će ispitivati tlo i eventualne tragove života kao i mogućnost dobijanja kiseonika. Tokom februara je planirano… »

Šta je „stepenasti plan“ za popuštanje mera?

Dojče vele pre 14 dana
U Nemačkoj, kao i u većini drugih zemalja, političari na svakih par nedelja menjaju pravila u borbi protiv korone. Šta je otvoreno, a šta zatvoreno, koliko su ograničena okupljanja? Jedna pokrajina bi to da promeni. Plan koji bi zemlji konačno… »

Prazne pretnje pomažu Putinu

Dojče vele pre 14 dana
Često se od Nemačke traži da zaustavi gradnju Severnog toka 2 i time „kazni“ Rusiju zbog odnosa prema Navaljnom. Ali, to se neće desiti. Zato bi bilo pametnije da se time više ne preti, komentariše Roman Gončarenko. Sudbina gasovoda Severni tok… »

Dojče vele, najnovije vesti »