Dojče vele » Vesti dana

http://www.dw-world.de/serbian

Dojče vele

Iranske izbeglice zalutale u Beogradu

Dojče vele pre 11 dana
Odnedavno građani Irana mogu da putuju u Srbiju kao turisti, bez viza. Mnogi pokušavaju balkanskom rutom da dođu do EU. Međutim, većina njih završi u izbegličkim kampovima negde u Srbiji. Poslednje četiri noći spavao je u jednom parku, u Beogradu - 3700 kilometara od svoje kuće. Raduje se... »

Predsednički izbori u Crnoj Gori

Dojče vele pre 11 dana
Crna Gora u nedelju bira sedmog predsednika. Sve dosadašnje izbore obeležile su optužbe opozicije da DPS kupuje glasove i vrši pritisak na glasače. Da li će ova nedelja biti drugačija? Pred Crnogorcima je zanimljiv vikend. Večeras može biti odlučeno da li će Budućnost postati šampion... »

Ranjeni Crnogorci

Dojče vele pre 10 dana
Osamostaljenje ih je uzrujalo kao odbačenu decu, ali s vremenom je to postao tek blagi svrab fantomskog uda. Tiha pomisao na zemlju koja ih je ostavila nasukane u Beogradu, sećanje na neki jug sa kojeg je stiglo prezime. Činjenica je da je Beograd nezvanično najveća crnogorska metropola. Odmah... »

Orban kao test za konzervativce

Dojče vele pre 11 dana
Pa reci, kako ti je sa Viktorom Orbanom? To ključno pitanje deli pristojne konzervativce od tupih desničarskih populista, smatra Krsto Lazarević. Da li ste uočili velike sličnosti između Bavarske i Mađarske? Položaj u centralnoj Evropi, veličina, broj stanovnika. Izbori se, doduše,... »

Pariz i London mogu i hoće

Dojče vele pre 11 dana
Predsednik Francuske kaže da postoje dokazi da je Asadov režim koristio hemijsko oružje. Britanska premierka je inofmirisla kabinet o napadima. Berlin ostaje van svega, a EU traži zajedničku poziciju. "Imamo dokaze da je protekle sedmice režim Bašara al Asada koristio hemijsko oružje",... »

O Kosovu, ali bez detalja

Dojče vele pre 12 dana
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo je boravio u Berlinu. Sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel razgovarao je najviše o Kosovu, ali rešenja tog problema za sada očigledno – nisu za javnost. Poslednji put kada je neki od državnika iz jugoistočne Evrope toliko često posećivao... »

Srbija i Kosovo: četiri scenarija raspleta

Dojče vele pre 12 dana
Kako će izgledati odnosi Srbije i Kosova za petnaestak godina? Pitanjem su se bavili stručnjaci iz Srbije, sa Kosova i iz Nemačke u saradnji sa fondacijom Fridrih Ebert. DW ekskluzivno donosi njihovu analizu. Na koji način će kosovski konflikt biti rešen? Dvadesetak predstavnika civilnog... »

Tradicionalna nemačka uzdržanost

Dojče vele pre 12 dana
Sirija, Irak, Avganistan: kada se radi o nemačkom vojnom angažmanu u kriznim područjima, u Berlinu preovladava uzdržanost. Kancelarkino „ne“ vojnom angažmanu u Siriji nastavlja tu tradiciju. Nemačka je jedna od najvažnijih industrijskih zemalja sveta, čvrsto integrisana u NATO i... »

Saga o Folksvagenu

Dojče vele pre 12 dana
U novoj epizodi serije „House of Cars“: Herbert Dis dolazi na čelo Folksvagena, najvećeg automobilskog koncerna na svetu. Ali i on će morati da se prilagoditi specifičnostima firme – smatra Henrik Beme. U prethodnim epizodama: „Na distanci sam sa Vinterkornom“. Ta rečenica – koja je... »

Posle izbora – obračun sa medijima

Dojče vele pre 12 dana
Crn dan za medije u Mađarskoj. Zatvorena je redakcija dnevnog lista „Mađar Nemzet“. Iza toga je zapravo sukob premijera Viktora Orbana i njegovog dugogodišnjeg bivšeg prijatelja Lajoša Simičke. Vest je odjeknula u redakciji „kao bombaški teroristički napad“ – tako su novinari... »

©2018 Netmark d.o.o.