Dojče vele

Edvard P. Džozef: Problem je jednostavno rešiti – da Srbija prizna Kosovo

Dojče vele pre 15 dana
„Sastanak u Vašingtonu je samo pozorište“ i „za EU će biti mnogo teže da izvrši pritisak na Vučića posle sastanka u Beloj kući“. To su neke od ocena Edvarda P. Džozefa u intervjuu za DW o dijalogu Srbije i Kosova. DW: Šta mislite, šta… »

Presuda u slučaju Kucijak: nema lake pobede za pravdu

Dojče vele pre 15 dana
Oslobađajuća presuda oligarhu Marijanu Kočneru u slučaju ubistva Jana Kucijaka šokirala je Slovačku. Reformistima u toj zemlji sada će biti potrebno mnogo istrajnosti, smatra DW-urednica Barbara Vezel. Sve indicije ukazuju na to da je on stajao iza… »

Angela Merkel predvodi borbu protiv desnih ekstremista

Dojče vele pre 15 dana
Angela Merkel se sve intenzivnije posvećuje borbi protiv desnog ekstremizma u Nemačkoj. Iz više inicijativa civilnog društva nadaju se još većoj podršci – i za svoj rad, ali i za ljude koji su ugroženi. Dorotea Šnajder živi u prelepom kraju… »

Politika azila EU već pet godina sporna

Dojče vele pre 15 dana
Kancelarka Merkel 2015. godine je na kratko vreme otvorila granice za izbeglice, a 2020. godine u EU se i dalje naveliko raspravlja o azilantskoj politici. Šta su Evropljani naučili tokom proteklih pet godina? Hiljade izbeglica i potražilaca azila… »

Posao u Nemačkoj: Došla sam zbog svoje dece

Dojče vele pre 15 dana
Medicinsko osoblje i negovatelji veoma su tražena zanimanja u Nemačkoj, u kojoj inače nedostaje radnika svih profila. A i interesovanje medicinara sa Balkana da pronađu posao u Nemačkoj je veliko. Nedostatak stručne radne snage u nemačkom zdravstvu… »

Navaljni otrovan novičokom, kako to funkcioniše?

Dojče vele pre 16 dana
Kritičar ruskog režima Aleksej Navaljni, kako tvrde u Berlinu, bez sumnje je otrovan nervnim agensom novičok. To oružje razvili su svojevremeno Sovjeti kako bi zaobišli Konvenciju o hemijskom naoružanju. Ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni… »

Kočner oslobođen u „procesu veka“

Dojče vele pre 16 dana
Slovački sud oslobodio je kotnroverznog biznismena Marijana Kočnera optužbi da je nalogodavac ubistva novinara Jana Kucijaka. To je iznenađujuća presuda u „procesu stoleća“. Ovaj zločin je protresao Slovačku iz korena. „Saznaćemo da li… »

Dritan Abazović: Nema razloga za zebnju u regionu

Dojče vele pre 16 dana
„Nećemo se prikloniti ni Đukanoviću ni prosrpskoj opciji“, kaže za DW Dritan Abazović, predsednik URA i lider koalicije „Crno na bijelo“. Za dešavanja u Pljevljima je, kaže, kriva delom i policija koja ne reaguje. DW: Gospodine Abazoviću… »

Nekadašnji pionir u senci džinova: 25 godina Ibeja

Dojče vele pre 16 dana
Koncern Ibej je pionir internet-trgovine i na početku je imao strelovit uspon. Ali u međuvremenu su vođstvo preuzeli drugi. Ibej trenutno životari u senci Amazona i Alibabe. Nema mnogo internet-koncerna koji mogu da se pohvale da su već četvrt veka… »

Mrtvo slovo na papiru, Trampu za ljubav

Dojče vele pre 16 dana
Beograd i Priština bi mogli nešto da potpišu pod pritiskom Trampa i Grenela. Ali taj papir bi bio fatamorgana i samo služio Trampu u kampanji, piše za DW Tomas Braj, dugogodišnji dopisnik agencije dpa iz Beograda. Sjedinjene Države vrše snažan… »

Dojče vele, najnovije vesti »

Boka – so i marmelada

Dojče vele pre 5 sati

Palestinci na vetrometini

Dojče vele pre 6 sati

Nova runda trgovinskog rata?

Dojče vele pre 7 sati