Dojče vele » Vesti dana

http://www.dw-world.de/serbian

Dojče vele

Biće sasvim drugačije, a potpuno isto

Dojče vele pre 12 dana
Tri sedmice nakon izbora u Bavarskoj potpisan je koalicioni sporazum Hrišćansko-socijalne unije i Slobodnih birača. Ukratko, više zaštite životne sredine, više para za porodice sa decom i jednako tvrdo prema izbeglicama. Ishod izbora u Bavarskoj označen je „zemljotresom“ koji će se... »

Ratoborna ima poslednju šansu

Dojče vele pre 12 dana
Tek je bila punoletna kada je osnovala odbor SPD u svom konzervativnom selu. I dalje sanja da jednom bude kancelarka. Ali pre toga treba politički da preživi. Portret Andree Nales, žene kojoj ponovo treba petlja. Ima trenutaka kada je čoveku naprosto žao Andree Nales. Tako je bilo pre... »

Nova Kaledonija ostaje francuska

Dojče vele pre 14 dana
Građani Nove Kaledonije na referendumu su odbili nezavisnost od Francuske, prenose mediji na osnovu 70 odsto obrađenih glasova. Tako mala pacifička teritorija ostaje pod kapom bivše kolonijalne sile. Izlaznost od oko 80 odsto gotovo je preopteretila biračka mesta u malenoj Novoj Kaledoniji te... »

Čemu se Evropa nada na američkim izborima?

Dojče vele pre 13 dana
Nikada do sada međuizbori u SAD nisu izazivali toliku pažnju u Evropi. Mnogi sa druge strane Atlantika se nadaju da bi moglo doći do ograničenja moći američkog predsednika Trampa. No da li bi to Evropi išta donelo? Trenutno Republikanska stranka ima većinu o oba doma Kongresa – u Senatu i... »

Milioni ljudi u Nemačkoj rade za džeparac

Dojče vele pre 13 dana
Skoro svaki četvrti „zaposleni“ u Nemačkoj zapravo ima takozvani mini-džob – radi kao ispomoć i zarađuje najviše 450 evra mesečno. Socijaldemokrate se zalažu za dalje podizanje minimalne satnice, ali nailaze na otpore. Prema navodima Savezne vlade je krajem marta u Nemačkoj 32,7... »

Nepodnošljiva lakoća pljačkanja

Dojče vele pre 13 dana
Tokom više od šest godina na vlasti niz naprednjaka je uhvaćen sa prstima u medu. Ali i poslednji slučaj poslanika koji primaju novac kao tobožnji predavači pokazuje da za takvo ponašanje nema kazne. Zašto? Povika drž’te lopova veoma dobro funkcioniše od dolaska Naprednjaka na vlast, ali... »

„Bilo je teško, biće još teže“

Dojče vele pre 13 dana
U ponedeljak na snagu stupaju američke sankcije Iranu najavljene kao „najstrože“ ikada. I sve to premda se Teheran, prema oceni EU, Rusije i Kine, drži atomskog sporazuma. Iranu preti još teža ekonomska kriza. Druga runda sankcija od ponedeljka (5. novembar) cilja najosjetljiviji sektor... »

EU je krhka unija dželata i žrtava

Dojče vele pre 13 dana
Grci hoće da im Nemačka plati obeštećenje za uništavanja u Drugom svetskom ratu. To hoće i Poljska. Obeštećenje ne dolazi u obzir, između ostalog i zato što je EU zajednica žrtava i počinilaca, piše Norbert Mapes-Nidik. Nemačka bi trebalo da plati odštetu za uništavanja i masovno... »

Nemačka ne menja politiku prema Balkanu

Dojče vele pre 14 dana
Angela Merkel u Briselu se doživljava kao nezvanični lider Evropske unije, kao sidro i jedro EU. U zemljama Zapadnog Balkana vide je kao podršku, inspiraciju i kao mentora. Šta će biti nakon njenog povlačenja? Otkako je nemačka kancelarka Angela Merkel objavila da se neće ponovo kandidovati... »

Tramp, propovednik mržnje

Dojče vele pre 14 dana
Slanjem 15.000 vojnika na granicu sa Meksikom Tramp hoće da „zaštiti“ zemlju od 5.000 nenaoružanih migranata iz Centralne Amerike. To pokazuje dokle je spreman da ide u predizbornoj kampanji, smatra Konstantin Klajn. Reč „ksenofobija“ potiče iz drevnog grčkog jezika i doslovno znači... »

©2018 Netmark d.o.o.