Dojče vele

Strazbur – levo stopalo desnog kuvara

Dojče vele pre 17 dana
Staklene zgrade Suda i Parlamenta ostaju hladne prema mravljim brigama na dalekom Balkanu. Ali mene nije muka dovela ovamo da tražim pravdu. Bezazleni sam putnik u potrazi za pograničnim zemljama, višeznačnim identitima. Strazbur, kažemo oslonjeni na… »

Vojna vežba u Srbiji – reklama za rusko oružje

Dojče vele pre 18 dana
Nemačka štampa piše o dopremanju sistema S-400 i Pancir u Srbiju u okviru zajedničke vojne vežbe sa Rusijom. Tema je i razočaranje na Zapadnom Balkanu time što je proširenje EU na ledu – da li to vodi u nove konflikte? „Vojna bratska pomoć za… »

Žena koja je svetu donela seksualne igračke

Dojče vele pre 18 dana
Otvorila je prvi seks-šop sveta. Beate Uze je imala pionirsku ulogu u oblasti erotskih proizvoda i revolucionarne poslovne ideje. Ohrabrivala je ljude da pokažu više strasti. Danas bi napunila 100 godina. Mnogim Nemcima je decenijama i sam spomen imena… »

„Izvođači prljavih radova“ ponovo napadaju novinare

Dojče vele pre 18 dana
Tekst u kojem se niz nezavisnih novinara proglašava alkoholičarima i narkomanima dolazi iz kuhinje srpskog režima, kažu sagovornici DW. To se dešava uvek kada treba zataškati neku aferu – u ovom slučaju, onu u Krušiku. Upravo u vreme kada vlasti… »

Desnije od desničara – ko je Bjern Heke?

Dojče vele pre 18 dana
Lider Alternative za Nemačku u pokrajini Tiringiji Bjern Heke nada se odličnom izbornom rezultatu u nedelju. Njegov cilj je da celu stranku odvuče u ekstremnu desnicu. Gde god se pojavi, tu su i oduševljenje i protesti. Kad on nastupi, uvek bude… »

Talas protesta se valja Južnom Amerikom

Dojče vele pre 18 dana
Prvo Ekvador, a zatim Čile. U obe zemlje se održavaju protesti protiv vlade, ponekad dolazi i do nasilja. Da li se u celoj Latinskoj Americi sprema talas socijalnih protesta protiv sve veće nejednakosti? Poslednjih sedmica dve zemlje Južne Amerike… »

Putinove afričke ambicije

Dojče vele pre 18 dana
Moskva se fokusira na Afriku gde očekuje ozbiljne poslove sa sirovinama, oružjem, izgradnjom širokopojasne mreže… Rusku poziciju olakšava činjenica da je Sovjetski Savez podržavao borbu protiv kolonijalizma. Četrdeset šefova država i vlada i… »

Nejasne misli i jasne kritike

Dojče vele pre 18 dana
Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž se ove sedmice pojavio pred sudom u Londonu – daleko od očiju javnosti i uz skromno interesovanje medija. Pitanje je hoće li ga Velika Britanija izručiti u SAD gde mu preti 18 optužnica. Organizacija za ljudska… »

Nije uspelo u Bosni i Ruandi, da li može u Siriji?

Dojče vele pre 18 dana
Nemačka ministarka odbrane predlaže da „sigurnu zonu“ na severu Sirije kontrolišu međunarodne snage. Ali slične zone i Plavi šlemovi nisu sprečili masovne masakre u Srebrenici i Ruandi sredinom devedesetih. Nemačka ministarka odbrane Anegret… »

Frankova era je konačno gotova

Dojče vele pre 19 dana
Posmrtni ostaci španskog diktatora Franciska Franka premešteni su iz velikog mauzoleja oko kojeg su grobnice njegovih žrtava. To je istorijski korak za kulturu sećanja u Španiji, piše novinarka DW Kristina Burak. Tek sada, 44 godine posle smrt… »

Dojče vele, najnovije vesti »