Dojče vele » Vesti dana

http://www.dw-world.de/serbian

Dojče vele

Nemačka: dobra za posao, loša za život

Dojče vele pre 13 dana
Nemačka je atraktivno mesto za ulaganja i mesto koje strancima pruža dobre mogućnosti za posao. Međutim, jedna nova studija pokazuje da se stranci u toj zemlji – ne osećaju dobro. Visoke stanarine, hronični nedostatak mesta u vrtićima, povećani životni troškovi. To su muke koje ne muče... »

Razmena teritorija?

Dojče vele pre 13 dana
Aktuelni i bivši zamenici predsednika opštine Preševo Armend Aliu i Ragmi Mustafa govore za DW o ideji razgraničenja između Srba i Albanaca. Zabeležile Sanja Kljajić i Elona Elezi. Ostale reportaže sa juga Srbije i severa Kosova koje za DW pripremaju Sanja Kljajić, novinarka iz Srbije i... »

„Kosovo nije postalo funkcionalna država“

Dojče vele pre 13 dana
„Ne mislim da će Kosovo ikada biti sposobno za opstanak. Trebalo bi sesti i pronaći rešenje kako da ta dva naroda ponovno nađu zajednički jezik“, kaže u intervjuu za DW poslanik AfD-a Armin-Paul Hampel. DW: U poslednje vrijeme razvila se rasprava o novom prekrajanju granica na Kosovu u... »

Korak napred u odnosima sa Turskom

Dojče vele pre 13 dana
Problema u odnosima između Turske i Nemačke ima i više nego dovoljno. Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas svojom posetom Ankari pokušava da reši goruća pitanja. I – napretka ima, ali ne prevelikog…. Na dnevnom redu je mnogo toga, pisak problema je dugačak: nemački državljani... »

Pacoli – deo političke kampanje u RS

Dojče vele pre 13 dana
Sastanak predstavnika zemalja-članica Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi održan je u Banjaluci. Prethodili su mu prepucavanja srpskih političara u BiH, zbog čega je većina učesnika odustala od dolaska. Ukoliko još neko misli da je tvrdnja da je Bosna i Hercegovina nefunkcionalna u... »

„Sve ogoljenija kriminogena diktatura“

Dojče vele pre 13 dana
„Kroz režimske medije javnost biva agresivno bombardovana slikama iskrivljene stvarnosti, ali taj krčag će ići na vodu dok se ne razbije“, kaže Vuk Jeremić, lider Narodne stranke, u intervjuu za DW. DW: Vaša Narodna stranka pristupila je Savezu za Srbiju u kojem su Vaši bivši partijski... »

Semantičke finese o lovu na ljude

Dojče vele pre 13 dana
Posle događaja u Kemnicu koji su mediji opisali kao „lov na migrante od strane desničarske rulje“, saksonski premijer negira da je bilo lova na ljude. Tu njegovu izjavu nemačka štampa kontroverzno tumači. „Duboko sam ubeđen da je desničarski ekstremizam najveća opasnost za... »

„Mislili su da mogu da igraju igru poseljačivanja“

Dojče vele pre 13 dana
Pisac Vladimir Arsenijević za DW: o novom romanu „Ka granici“, Centru za savremenu književnost, o „okorelom četniku koji je presvukao odelo“ i o demokratama koji „i dalje nisu u stanju da shvate šta im se dogodilo“. DW: Danas se zvanično otvara KROKODIL-ov Centar za savremenu... »

„Bez krvi, prvi put u istoriji Balkana“

Dojče vele pre 14 dana
Ideja o razmeni teritorija dolazi upravo iz Srbije i Kosova i zato je treba ozbiljno razmotriti, kaže u intervjuu za DW austrijski diplomata Volfgang Petrič. „Iz Bosne znamo da oktroisana rešenja ne funkcionišu.“. DW: Gospodine Petriču, Vi ste već početkom godine za DW maltene prvi... »

Prekrajanje granica – loša ideja koja se vraća

Dojče vele pre 14 dana
Razmena teritorija možda deluje kao jednostavno rešenje, ali to će samo stvoriti još više problema, ocenjuje u autorskom tekstu za DW nekadašnji posrednik SAD na Balkanu Džems Perdju. Američka diplomatija na Balkanu – od Dejtonskog sporazuma u Bosni 1995, do proglašenja kosovske... »

©2018 Netmark d.o.o.