Dojče vele

Strah od berzanskog sloma „kao 1929.“

Dojče vele pre 19 dana
Da li bi danas mogao da se ponovi slom berze kao 1929. godine? Činjenica je: ono što se dešava na berzi nema posledice samo na berzi. No, da bismo odgovorili na to pitanje, moramo znati šta je bilo 1929. Predizborne kampanje i danas mogu da se vode… »

Nova kulminacija izbegličke krize u Grčkoj?

Dojče vele pre 19 dana
Situacija za izbeglice u Grčkoj iz dana u dan se pogoršava. Nova vlada preduzima oštrije mere, ali to ne rešava problem. San o sporazumu Evropske unije sa Turskom koji će rešiti sve probleme već je odsanjan. „Mama Roza, molim vas, pustite me da… »

Boris Džonson još neće da legne u jarak

Dojče vele pre 19 dana
Evropska unija je produžila rok izlaska Velike Britanije za dalja tri meseca. Sve izgleda kao da će u toj zemlji biti održani novi izbori, a produženje se čini opravdanim. Bez obzira na to, Borisu Džonsonu nije lako. Ko svašta priča, ne treba da… »

Nemačka vladajuća koalicija izgubila je volju za vladanjem

Dojče vele pre 19 dana
Na severu Sirije radi se o životu i smrti. Ali nemačka vlada koristi tu dramatičnu situaciju kao pozornicu za svoje unutrašnje razmirice. Vladajuća koalicija očigledno je izgubila volju za vladanjem, smatra Jens Turau. Ranije, kada su u Nemačkoj… »

Al Bagdadijeva smrt nije rešenje svih problema

Dojče vele pre 20 dana
Vođa terorističke Islamske države je mrtav – i predsednik Donald Tramp se ponosno busa u grudi zbog tog „uspeha“. Ali, slavljeničko raspoloženje nije na mestu, smatra Karla Blajker, dopisnica DW iz Vašingtona. Predsednik SAD Donald Tramp je… »

Nemačka šalje osiromašeni uranijum u Rusiju

Dojče vele pre 20 dana
Ekološki aktivisti su zabrinuti: osiromašen uranijum iz Nemačke se šalje na preradu u Rusiju. Tako je bilo pre deset godina, pa je zbog protesta kao odredište transporta odabrana Francuska. No, Rusija je ponovo u igri. „Mislili smo da voz vozi u… »

Bitka za novac budućnosti već je počela

Dojče vele pre 20 dana
Virtuelni novac kao što je Bitkoin postoji već duže vreme. Ali otkako je Fejsbuk najavio da će stvoriti svoju kripto-valutu, nervoza je postala sveopšta. S pravom, smatra urednik ekonomske redakcije DW Henrik Beme. Taksisti u čitavom svetu… »

Trijumf levičara i desničara – teška koaliciona matematika

Dojče vele pre 20 dana
U istočnoj nemačkoj pokrajini Tiringiji su Levica i desničarska AfD ukupno dobile više od polovine glasova. Nema mnogo opcija za koalicije, a i one koje matematički postoje izgledaju veoma daleko. Bodo Ramelov je imao razloga za osmeh. Prvi… »

„Svi znaju da se tu proizvodi za šverc“

Dojče vele pre 20 dana
U jednoj slobodnoj trgovinskoj zoni Ujedinjenih Arapskih Emirata proizvodi se 60 milijardi cigareta godišnje. Sumnja se da većina te robe biva prodata ilegalno širom sveta. Reporter DW se raspitao i na licu mesta. Na sajmu duvanskih proizvoda u Dubaiju… »

Narodni ustanak u Libanu – svi protiv vlasti

Dojče vele pre 20 dana
Desetak dana u Libanu traju masovne demonstracije protiv sve većih nameta, korupcije i loših uslova života. Na ulicama su svi – hrišćani, suniti, šiiti. Protest nema zvanične predvodnike i možda je u tome tajna uspeha. Bolji uslovi života –… »

Dojče vele, najnovije vesti »