Dojče vele

Orban protiv ostatka Evropske unije

Dojče vele pre 17 dana
Mađarski premijer Viktor Orban hoće da stavi veto na budžetski paket EU i Fond za obnovu u vreme korone. On se protivi planiranom mehanizmu vladavine prava, kojim bi se sankcionisalo kršenje osnovnih vrednosti EU. O tome se mesecima raspravljalo u… »

Dve trećine Nemaca bi se vakcinisalo

Dojče vele pre 17 dana
Šta Nemci misle o novim ograničenjima zbog korone? Da li će se vakcinisati? Kako ocenjuju svoju vladu, a kako Bajdena kao budućeg predsednika SAD? Odgovore nudi aktuelno ispitivanje javnog mnjenja ARD-Dojčlandtrend. Zbog dramatičnog povećanja… »

Folksvagenovi planovi za Grčku

Dojče vele pre 17 dana
Folksvagen i Grčka žele da na ostrvu Astipalea pokažu da je mobilnost moguća i bez zagađenja vazduha. Grčko ostrvo bi trebalo da postane ostrvo elektromobilnosti. I primer drugima. Malo egejsko ostrvo Astipale, smešteno između Santorinija i Kosa… »

„Bajden ima moralni kompas da raspozna rasizam na Balkanu“

Dojče vele pre 17 dana
Valentin Incko očekuje pojačani angažman EU i administracije novog predsednika SAD Bajdena na Balkanu. Za austrijski list „Standard“ on je izjavio da „postoje sve jači signali iz Berlina“ da se taj region vraća u fokus. „Bosna se seća“… »

Putevi do džihada – i nazad

Dojče vele pre 17 dana
Šta mlade ljude gura u ruke islamističkih terorista? I na koji način ih je moguće ponovo integrisati u društvo? To su goruća pitanja i pet godina nakon krvavih terorističkih napada u Parizu. Drezden, Pariz, Nica, Beč. Četiri teroristička napada… »

Bataklan: sećanje na noćnu moru

Dojče vele pre 17 dana
Pre pet godina u terorističkom napadu u pariskoj koncertnoj dvorani „Bataklan“ ubijeno je 130 ljudi. Preživeli pokušavaju da umanje svoj bol i prebrode traumu – muzikom, slikanjem i pisanjem. Ljubav prema muzici je za Serža Maestrakisa 13… »

Zašto Putin ćuti?

Dojče vele pre 18 dana
Kremlj očekuje da će politika Džozefa Bajdena prema Rusiji biti slična kursu administracije Baraka Obame. Ali, Moskvi bi još draži bio jedan drugačiji scenario, smatra ruski novinar Konstantin Egert. Vladimir Putin ćuti. Ne žuri mu se da čestita… »

Južni gasni koridor uskoro u pogonu

Dojče vele pre 18 dana
Poslednji krak Južnog gasnog koridora koji iz Albanije vodi gas u Italiju praktično je već spreman. To će biti gas iz Azerbejdžana, ali i ukapljeni gas iz SAD. Sada ostaje još ogranak prema zemljama zapada Balkana. Južni gasni koridor (Southern Gas… »

Prilika za novi početak, 25 godina nakon Dejtona

Dojče vele pre 18 dana
BiH se još od Dejtona pokazala nesposobnom za reforme. Bajden je signalizirao spremnost da se angažuje na Balkanu. Naši evropski prijatelji bi trebalo da iskoriste tu priliku, piše u autorskom tekstu za DW Patrik Mur. Svrha Dejtonskog mirovnog… »

SOS sa intenzivne nege u Nemačkoj

Dojče vele pre 18 dana
Broj pacijenata s kovidom 19 na jedinicama intenzivne nege ponovo se dramatično povećava. Infrastruktura bolnica u Nemačkoj jeste pripremljena za novi talas korone, ali je problem nedostatak medicinskog osoblja. Sredina novembra u Nemačkoj. Zima još… »

Dojče vele, najnovije vesti »