Dojče vele

Vojne vežbe i propagandni predizborni cirkus

Dojče vele pre 21 dan
Po ko zna koji put u srpskoj javnosti se stvara utisak o dominantnoj vojnoj saradnji sa Rusijom. Činjenice govore drugačije. Srpsko-ruska vojna saradnja je opasna tabloidna priča prepuna neistina i ugrožava bezbednost. Još jedna srpsko-ruska vojna… »

Interesantni izbori u Tiringiji

Dojče vele pre 21 dan
Nemačka savezna pokrajina Tiringija ove nedelje (27.10.) izlazi na izbore. Ishod zanima čitavu Nemačku, jer je tamo vladala „crveno-crveno-zelena“ koalicija. Da li je to uspešan model – ili će ostati samo eksperiment? Tiringija je po mnogo… »

Mit o „bratskom narodu"

Dojče vele pre 21 dan
Odnos Grčke sa balkanskim državama je napet. Srbija je izuzetak. To prijateljstvo, međutim, neće doneti stabilnost regionu. U Solunu je otvoreno sedmo umetničko bijenale. Umesto arheoloških iskopina i ponosa na slavnu prošlost ovaj put se nudi… »

„Izdajice" svog naroda samo žele mir i pravdu

Dojče vele pre 21 dan
Uprkos onome što su preživeli, Amir, Janko i Zlatko danas rade zajedno na pomirenju, razgovaraju i traže način kako da se izbore za svoja prava. Bivši logoraši opominju da se ovako nešto više nikada ne ponovi. Amir Smiječanin je imao jedanaest… »

Strazbur – levo stopalo desnog kuvara

Dojče vele pre 21 dan
Staklene zgrade Suda i Parlamenta ostaju hladne prema mravljim brigama na dalekom Balkanu. Ali mene nije muka dovela ovamo da tražim pravdu. Bezazleni sam putnik u potrazi za pograničnim zemljama, višeznačnim identitima. Strazbur, kažemo oslonjeni na… »

Vojna vežba u Srbiji – reklama za rusko oružje

Dojče vele pre 22 dana
Nemačka štampa piše o dopremanju sistema S-400 i Pancir u Srbiju u okviru zajedničke vojne vežbe sa Rusijom. Tema je i razočaranje na Zapadnom Balkanu time što je proširenje EU na ledu – da li to vodi u nove konflikte? „Vojna bratska pomoć za… »

Žena koja je svetu donela seksualne igračke

Dojče vele pre 22 dana
Otvorila je prvi seks-šop sveta. Beate Uze je imala pionirsku ulogu u oblasti erotskih proizvoda i revolucionarne poslovne ideje. Ohrabrivala je ljude da pokažu više strasti. Danas bi napunila 100 godina. Mnogim Nemcima je decenijama i sam spomen imena… »

„Izvođači prljavih radova“ ponovo napadaju novinare

Dojče vele pre 22 dana
Tekst u kojem se niz nezavisnih novinara proglašava alkoholičarima i narkomanima dolazi iz kuhinje srpskog režima, kažu sagovornici DW. To se dešava uvek kada treba zataškati neku aferu – u ovom slučaju, onu u Krušiku. Upravo u vreme kada vlasti… »

Desnije od desničara – ko je Bjern Heke?

Dojče vele pre 22 dana
Lider Alternative za Nemačku u pokrajini Tiringiji Bjern Heke nada se odličnom izbornom rezultatu u nedelju. Njegov cilj je da celu stranku odvuče u ekstremnu desnicu. Gde god se pojavi, tu su i oduševljenje i protesti. Kad on nastupi, uvek bude… »

Talas protesta se valja Južnom Amerikom

Dojče vele pre 22 dana
Prvo Ekvador, a zatim Čile. U obe zemlje se održavaju protesti protiv vlade, ponekad dolazi i do nasilja. Da li se u celoj Latinskoj Americi sprema talas socijalnih protesta protiv sve veće nejednakosti? Poslednjih sedmica dve zemlje Južne Amerike… »

Dojče vele, najnovije vesti »