BBC vesti na srpskom

Rusija i Ukrajina: Plaćenici Vagnera da polože zakletvu Rusiji, traži Putin

Predsednički dekret se odnosi na borce Vagnera i ostale ruske privatne plaćeničke vojske.

BBC News 26.08.2023  |  Edže Goksedef - BBC njuz
Vladimir Putin
Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je sve zaposlene u Vagneru i drugim ruskim plaćeničkim vojskama da polože zakletvu na vernost državi.

Poziv se odnosi na sve koji učestvuju u vojnim operacijama u Ukrajini, pomažući vojsci i služeći u jedinicama teritorijalne odbrane.

Dekret je potpisan u petak i stupio je odmah na snagu, samo dva dana pošto su, kako se pretpostavlja, šefovi Vagnera poginuli u avionskoj nesreći.

„Putin hoće da stavi Vagner pod čvršću kontrolu kako bi bio siguran da se neće ubuduće suočavati sa još nekom krizom", kaže Natija Seskurija, iz Kraljevskog instituta ujedinjenih službi.

„To pokazuje da se Putin sve više kloni rizika", kaže ona.

Dekret je izdat u trenutku kada su borci Vagnera ostali bez jasnog vođe, pošto su Jevgenij Prigožin i drugi čelnici bili na spisku putnika aviona koji se u sredu srušio, kada je poginulo svih 10 putnika i članova posade.

Dokument opisan kao korak ka izgradnji duhovne i moralne odbrane Rusije, uz korišćenje reči zakletva - pokazuje da će oni koji daju obećanje morati jasno da izvršavaju naređenja komandanata i pretpostavljenih.

„To je skrivena poruka vojnim obaveštajcima da pronađu i procesuiraju Vagnerove borce", kaže za BBC Petro Burkovski, izvršni direktor Fondacije demokratskih inicijativa, nevladine organizacije sa sedištem u Ukrajini.

I signal drugim borcima, takođe, dodaje on.

„I u prošlosti su položili zakletvu, to je standardna procedura u mnogim vojskama. Ali ovo je znak borcima Vagnera ili ćete položiti zakletvu i sačuvati glavu ili ćete naškoditi sebi. Bićete poslušni ili idete u zatvor".

Nekoliko nedelja pre pobune koju je Prigožin izveo u junu, rusko Ministarstvo odbrane dalo je rok plaćeničkim grupama rok do 1. jula da potpišu ugovore sa njima.

Prigožin je odbio da potpiše, jer nije želeo da Vagner radi pod kontrolom Ministarstva.

Putin je tada podržao ideju da se sklope ugovori sa vojskom, što je bilo prvo javno sukobljavanje sa dugogodišnjim saveznikom Prigožinom.

Ali kakav će ovo imati efekat na borce Vagnera, koji sad nemaju jasnog lidera?

Burkovski smatra da će obučeni i iskusni borci biti vrlo značajni za rusku vojsku.

„Većinom su to karijerni vojnici, manje ih je tu zbog ideologije.

„Odabrali su Vagner jer im je dao posebne uslove, bez birokratije velike ruske armije. Ako dobiju specijalan tretman i pod Putinovom komandom, ne mislim da će im biti važno gde se, sa kim i za koga bore."

Seskuria smatra da pravi sledbenici Prigožina, koji neće hteti da se zakunu na vernost državi, mogu stvarati probleme na duži rok.

„Mislim da je poruka vrlo jasna, ili ćete igrati po pravilima ili ćete završiti kao Prigožin", kaže ona.

„U tom smislu, ovo će na kratak rok biti korisno. Ipak, Prigožin ima lojalne sledbenike u Vagneru i oni bi u perspektivi mogli da prave probleme Putinu".

U međuvremenu, u Moskvi i regionu Belgoroda su u subotu ujutro nastavljeni napadi dronovima, ali ih je ruska protivvazdušna odbrana oborila, saopštili su ruski zvaničnici.

Nije bilo žrtava, ali su tri moskovska aerodroma obustavila letove na nekoliko sati.

U regionu Belgoroda, koji se nalazi na granici s Ukrajinom, četvoro ljudi je povređeno u granatiranju, rekao je guverner ove oblasti.

Moskva krivi Kijev za granatiranje i napade dronovima. Ukrajina se nije oglašavala, kao što i obično ne preuzima javno odgovornost za napade unutar Rusije.

A u Ukrajini je dvoje poginulo i jedno ranjeno u ruskom granatiranju sela u blizini Kupjanska, grada na severoistoku zemlje, saopštio je guverner Harkova, dodajući da je pogođen kafić.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 08.26.2023)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »