BBC vesti na srpskom

Velika Britanija i politika: Promene u vladi, Dejvid Kameron se vraća kao ministar spoljnih poslova

Premijer Riši Sunak smenio je ministarku unutrašnjih poslova Suelu Brejverman posle njenih komentara o velikim propalestinskim demonstracijama u Londonu.

BBC News 13.11.2023  |  BBC - svetski servis
Dejvid Kameron ispred Dauning strita broj 10
Reuters
Dejvid Kameron ispred Dauning strita broj 10

Vlada Velike Britanije pretrpela je velike promene nakon što je premijer Riši Sunak smenio ministarku unutrašnjih poslova Suelu Brejverman, a u kabinet se vraća bivši predsednik vlade Dejvid Kameron.

Kameron je postavljen je za novog ministra spoljnih poslova i na toj funkciji će naslediti Džejmsa Kleverlija koji dolazi na mesto Suele Brejverman.

Brejverman je smenjena posle komentara o velikim propalestinskim demonstracijama u Londonu.

U tekstu za Tajms, ona je optužila londonsku policiju za pristrasnost prilikom obezbeđivanja demonstracija na kojima je učestvovalo oko 300.000 ljudi u subotu, 11. novembra.

Dauning strit 10, sedište britanskog premijera, nije odobrio članak, a potom se saznalo i da je Brejverman odbila zahtev da ublaži ton u tekstu.

Ona je optužena da je raspirivala napetosti koje su pratile propalestinski marš na veliki praznik - Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Posle smenjivanja, Brejverman je kratko rekla da je funkcija ministarke unutrašnjih poslova bila „najveća privilegija" i dodala je da će imati više da kaže „u dogledno vreme".

Ovi potezi se tumače kao početak očekivane velike rekonstrukcije kabineta premijera.

Očekuje se da će Sunak promeniti tim najbližih saradnika pre objave ekonomskih planova za naredni period, što bi trebalo da se dogodi sledeće nedelje.

„Čast mi je što sam imenovan za ministra unutrašnjih poslova. Cilj je jasan - moj posao je da zemlja bude bezbedna", izjavio je Kleverli, novi ministar unutrašnjih poslova.

Dejvid Kameron je bio predsednik britanske vlade od 2010. do 2016. godine.

„Iako sam bio van glavnih tokova u politici poslednjih sedam godina, nadam se da će mi moje iskustvo - kao konzervativnog lidera jedanaest godina i premijera šest - pomoći da pomognem premijeru Sunaku", napisao je Kameron na društvenoj mreži Iks.

Dodaje da se u prošlosti možda nije slagao sa svim odlukama Sunaka, ali da ga smatra „snažnim i sposobnim" liderom.


Pogledajte video: Koliko je bogat britanski premijer Riši Sunak


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 11.13.2023)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »