Japanska ministarka spoljnih poslova u poseti Ukrajini

Beta 07.01.2024

Šefica japanske diplomatije Joko Kamikava boravi danas u Kijevu u poseti sa namerom da pokaže da je Tokio "odlučan" da nastavi da pomaže Ukrajini protiv Rusije, posle gotovo dve godine rata.

Kamikava, prvi visoki strani zvaničnik koji je posetio Ukrajinu ove godine, sastala se sa svojim kolegom Dmitrom Kulebom i posetila Buču i Irpin, gradve u blizini Kijeva koji su bili poprište zločina koji se pripisuju ruskoj vojsci.

"Japan je odlučan da podrži Ukrajinu kako bi se mir vratio u ovu zemlju", rekla je ona tokom zajedničke konferencije za novinare piređene iz preventivnih razloga u podzemnom skloništu od bombardovanja.

Japan će nastaviti da jača saradnju s Ukrajinom - rekla je Kamikava i objavila da je Tokio dao Uktajini 37 miliona dolara (oko 33,8 miliona evra) za nabavku sistema za detekciju dronova.

Kuleba je rekao da su Ukrajini potrebni ne samo borbeni avioni F-16, već i novi protiv-vazduhoplovni odbrambeni sistemi da bi se izborila sa ruskim napadima.

"Svakog dana ukrajinske gradove uništavaju ruski projektili i bespilotne letelice. Ne mogu da nas zarobe, pa pokušavaju da nas unište. Neće uspeti", rekao je on.

Ova poseta prvobitno nije bila najavljena u zvaničnom programu dvonedeljne turneje koju je u petak počela Kamikava: Poljska, Finska, Švedska, Holandija, SAD, Kanada, Nemačka i Turska.

Japan će u februaru biti domaćin konferencije o rekonstrukciji privrede Ukrajine, kojoj planira da prisustvuje njen premijer Denis Šmigal.

Tokio je osudio rusku invaziju na Ukrajinu početkom 2022. godine i učestvuje u zapadnim sankcijama Moskvi.

(Beta, 01.07.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »