Kancelarija: Upad policije u srpsku ambulantu u Prištini ogoljuje prirodu Kurtijevog režima

Beta 01.02.2024

Upad policije u prostorije ambulante koju koriste Srbi u Prištini i odvođenje zdravstvenih radnika u policijsku stanicu u kojoj su držani više sati i pušteni tek sinoć oko ponoći, ogoljuje brutalnu i zločinačku prirodu režima kosovskog premijera Aljbina Кurtija, ocenjeno je danas iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

"Zdravstveni radnici, koji su međunarodnim konvencijama i pravilima civilizovanog ophođenja zaštićeni od zlostavljanja, čak i u vreme rata, za Кurtija i njegove siledžije jesu samo personifikacija Srbije i legitimna meta za šikaniranje, a time se Srbima na Кosovu i Metohiji pokazuje da zaštićeni nisu čak ni oni kojima se u čitavom civilizovanom svetu garantuje bezbednost i dignitet", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da ambulanta radi kao odeljenje Doma zdravlja Priština od 2005. godine i pruža zdravstvene usluge malom broju preostalih Srba, žitelja Prištine, kojima je i na ovaj način poručeno da nisu poželjni i da nemaju pravo čak ni na zdravstvenu negu.

"Malobrojni Srbi u Prištini, u kojoj je nekada živelo nekoliko desetina hiljada Srba, očigledno jesu trn u Кurtijevom oku, jer oni ga svakodnevno podsećaju da srpski narod ne namerava da odustane od svoje južne pokrajine i onoga što mu po pravu i pravdi pripada", navodi se u saopštenju.

Kancelarija za KiM navodi da "ovaj nasilnički čin bez presedana čak i u atmosferi Кurtijeve strahovlade pokazuje da Priština neće prezati ni od čega kako bi Srbima onemogućila i svaku pomisao na iole normalan život", kao i da zahteva "hitnu i oštru reakciju međunarodne zajednice".

(Beta, 02.01.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »