Komemorativni dan povodom godišnjice masovnog ubistva u Ribnikaru početak procesa memorijalizacije

Beta pre 15 dana

Komemorativni dan, povodom godišnjice masovnog ubistva u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, označava početak višeslojnog procesa memorijalizacije, a čine ga prostorno-likovna instalacija koja omogućava odavanje pošte žrtvama na mestu zločina, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.

Kako se navodi u saopštenju, Prostorno-likovna instalacija u Ulici kralja Milutina 10, ostaće u javnom prostoru kao simbol zajedničkog sećanja do početka radova na uspostavljanju Memorijalnog centra.

Dodaje se i da će sutra po programu "Buđenje", godišnjica masovnog ubistva u toj školi biti obeležena nizom komemorativnih manifestacija.

Za sve građane kojima bude neophodna savedodavna psihološka podrška, Institut za mentalno zdravlje, u petak i subotu od 10 do 14 časova pružaće psihološku podršku u Centru za mlade u Resavskoj ulici 22.

Takođe, Institut za mentalno zdravlje je na raspolaganju građanima od nedelje, 5. maja i kao i svakog narednog dana od 8 do 20 časova.

Viktimološko društvo Srbije otvorilo je telefonsku liniju 065 548 64 21 i svi građani kojima je potrebna podrška mogu se javiti od od 8 do 20 časova.

Ministarstvo prosvete pozvalo je sve osnovne i srednje škole u Srbiji da organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, čiji je cilj odavanje poštovanja žrtvama, podrška njihovim porodicama, prijateljima i široj zajednici.

Učenik OŠ "Vladislav Ribnikar" K.K. (13) je 3. maja prošle godine hicima iz pištolja ubio devetoro đaka i radnika obezbeđenja i ranio petoro učenika i nastavnicu.

(Beta, 05.02.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »