Spajić: UN prihvatile amandmane Crne Gore na tekst Rezolucije o Srebrenici

Beta pre 14 dana

Predsednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić rekao je da su Ujedinjene nacije prihvatile da uvrste amandamane zvanične Podgorice na nacrt Rezolucije o Srebrenici o kojoj bi trebalo da se glasa 23. maja.

"Suština amandmana koje smo poslali je tu, i mislimo da je to dodatni doprinos regionalnom pomirenju i dobrom odnosu između Srba, Bošnjaka i svih drugih naroda na Balkanu", kazao je Spajić sinoć za Radio televiziju Crne Gore.

Amndmani Crne Gore su dostavljeni nešto kasnije u procesu predlaganja i pripreme za sednicu, ali je ranije iz UN saopšteno Glasu Amerike da nadležna tela "nastoje" da "izađu u susret" intervenciji Vlade u Podgorici.

Premijer Spajić najavio je ranije da će Crna Gora glasati za Rezoluciju kojom se 11. juli uspostavlja za dan sećanja na žrtve genocida u Srebrenici, ali da je neće kosponzorisati.

Vlada u Podgorici amandmanima traži da se Rezolucijom eksplicitnije precizira da su sudske presude u vezi sa genocidom donete protiv pojedinaca, a ne etničkih grupa ili država, te da se potvrdi nepovredovost Dejtonskog sporazuma.

Vlast u Podgorici nije jedinstvena u stavu o Rezoluciji u Srebrenici, kojoj se oštro protive aktuelni predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić i jedan od čelnika nekadašnjeg Demokratskog fronta Milan Knežević.

Oni su inicirali da Skupština što pre usvoji Rezoluciju o Jasenovcu, što je, kako se ocenjuje, vid pritiska na Vladu da odustane od podrške Rezoluciji o Srebrenici.

Predlagači Rezolucije o Srebrenici su Nemačka i Ruanda.

(Beta, 05.19.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »