Vučić rekao da sutra putuje u Njujork da se bori protiv rezolucije o Srebrenici

Beta pre 14 dana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da sutra putuje za Njujork gde će sa delegacijom da se bori u vezi rezolucije o Srebrenici koja je na dnevnom redu Generalne skupštine UN naredne nedelje, a amandmane koje je Crna Gora podnela na rezoluciju nazvao je "prljavom igrom".

"Sutra idemo u Njujork, četiri - pet dana provešćemo u Njujorku, imaću veliki broj sastanaka, a u četvrtak ćemo da se borimo svi zajedno", rekao je danas Vučić u razgovoru za televiziju Pink.

On je kazao da sa njim u delegaciju treba da pođu samo oni koji su "spremni da se bore na svaki mogući način".

Predlagači nacrta rezolucije o Srebrenici utvrdili su konačnu verziju tog dokumenta o kojem će raspravljati Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) 23. maja, a u preambuli teksta navodi se da je "krivična odgovornost prema međunarodnom pravu za zločin genocida individualizovana".

Inicijatori predloženog teksta su bile Nemačka i Ruanda, dok je amandmane na nacrt podnela Vlada Crne Gore.

Vučić je u osvrtu na amandmane koje je Crna Gora podnela na rezoluciju o Srebrenici, i uglavnom su prihvaćeni, to nazvao "prljavom igrom".

"Reč je o prljavoj igri i perfidnom triku. Namerno ostavljaju prostor da postoji jasno zaključivanje moralne i političke odgovornosti", rekao je Vučić i dodao da će po povratku iz Njujorka reći sa kim je Crna Gora pregovarala oko toga.

Predsednik Srbije je rekao da će sa nekoliko predstavnika Srba iz celog regiona sutra u 6.30 ujutro biti u Hramu Svetog Save, gde će "verovatno biti i patrijarh (Porfirije)" koji će im izreći besedu i "reći šta misli o sledećoj nedelji".

"Ja znam kolika je sila koja nam preti, znam koliko su veliki i snažni, ali jedino u šta sam siguran to je da ćemo mi dati sve od sebe i da ćemo se suprotstviti jače nego što su očekivali, rekao je on.

Vučić je rekao da će Srbija već u četvrtak uveče, po srpskom vremenu, znati ko su joj prijatelji u svetu, a da su svi ostali partneri.

"Biće nam potpuno jasno, svi oni koji ne glasaju, ili su uzdržani ili su protiv su nam prijatelji i njihove zastave ćemo da slavimo i to prijateljstvo ćemo da čuvamo i negujemo a sa svim ostalima ćemo da imamo korektne odnose, važni su nam partneri ali ćemo dobro da znamo da nam nisu prišli", rekao je Vučić.

On je rekao da nijednim rezultatom neće biti srećan zbog posledica koje dolaze ali da će biti ponosan na preduzetu borbu.

"Ne govorim o uspehu, nema tu prevelikog uspeha, to je pitanje svega onoga što smo radili sve ovo vreme, ogroman trud, jedna mala zemlja se lavovski suprotstavila najmoćnijim silama sveta, rekao je Vučić.

"Prvo što smo imali hrabrosti da im se suprotstavimo po jednoj teškoj temi, što oni nisu očekivali, drugo što smo podigli na jedan takav nivo da ni mnogim koji glasaju za je prilično neprijatno", rekao je on.

Vučić na Pinku ponovo komentarisao snimke izjava opozicionih lidera

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo je danas na televiziji Pink u emisiji voditeljke Jovane Jeremić komentarisao snimke izjava opozicionih lidera i propagandne spotove te televizije i ponavio da opoziciju finansiraju iz stranih zemalja sa ciljem da "sruše samostalnu i nezavisnu Srbiju".

"Lokalni izbori su važni, kanalizacija ja važna i to konačno rešavamo, putevi, nikad ih nismo više gradili, ali je to nije samo pitanje lokalnih izbora, cilj je da sruše samostalnu i nezavisnu Srbiju", rekao je Vučić.

On je naveo da je njegova široka koalicija sa Ivicom Dačićem i Milicom Đurđević Stamenkovski pokazala ozbiljnost, a opozicija je svojim deobama i nesposobnošću da i liste podnesu, pokazala da je neozbiljna, da nema program niti ideologiju.

Komentarišući izjavu Sava Manojlovića iz pokreta Kreni-promeni da Vučića vidi u zatvoru, a Dačića kao svedoka saradnika, Vučić je rekao da je njihov jedini program "Vučić će u zatvor".

"Sava mi (je) žao, on je inače praznjikav, ali ljudi će to da vide", rekao je i naveo da "oduševljenje onih koji promene izbor traje nekoliko meseci pa prođe".

Vučić je više puta ponovio da ne želi da komentariše, ali je kritikovao i izjave stare i više meseci, pa i više godina.

Posle prošlogodišnje izjave doktora Branimira Nestorovića rekao je da je važno u državi da se se zna ko odlučuje i ko snosi odgovornost, ali njega nije kritikovao.

Vučić je preporučio građanima da pročitaju list Alo koji je objavio dodatak o zločinu u Srebrenici.

Predsednik Srbije je takođe napomenuo da će po povratku iz Njujorka ići da poseti premijera Slovačke Roberta Fica na kojeg je izvršen atentat, i istakao da je atentator ranije osnovao pokret "Slovačka protiv nasilja".

Vučić: Plata u Nišu rasla proporcijalno brže nego u Beogradu i Novom Sadu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je plata u Nišu rasla proporcijalne brže nego u Beogradu i Novom Sadu, kao i da se nigde ne gradi toliko autoputeva i pruga kao u Nišu.

On je, u gostovanju na TV Pink, odgovarajući na primedbe da bi mu najviše pao gubitak na izborima u Nišu, kazao da bi mu to teško palo jer je za 10 godina proveo više vremena u tom gradu nego svi oni koji su bili na funkciji predsednika Srbije od 1945. godine zajedno.

"Kažete Niš ima budžet od 15 milijardi, a Novi Sad 45 milijardi, a Beograd pet puta više od Novog Sada. Što ne kažete koliki je bio budžet Niša, što ne kažete narodu da radimo brzu prugu Beograd-Niš, i da smo uradili Grdeličku klisuru zbog Niša", upitao je Vučić.

On je rekao i da će poslednjeg dana predizborne kampanje posetiti Niš i reći građanima šta misli, kao i da smatra da je taj grad na odličnom putu i da se nikada u istoriji nije brže i bolje razvijao.

(Beta, 05.19.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »