Joksimović: Izveštaj EK je poziv na ubrzanje reformi jer se na Srbiju računa

Beta 09.10.2020

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da Izveštaj Evropske komisije predstavlja snažan poziv Srbiji da ubrza reformski proces posebno u određenim oblastima, zato što se na našu zemlju računa.

Ona je gostujući na RTS rekla da Evropska unija razume da je Srbija potencijalni zamajac dela jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana i da je deo onog revilatizovanog evropskog koncepta, i same EU u budućnosti.

"Zato nas i poziva, ne zato što nam se preti suspenzijom, kako sam slušala ovih dana, već zato što se uviđa da može brže i mi i sami kažemo da bi trebalo u nekim stvarima brže", rekla je ministarka.

Joksimović je navela da se Srbija u proteklom periodu suočila sa posebnim izazovima, kao i da su sve zemlje u Evropi i svetu "presložile prioritete" zbog pandemije Kovida, pre svega zbog ekonomskog oporavka, ali da to nije nikakvo opravdanje.

Ona je ocenila da je Izveštaj EK, između ostalog, značajan i zato jer konstatuje da je Srbija pokazala visok stepen otpornosti zahvaljujuči svojoj vitalnoj ekonomiji u kojoj je sačuvala svoj tonus u ovim teškim vremenima za ceo svet.

"Mi uviđamo da postoje različita mišljenja i mi ćemo, i ova vlada i buduća vlada, dobro analizirati izveštaj i videti gde zaista može da se ubrza, gde su bile objektivne okolnosti kašnjenja a gde mi nismo možda pokazali dovoljno entuzijazma", rekla je Joksimović .

(Beta, 10.09.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »