Selaković razgovarao u Jordanu o saradnji dve zemlje

Beta 25.08.2021

 Ministri spoljnih poslova Srbije i Jordana, Nikola Selaković i Ajman Safadi, razgovarali su danas u Amanu o unapređenju saradnje i dogovorili zaključivanje nekoliko sporazuma.

Oni su dogovorili zaključivanje sporazuma dva ministarstva o zaštiti i promociji investicija, o zabrani dvostrukog oporezivanja i o ukidanju viza za diplomatske i službene pasoše, kao prvi korak ka trajnom ukidanja viza između dve zemlje, kao i zaključivanje sporazuma o aviosaobraćaju odnosno, o aviouslugama, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Selaković je posle sastanka rekao da je on prvi šef srpske diplomatije u poseti Jordanu posle više od tri decenije, i dodao da je razgovor protekao "u izuzetno dobroj atmosferi".

"Mi smo u komunikaciji naše dve biznis zajednice imali zastoj, pauzu od 34 godine, imali smo odsustvo susreta u zvaničnim posetama, bilo je nekih susreta na marginama, ali zvaničnih poseta nije bilo više od tri decenije", kazao je šef srpske diplomatije.

Izrazio je uverenje da će posle susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i jordanskog kralja Abdulaha Drugog dve zemlje "znatno brže i kvalitetnije" unapređivati odnose, stoji u saopštenju.

"Imamo 70 godina dugu tradiciju naših diplomatskih odnosa, a gotovo polovina tog perioda je protekla bez gotovo ikakve komunikacije. Za Srbiju, koja svoje diplomatsko prisustvo ima na Bliskom Istoku u, mogu reći, svim zemljama, Jordan je jedina zemlja u kojoj nemamo ni ambasadu. To je posledica verovatno nepromišljene i loše politike iz 2004. kada je doneta odluka o zatvaranju ambasade", naveo je Selaković.

On se danas sastao i sa predsednikom Senata Jordana Fajsalom Al-Fajezom, i kasnije rekao da su sagovornici u Jordanu "molili delegaciju Srbije" da čuju njenu poziciju, navodi se u saopštenju.

"To znači da se sa njima nije komuniciralo na odgovarajući način u dugom vremenskom periodu i postavlja se pitanje da li bi njihova pozicija po nekim za nas nacionalnim pitanjima od vitalne važnosti, kao što je pitanje Kosova i Metohije, bila baš takva da smo ovde imali ambasadu i stalno diplomatsko prisustvo naših ljudi koji bi mogli da objasne koje su naše pozicije", naveo je Selaković.

Dodao je da postoji veliko interesovanje za uspostavljanje saradnje dve zemlje u oblasti obrazovanja, kulture, omladine i sporta i turizma, stoji u saopštenju.

(Beta, 08.25.2021)

Povezane vesti »

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »