Zemlje Kvinte: Odluka Prištine o glasanju na srpskim izborima podriva njene evropske težnje

Beta 23.03.2022

Zemlje Kvinte su danas izrazile veliko razočaranje odlukom Vlade Kosova da odbije njihov predlog u vezi sa glasanjem kosovskih građana na srpskim aprilskim izborima, navodeći da će takav stav Prištine podriti njene evropske težnje.

"Priznajemo da je prerogativ Vlade Kosova da odluči da li će ili neće dozvoliti organizovanje glasanja na izborima druge zemlje. Dok cenimo spremnost Srbije da pronađe rešenje, sa velikim razočaranjem primamo na znanje odluku Vlade Kosova da odbije konstruktivan predlog Kvinte", navele su vlade SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije u zajedničkoj izjavi.

Tih pet zemalja navodi da Vlada Kosova "tom odlukom nije pokazala posvećenost principu zaštite građanskih i političkih prava svih njenih građana, uključujući pripadnike manjinskih grupa", objavio je američki Stejt department.

"Ovakav stav Vlade Kosova nije u skladu sa našim vrednostima i principima i podriće njene evropske težnje", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Zemlje Kvinte ukazuju da su "intenzivno sarađivale sa vladama Kosova i Srbije proteklih meseci na pronalasku pragmatičnog rešenja kako bi građanima Kosova bilo omogućeno da ostvare pravo učešća na izborima u Srbiji 3. aprila".

"Posle ruske invazije na Ukrajinu, pozdravili smo usklađivanje Kosova sa izjavama i deklaracijama koje su usvojile EU i članice Kvinte. Međutim, od Kosova se očekuje i da poštuje svoje osnovne vrednosti i odgovornost prema regionalnoj stabilnosti i da poštuje demokratske procese, kao i da bude posvećeno zaštiti prava pripadnika manjinskih grupa", piše u izjavi.

Dodaje se da zemlje Kvinte "očekuju da Vlada Kosova deluje u interesu svih njenih građana, da radi na smanjenju tenzija i da se konstruktivno angažuje u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom uz posredstvo EU".

"Ovo je od ključnog značaja za postizanje napretka ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji koji će otvoriti evropsku perspektivu Kosova", navode vlade pet vodećih zapadnih zemalja.

Zemlje Kvinte su u izjavi ponovile "snažan poziv Kosovu i Srbiji da se uzdrže od bilo kakvih akcija i retorike koji povećavaju tenzije i mogu dovesti do incidenata".

(Beta, 03.23.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »