SRS: Protiv spomenika u Novom Sadu kojim se od dželata prave žrtve

Beta 11.07.2022

Srpska radikalna stranka (SRS) saopštila je danas da je "ogorčena i revoltirana zbog sramne odluke da se u Novom Sadu podigne spomenik, navodno, nevinim žrtvama, koje su pogubljene posle oslobođenja Novog Sada 1944. i 1945. godine".

"Nema sumnje da je i nakon oslobođenja Novog Sada bilo nevinih žrtava, u prvom redu onih kojima je suđeno po ideološkom osnovu i koji su bili pripadnici krupnog kapitala. Međutim, saradnike okupatora, pripadnike ustaškog pokreta, niže i više oficire nacističke mađarske vojske, one koji su vršili likvidacije za vreme okupacije, svrstavati u nevine žrtve je prekrajanje istorije i skandal kakav Novi Sad ne pamti", saopštio je novosadski odbor radikala.

Oni su podsetili da se na "spisku 'nevinih' žrtava nalazi i ime Janoša Tota, koji je sa još trojicom mađarskih honveda brutalno likvidirao petoricu braće Jovandić, pred očima njihove majke Jelene, što je jedan od simbola stradanja u novosadskoj Raciji".

"Skandalozna je odluka da se pod nevine žrtve podvuku saradnici okupatora i pripadnici nacističke okupatorske vojske, to predstavlja ruganje sa antifašističkom i slobodarskom tradicijom Novog Sada i izrugivanje sa hiljadama Srba, Jevreja i Roma, koji su na najmonstruozniji način likvidirani u zloglasnoj novosadskoj Raciji, januara 1942. godine", istakli su radikali.

Kako je navedemo, "ovom odlukom se na krajnje perfidan način vrši revizija istorijskih činjenica i od osvedočenih i osuđenih krvnika i dželata, u vreme okupacije Novog Sada za vreme Drugog svetskog rata, prave žrtve".

(Beta, 07.11.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »