BBC vesti na srpskom

Evropsko prvenstvo u košarci: Koliko reprezentacija Srbije, Nikola Jokić, Svetislav Pešić mogu na Evrobasketu

Vicešampioni Starog kontinenta na Evropskom prvenstvu imaju priliku da osvoje prvo reprezentativno zlato posle 20 godina - kakve su im šanse za to?

BBC News 01.09.2022  |  Slobodan Maričić - BBC
Jokić
ANDREJ CUKIC/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Nikola Jokić će na Evropskom prvenstvu predvoditi reprezentaciju Srbije

„Zemlja košarke" - tim nazivom ljubitelji igre među obručima često vole da nazivaju Srbiju, koja ima veoma bogatu košarkašku tradiciju, ali i nijedno najsjajnije odličje u poslednjih dvadeset godina.

Posle srebrne ere Aleksandra Đorđevića (Svetsko prvenstvo 2014, Olimpijske igre 2016, Evrobasket 2017), mnogi navijači se sada nadaju da bi Srbija konačno mogla i do zlata.

Evropsko prvenstvo na programu je do 18. septembra u Češkoj, Gruziji, Nemačkoj i Italiji.

Srbija će prvo u Pragu nastupiti u grupi sa Holandijom (2. septembar), Češkom (3. septembar) Finskom (5. septembar), Izraelom (6. septembar) i Poljskom (8. septembar).

Prve četiri reprezentacije idu u osminu finala i nokaut fazu, koja se igra u Berlinu.

„Žreb nam nije povoljan, ukrštamo se sa najjačim ekipama. Najpre sa grupom D, a potom i sa najkvalitetnijom grupom iz Kelna.

„Iako se misli da smo dobili fantastičan žreb, uopšte nije tako. Nismo došli da budemo prvi u grupi, nego na kraju", rekao je Svetislav Pešić, selektor Srbije, uoči odlaska na Evrobasket.

Ako neko zna kako se osvajaju medalje, onda je to upravo Pešić - poslednja dva reprezentativna zlata reprezentacija je osvojila sa njim na klupi, na Evropskom prvenstvu u Turskoj 2001. i Svetskom prvenstvo 2002. u američkom Indijanopolisu.

na prethodnom Evropskom prvenstvu Srbija je 2017. osvojila srebro, kada je od nje u finalu bolja bila Slovenija, predvođena NBA zvezdom Lukom Dončićem.

Zbog velikog broja NBA asova, koje pored Dončića predvode Nikola Jokić i Grk Janis Adetonkumbo, kao i nekoliko reprezentacija koje podjednako konkurišu za pobedničko postolje, ovaj Evrobasket mnogi nazivaju jednim od najjačih u poslednjih dosta godina.

Trebalo je da bude održan prošle godine, ali je pomeren zbog pandemije korona virusa i Olimpijskih igara koji su iz 2020. prebačene u 2021.

Ovo je i prvi turnir posle odluke Svetske košarkaške organizacije (FIBA) da Evropska prvenstva više ne budu na svake dve, već na četiri godine.

Pešić
ANDREJ CUKIC/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Svetislav Pešić sa reprezentacijom Jugoslavije ima dva zlata - sa Evropskog prvenstva 2001. i Svetskog prvenstva 2002. godine

Srbija

Pre dve godine svet je bio opsednut dokumentarnim filmom Poslednji ples, o slavnim Čikago Bulsima, Majklu Džordanu i njegovoj poslednjoj - šestoj - NBA tituli.

Onda je došla 2021. i Svetislav Pešić ponovo preuzima kormilo košarkaške reprezentacije Srbije, što su mnogi takođe nazvali - „Poslednjim plesom".

Nacionalna selekcija je upravo pod Pešićem, 2001. i 2002, poslednji put okićena zlatnom medaljom, pa su se mnogi ponadali da bi to sada moglo da se ponovi.

„Kao nacija, uvek želimo neku od medalja, pa još ako može zlato. Kao da je drugo ili treće mesto neuspeh", izjavio je nedavno Miroslav Muta Nikolić, nekadašnji pomoćni trener reprezentacije, za Sport klub.

Ipak, Nikolić za Pešića kaže da se „snalazi kao vidra u vodi", kao i da su mu „zaštitni znak trofeji i iskustvo", ali ističe i da je važno i da ne bude povreda.

„To što imamo igračke veličine, ne znači da smemo ostale da potcenimo, budemo nadmeni, nikako. Samo je neophodno kanalisati talenat, a Kari zna da vodi najbolje", smatra Nikolić.

A veličina je dosta - Srbija poslednjih godina ima niz igrača sa značajnim ulogama na svetskom i evropskom nivou.

Prvi među jednakima je Nikola Jokić, dvostruki najkorisniji igrač (MVP) NBA lige, a odmah iza njega ide Vasilije Micić, MVP Evrolige.

„Sa Nikolom je sjajno igrati, prelagano. Toliko talenta, osećaja za igru. Sve nas čini mnogo boljima. Trudim se da uživam svaki trenutak kada sam u ekipi sa njim", izjavio je Marko Gudurić pred put na Evrobasket.


Pogledajte video: Kako su srpski košarkaši osvojili svet u 2021.


Miloš Teodosić, MVP Evrokupa, bio je treći igrač sa tom titulom, ali je njegovo ime precrtano sa spiska nekoliko dana po okupljanju reprezentacije.

Ta odluka izazvala je brojne reakcije javnosti, ali je Pešić ostao pri njoj.

U delu srpske javnsoti vladala je bojazan da će ta odluka poremetiti atmosferu u reprezentaciji, ali je sve brzo razuverio snimak Teodosićevog slavlja, gde je bio u društvu drugova iz nacionalnog tima .

„Jednoga dana žaliće mnogi što me više nema, ostaće pesma i uspomena na Tea kapitena", pevali su uglas svi reprezentativci.

Dan uoči polaska na šampionat, Pešić je saopštio konačan spisak igrača na kojem nije bilo kapitena Nemanje Bjelice, koji je prošle sezone osvojio NBA prsten sa Golden Stejt Voriorsima.

Bjelica se posle povrede lista desne noge nije u potpunosti vratio u trenažni proces i ne može da u tako kratkom vremenskom periodu dostigne nivo potrebne fizičke spreme, objasnio je Dragan Radovanović, lekar reprezentacije za sajt KSS.

Kapitensku traku na Evrobasketu tako će poneti Vladimir Lučić, bivši kapiten Partizana i košarkaš Bajern Minhena.

Okosnicu reprezentacije čine još Nikola Kalinić (Barselona), Marko Gudurić (Fenerbahče) i Nikola Milutinov (CSKA Moskva).

Iz prikrajka za to vreme šansu čekaju Ognjen Jaramaz, Vanja Marinković i Marko Jagodić-Kuridža.

U razgovoru sa novinarima, Gudurić je pohvalio atmosferu u reprezentaciji.

„Sjajno se slažemo. Igrači znaju svoje uloge, žrtvujemo se jedan za drugom. Znamo ko su lideri ekipe, svako zna šta mu je posao. To mnogo znači. Sve je za sada kako treba."

Milutinov
ANDREJ CUKIC/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Nikola Milutinov (u sredini) u borbi protiv košarkaša Grčke

Veliki peh za Srbiju predstavlja i povreda Bogdana Bogdanovića, koji je poslednjih godina, uz Teodosića, bio jedan od predvodnika reprezentacije.

On kaže da veruje u ovu reprezentaciju.

„Postoji hemija kod nas, drago mi je kada vidim da igramo zaista lepu košarku", izjavio je Bogdanović nedavno u Beogradu.

„Mislim da smo favoriti za medalju i nadam se da smo konačno zaslužili da osvojimo zlato... Treba da uživamo u igri naših momaka."

„Nikad jače Evropsko prvenstvo"

Zbog više od 30 NBA igrača i nekoliko kvalitetnih sastava koji konkurišu za titulu, predstojeće Evropsko prvenstvo mnogi nazivaju „nikad jačim".

Među prvim favoritima za zlato je Francuska, koju predvode NBA igrači Rudi Gober i Evan Furnije, a tu su i Tomas Ertel, Vensan Furnije i Geršon Jabusele.

Jak sastav ima i Grčka, predvođen pre svega NBA superzvezdom Janisom Adetokumbom.

Pored njega, tu su i Amerikanac sa grčkim pasošem Tajler Dorsi, Nik Kalates, Kostas Slukas, kapiten Kostas Papanikolau, kao i Janisova dva brata - Kostas i Tanasis Adentokumbo.

Janis
ANDREJ CUKIC/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Janis Adetokumbo u duelu protiv Nikole Jokića

Tu je i aktuelni prvak Evrope - Slovenija.

Nju predvodi Luka Dončić, košarkaš Dalas Maveriksa i još jedna NBA zvezda.

Tu je i Goran Dragić iz Čikago Bulsa, kao i provereni evropski igrači poput Klemena Prepeliča, Jake Blažiča i Majka Tobija, Amerikanca koji ima slovenački pasoš.

Slična je situacija i u reprezentaciji Španije, naviknutoj na brojna medalje sa Evropskih prvenstava - sa poslednjih pet turnira imaju tri zlata i dve bronze.

U njihovim redovima sada će nastupiti i Lorenco Braun, nekadašnji košarkaš Crvene zvezde, koji sada brani boje izraelskog Makabija.

Ekipu predvodi kapiten Rudi Fernandez, tu su i NBA braća Ernangomez - Vili i Huančo - ali ovog puta neće biti Serhija Ljulja, dugogodišnjeg lidera španske reprezentacije.

Iz prikrajka prete Nemačka i Denis Šroder, Turska sa Čedijem Osmanom i Šejnom Larkinom, kao i Litvanija sa Domantasom Sabonisom i Jonasom Valančijunasom.

Luka Dončić
Reuters
Luka Dončić u dresu Dalas Meveriksa

Region

Kada je reč o reprezentacijama iz regiona, na EP će igrati još Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Hrvatska.

Crna Gora je u Grupi A, gde su glavni favoriti Španija i Turska, ali neće imati pomoć Nikole Vučevića, košarkaša Orlando Medžika i dvostrukog NBA „ol stara".

Tu su još domaćin Gruzija, Belgija i Bugarska.

Bosna, koju predvodi NBA igrač Jusuf Nurkić, uz Dženana Musu, košarkaša Real Madrida, nalazi se u grupi B, koju nazivaju i „grupom smrti".

Za jedno od četiri mesta boriće se protiv čak četiri reprezentacije koje žele na pobedničko postolje - Francuskom, Litvanijom, Slovenijom i Nemačkom.

Nešto lakši meč očekuje se protiv reprezentacije Mađarske.

Hrvatska je u grupi C, gde će im najveća konkurencija biti Grčka i Italija, a tu su i Ukrajina, Velika Britanija i Estonija.

Ta grupa se kasnije ukršta da grupom D, tako da bi teoretski već u osmini finala moglo da dođe do meča između Srbije i Hrvatske.

Šta dalje i kako do svetskog prvenstva?

Pred odlazak na Evropsko prvenstvo, Srbija je odigrala nekoliko pripremnih utakmica, ali i dva meča kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2022.

I tu je situacija prilično komplikovana.

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) je od 2017. promenila sistem kvalifikacija za velika takmičenja, pa se od tada one igraju u nekoliko termina tokom klupske sezone, dok su se ranije održavale posle njenog završetka.

Srbija je u dva meča pred put na Evrobasket pobedila Tursku i Grčku, čime je za korak bliža Svetskom prvnestvu, ali su i dalje prilično daleko od njega.

Kalinić
ANDREJ CUKIC/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Nikola Kalinić jedan je od predvodnika reprezentacije Srbije

Kvalifikacionu grupu čini šest reprezentacija, a tri najbolje idu na Svetsko prvenstvo.

Srbija deli treće mesto sa Belgijom - obe ekipe imaju tri pobede i tri poraza.

Međutim, Belgija ima prednost zbog boljeg međusobnog skora - dva puta je pobedila Srbiju - koja će na kraju, ako želi dalje, morati da ima pobedu više od Belgijanaca.

Ispred Srbije su Letonija (5-1) i Grčka (4-2), a iza Turska (2-4) i Velika Britanija (1-5).

Ekipu Svetislava Pešića u novembru očekuju gostovanje Velikoj Britaniji i duel sa Turskom u Beogradu, ali će reprezentacija tada biti znatno oslabljena.

Kao i u mečevima protiv Belgije - što je bio jedan od uzroka poraza - Srbija neće moći da računa na Nikolu Jokića i većinu igrača iz Evrolige.

Razlog za to je sukob između Fibe i Unije evropskih košarkaških liga (ULEB), koja organizuje Evroligu i Evrokup, najjača kontinentalna takmičenja za klubove sa tog kontinenta.

Usled nesuglasica, termini kvalifikacija i ta dva takmičenja najčešće se preklapaju, a košarkaši koji u tom periodu nastupaju za klubove nisu u mogućnosti da pomognu reprezentacijama.

Uglavnom je reč o najboljim igračima reprezentacije, koji po pravilu nastupaju u najjačim takmičenjima.

„Koncept se nije pokazao dobro za kvalitetne timove, koji se tu ne snalaze baš najbolje, pa se manje kvalitetnim reprezentacijama daju veće šanse", izjavio je nedavno za BBC na srpskom Žarko Paspalj, nekadašnji reprezentativac iz kraja osamdesetih i prve polovine devedesetih.

„Imamo situaciju da moramo da pozovemo igrače koji nisu najbolji, a na raspolaganju im je jako malo vremena za rad, pa se okupe na pet dana da bi odigrali dve utakmice."

Tokom leta ta takmičenja su na pauzi, zbog čega su i Jokić, Micić i svi ostali nastupali protiv Grčke i Turske, kada je Srbija slavila.

Kvalifikacije se završavaju u februaru, kada Srbija gostuje u Grčkoj i dočekuje Britaniju, ali ni tada nije poznato ko će sve moći da igra na tim utakmicama.

Svetsko prvenstvo u košarci na planu je od 25. avgusta do 10. septembra 2023. na Filipinima, u Japanu i Indoneziji.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 09.01.2022)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Zabava, najnovije vesti »