Mihajlović: Sporazum o strateškom partnerstvu Srbije i SAD bio bi kruna saradnje

Beta 09.09.2022

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je cilj da Srbija radi na unapređenju odnosa sa SAD i da bi sklapanje sporazuma o strateškom partnerstvu dodatno ojačalo ekonomske i političke veze dve države.

"Naši bilateralni odnosi koji traju 141 godinu pokazuju da je bilo više sjajnih, blistavih trenutaka koji su doprineli prijateljstvu i partnerstvu naše dve države nego što je bilo nerazumevanja, koje često volimo da iskazujemo, ali ne da bismo iz njega naučili, već da bismo se žalili", kazala je ona u Skupštini Srbije na konferenciji "Dani Amerike u Beogradu".

Istakla je da je Srbiji mesto u EU, "to je naš cilj, kao što je cilj i naša budućnost strateško partnerstvo sa SAD i na tome treba da radimo".

"Naše veze su neraskidive, bez obzira na to koliko je bilo uspona i padova, blistavih i manje blistavih momenata. Кada se sve sabere, u odnosima naše dve države je bilo mnogo više blistavih trenutaka, kao kada se vijorila srpska trobojka na Beloj kući ili kao što je spasavanje američkih pilota u operaciji Halijard, ili kao sve ekonomske i prijateljske veze naša dva naroda kroz istoriju", rekla je Mihajlović.

Dodala je da je bilo momenata neslaganja dve zemlje o nekim dešavanjima na ovim prostorima, "kada je Vašingtonu bila draža Priština od Beograda, a bilo je trenutaka kada smo bili jedina država u Evropi koja je palila američke zastave".

"Poslednjih godina je mnogo toga promenjeno. Mišljenje Srbije se uvažava, postoji podrška u političkim, ekonomskim odnosima", rekla je ona.

Podsetila je da Srbija ima sporazume ili deklaracije o strateškom partnerstvu sa Ruskom Federacijom, Кinom, Francuskom, Italijom, UAE, Azerbejdžanom, Mađarskom, Egiptom i zapitala zašto ne bi imala i sa SAD, sa kojima ima bilateralne odnose već 141 godinu.

"Ne samo zbog više od 25.000 zaposlenih u kompanijama u Srbiji koje postoje zahvaljujući američkim investicijama, nego vreme u kojem živimo može da pomogne da prijateljstva budu jača. Ovo je vreme koje nosi brojne izazove i u borbi sa klimatskim promenama i kada je reč o rodnoj ravnopravnosti, ali i energetskoj tranziciji, što je jedan od naših nacionalnih ciljeva", kazala je Mihajlović.

Kako je dodala, tek pre četiri godine osnovan je Кongres srpsko-američkog prijateljstva, ali je mnogo toga urađeno da prijateljstvo i partnerstvo dve države i dva naroda postane vidljivo i da se neprestano unapređuju odnosi.

(Beta, 09.09.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »