BBC vesti na srpskom

Vakcinacija i zarazne bolesti: Novo cepivo protiv malarije može da promeni svet, tvrde naučnici

Vakcinacija bi mogla da počne masovno da se primenjuje sledeće godine sa ciljem iskorenjivanja smrti od ove bolesti.

BBC News 13.09.2022  |  Džejms Galager - Dopisnik za
Child being vaccinated
Katie Ewer

Vakcinu protiv malarije „koja bi mogla da promeni svet" izradili su naučnici na Univerzitetu u Oksfordu.

Tim očekuje da će vakcinacija započeti sledeće godine, pošto su probna ispitivanja pokazala 80 odsto zaštite od ove smrtonosne bolesti.

Ključno je, kažu naučnici, da je njihova vakcina jeftina i već postoji ugovor za proizvodnju više od 100 miliona doza godišnje.

Dobrotvorna organizacija Bez malarije (Malaria No More) saopštila je da ovaj skorašnji napredak znači da bi do iskorenjivanja dečjih smrti od malarije moglo doći „za vreme naših života".

Bilo je potrebno više od jednog veka da bi se napravile efikasne vakcine, jer je parazit malarije, koji prenose komarci, izuzetno složen i neuhvatljiv.

Neprestana je pokretna meta, koja menja oblik u telu, što otežava imunizaciju protiv nje.

Istorijsko odobrenje da prva vakcina - koju je napravio farmaceutski gigant GSK - počne da se koristi u Africi dala je Svetska zdravstvena organizacija prošle godine.

Međutim, oksfordski tim tvrdi da je njihov pristup efikasniji i omogućava proizvodnju u većem obimu.

Rezultati ispitivanja sprovedenog na 409 dece u Nanoru, u Burkini Faso, objavljeni su u časopisu Lanset za zarazne bolesti.

Oni pokazuju da tri prvobitne doze i buster doza godinu dana kasnije pružaju zaštitu od 80 odsto.

Rural Burkina Faso
Katie Ewer
Ispitivanje je sprovedeno u Burkini Faso

„Mi mislimo da su ovi podaci do sada najbolji na polju vakcina protiv malarije", kaže profesor Edrijan Hil, direktor Instituta Džener (Jenner Institute).

Tim naučnika će pokrenuti proces odobravanja vakcine u narednih nekoliko nedelja, ali će konačna odluka zavisiti od rezultata šireg ispitivanja na 4.800 dece koje treba da se okonča pre kraja ove godine.

Najveći proizvođač vakcina na svetu - Serum insitut u Indiji - već se obavezao da pravi više od 100 miliona doza godišnje.

Profesor Hil je izjavio da vakcina - nazvana R21 - može da se napravi za „nekoliko dolara" i da nas „možda očekuje značajno smanjenje stravičnog tereta malarije".

grafika
BBC

„Nadamo se da će ona biti primenjena, dostupna i da će spasavati živote, svakako do kraja sledeće godine", dodao je.

Malarija je milenijumima bila jedna od najvećih pošasti čovečanstva i uglavnom od nje umiru bebe i novorođenčad.

Od bolesti strada više od 400.000 ljudi godišnje, čak i posle drastičnog napretka sa insekticidima i lekovima.

Ova vakcina protiv malarije četrnaesta je po redu na kojoj je radila profesorka Kejti Juer na Oksfordu, jer „ovo nije kao kovid, kad od starta imamo sedam vakcina koje funkcionišu… ovo je mnogo, mnogo teže."

Ona je za BBC rekla da je „neverovatno zadovoljavajuće" stići ovoliko daleko i „potencijalno dostignuće koje bi ova vakcina mogla da ima ako se bude masovno davala zaista bi moglo da promeni svet".

grafika
BBC

Zašto je toliko efikasna?

Trenutno odobrena vakcina - koju pravi GSK - ima neke sličnosti s ovom koju je napravio Oksford.

Obe napadaju prvi stadijum životnog ciklusa parazita presretnuvši ga pre nego što stigne do jetre i zapati se u telu.

Vakcine su napravljene uz pomoć kombinacije proteina iz parazita malarije i virusa hepatitisa B, ali oksfordska verzija ima veću proporciju proteina malarije.

Tim istraživača smatra da to pomaže imunom sistemu da se usredsredi na malariju umesto na hepatitis.

Uspeh GSK-ove vakcine delimično je utro put Oksfordu i ulio nadu da će njihova vakcina biti spremna naredne godine - na osnovu procene koliko održiv plan vakcinacije može da bude u Africi.


Kako vakcine funkcionišu


Teško je napraviti direktno poređenje između ove dve vakcine.

GSK je prošao kroz krupna ispitivanja u stvarnom svetu, dok podaci Oksforda mogu da deluju efikasnije zahvaljujući tome što je vakcina davana pred vrhunac sezone malarije u Burkini Faso.

Profesor Azra Gani, predsednik epidemiologije za zarazne bolesti na Imperijalnom koledžu u Londonu, rekao je da su rezultati ispitivanja „vrlo dobrodošli", ali je upozorio da je potreban novac da bi vakcine završile u rukama ljudi.

„Bez te investicije, rizikujemo da izgubimo prednost stečenu u poslednjih nekoliko decenija i prisustvujemo rastu ponovnog javljanja malarije", izjavio je profesor Gani.

„Današnji rezultati vakcine R21 sa slavnog oksfordskog Instituta Džener još su jedan ohrabrujući signal da, uz pravu podršku, svet može da iskoreni smrt dece od malarije za našeg života", kaže Garet Dženkins iz britanskog ogranka dobrotvorne organizacije Bez malarije.


Kako su vakcine iskorenile mnoge zarazne bolesti


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 09.13.2022)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »