Vučić: Oko uslovljavanja iz EU biće stalno klackalica, ili Kosovo ili Rusija

Beta 12.10.2022

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da iz Evropske unije očekuje uslovljavanja koja se odnose na pretpristupne pregovore u pogledu odnosa sa Rusijom kao i Kosova i Metohije, ali da će Srbija, zbog svojih građana, nastaviti da sprovodi reforme za koje je "čvrsto i snažno opredeljena".

Vučić je na konferenciji za novinare u Palati Srbija, nakon sastanka sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žofreom, koji mu je predao Godišnji izveštaj Evropske komisije o Srbiji za 2022. godinu, rekao da očekuje da će se uslovljavanja nastaviti i da ćemo "imati klackalicu, nekad će da budu sankcije prema Rusiji a nekad Kosovo i Metohija".

"Naše je da radimo zbog naših građana, da budemo čvrsti i snažno opredeljeni za reforme. Nastavićemo da radimo na evropskom putu, možda nešto promenimo a možda ne promenimo", rekao je Vučić.

On je na pitanje novinara da prokomentariše zabranu uvoza ruske nafte preko Hrvatske, rekao da su "oni pokazali šta misle o našoj zemlji", kao i da ne zna kako Hrvatska može da ima uticaj na odluku Srbije da gradi naftovod prema granici s Mađarskom, kada "mi to sami radimo s partnerskom Mađarskom".

Vučić: Srbija u Izveštaju EK nazadovala samo u jednoj oblasti, odnosu prema sankcijama protiv Rusije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je u Godišnjem izveštaju Evropske komisije (EK) Srbija nazadovala samo u jednoj oblasti a to je, kako je rekao, odnos prema sankcijama EU protiv Rusije.

On je ocenio da je Izveštaj EK povoljniji po Srbiju po pitanju vladavine prava a da je "mnogo nepovoljniji" u smislu usaglašavanja spoljne politike Srbije sa EU.

"U velikoj meri sam saglasan sa onim što je napisano. Sa velikom ozbiljnošću ćemo uzeti u obzir sve što piše u izveštaju", kazao je Vučić u Beogradu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom Delegacije EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom.

On je rekao da je Srbija danas na oko 45 odsto usaglašenosti sa EU ali i da nije glasala za deklaracije uperene protiv Rusije.

"To je sve tačno. To je politička odluka Srbije i plaćamo cenu za to. Šta da radite kad svakog dana izlaze sa deklaracijama protiv Rusije. Razumemo mi njih, ni za jednu od tih deklaracija nismo glasali. Napredak je izgleda ako osuđujemo Ruse svakog dana", kazao je Vučić.

Ocenio je da je važno što je u izveštaju konstatovano da Srbija gradi dobrosusedske odnose u regionu dok je u vezi Poglavlja 35 i odnosa sa Kosovom, rekao da je Srbija tu "nešto manje" loše ocenjena.

"Srbija nije izazvala nijednu krizu. Pred nama je težak put ali se plašim da po tom pitanju neće biti dobrih vesti za Srbiju u narednom periodu", kazao je Vučić.

(Beta, 10.12.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »