Vučević sa šefom diplomatije Irana o Kosovu i budućim odnosima

Beta 05.12.2022

Ministar odbrane Miloš Vučević razgovarao je danas sa ministrom spoljnih poslova Irana Hoseinom Amirom Abdolahianom, i zahvalio mu na principijelnom stavu Irana po pitanju nepriznavanja nezavisnosti Kosova.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, Vučević je istakao da Srbija zastupa stav o suverenitetu svake države i privržena je poštovanju načela teritorijalnog integriteta i međunarodnog prava.

Vučević je istakao da Srbiju i Iran povezuju prijateljske i istorijske veze i odnosi dugi više od 80 godina, zbog čega je namera Srbije da se očuvaju i konstantno unapređuju.

Ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahian, koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji, istakao je da Iran smatra Srbiju važnim partnerom i da je opredeljen za razvoj saradnje u svim značajnim oblastima od obostranog interesa.

Dačić razgovarao sa iranskim kolegom o odnosima dve države

 Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je  sa iranskim kolegom Hoseinom Amir Abdolahijanom u ministarstvu spoljnih poslova o bilateralnim odnosima i saradnji dve države.

"Saradnja dve zemlje je veoma razvijena i zasnovana na konstruktivnom pristupu i razvijanju odnosa u svim oblastima poljoprivrede, ekonomije, nauka, kulture, prosvete i drugih", rekao je šef iranske diplomatije tokom zajedničkog obraćanja novinarima nakon sastanka.

Abdolahi je rekao da je sa Dačićem razgovarao o "širokom spektru pitanja o bilateralnim odnosima i regionalnim pitanjima dve države" i izrazio zadovoljstvo zbog ovogodišnjeg povećanja ekonomsko-trgovinske razmene od 50 odsto.

"Smatram da je Srbija istočna zemlja na zapadu i zapadna zemlja na istoku. Celokupnom Zapadnom Balkanu želim mir, stabilinost, prosperitet i solidarnost država u regionu", rekao je on.

Govoreći o trenutnoj situaciji oko Kosova, Abdolahi je rekao da Iran "podržava sve mere koje po tom pitanju preduzima Srbija".

Odgovarajući na pitanje da li je Iran spreman da, kako je najavljeno u oktobru, isporuči Srbiji gas iranski šef diplomatije je rekao da će rado ispuniti tu najavu ukoliko od vlade Srbije dobije poseban zahtev za energentima.

Abdolahi je čestitao narodima dve države 85. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Irana i izrazio zadovoljstvo što su se njihovi predsedsednici sredinom meseca sastali u okviru Sednice generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Prvi potpredsednik vlade Dačić je rekao da su bilateralni odnosi dve države na veoma visokom nivou i da je Srbija čvrsto opredeljena da sa Iranom razvija svestranu saradnju te će u narednom periodu sagledati u kojim sve oblastima ona može da se razvija.

"Bez obzira na to što je naša spoljnotrgovinska razmena mnogo veća nego što je bila, ona je i dalje relativno mala u odnosu na to kakve su mogućnosti. Ona je do sada ove godine iznosila oko 55 miliona dolara", rekao je srpski šef diplomatije.

Dačić se zahvalio Iranu na podršci koju pruža Srbiji u očuvanju njenog teriterijalnog suvereniteta i integriteta i na tome što nije priznao jednostrano proglašenu republiku Kosovo.

"Srbija se ne meša u unutrašnja pitanja drugih država kao što se druge države mešaju u njena unutrašnja pitanja", rekao je on komentarišući proteste koji poslednja dva meseca potresaju Iran zbog smrti Mashe Amini.

(Beta, 12.05.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »