CINS: Tužilaštvo istražuje kako je raspolagano novcem za kampanju Ruskog manjinskog saveza

Beta 06.03.2023

Više javno tužilaštvo u Beogradu proverava kako je raspolagano novcem za kampanju koalicije Ruski manjinski savez za izbore u aprilu 2022. godine, piše danas Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Koaliciju Ruski manjinski savez su činili Srpsko ruski pokret, pokret Grka Srbiza i Srpsko ruska partija Vukovi, a za finansije je bio zadužen osnivač pokreta Levijatan Pavle Bihali koji je, prema izveštaju Agencije za sprečavanje korupcije, novac za finansiranje preneo na lični račun, a potom ga podizao bez osnova.

Bihali je za CINS kazao da ne zna da se protiv njega vodi postupak u tužilaštvu i odbacio navode da je učinio krivično delo, navodeći da je na kampanju potrošio "oko 370.000 evra iz svog džepa", kao i da je "nešto plaćao u kešu, kao na primer dečka koji deli flajere".

"Ljudi vam ne fakturišu dok se ne završe izbori. Za ono što je plaćeno u kešu, izdavali su se 'živi računi', kako ih ja zovem, to su fiskalni računi", rekao je Bihali.

On nije želeo da komentariše šta se desilo sa novcem iz budžeta koji im je "legao" na račun i dodao da o tome treba da se izjasni tužilaštvo.

U registru agencije se ne vidi da je Ruski manjinski savez pre završetka, ni posle izbora podneo izveštaje o tome kako su i koliko novca dobili i trošili tokom kampanje, zbog čega je agencija protiv njih podnela i prekršajne prijave.

Bihali navodi da je izveštaj za beogradske izbore predat, a da je za parlamentarne "došlo do greške tehničke prirode", ali da je on spreman.

Prema podacima nevladine organizacije Transparentnost Srbija, ta koalicija je za kampanju dobila nešto više od 20 miliona dinara iz državnog budžeta.

Levijatan je učestvovao na parlamentarnim izborima 2020. godine kada je osvojio oko 0,7 odsto glasova, a ni posle njih nije podneo izveštaj agenciji, zbog čega je Transparentnost protiv te organizacije podneo prekršajnu prijavu, a postupak je još u toku.

(Beta, 03.06.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »