Vučić: Priština nije prihvatila predlog EU o ZSO

Beta 02.05.2023

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Briselu da Priština nije prihvatila predlog Evropske unije o Zajednici srpskih opština (ZSO) koji je predstavljen, a da ga je Beograd prihvatio.

Posle sastanka s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem pod okriljem EU, Vučić je za srpske medije rekao da se u svim članovima predloga EU poziva na prethodno potpisane sporazume Beograda i Prištine, dodajući da nema tačke u kojoj se govori o nečemu što nije već dogovoreno.

On je ocenio da je "jasno" da Priština neće ispuniti svoju obavezu da formira ZSO.

"Ili će se prihvatiti dogovoreno 2013. godine i 2015. godine ili je kraj svega", rekao je Vučić i dodao da će dijalog biti nastavljen u narednom periodu.

Predsednik Srbije je izjavio i da je bilo reči o trenutnoj situaciji na Kosovu nakon izbora u opštinama sa većinski srpskim stanovništvom, koje su Srbi bojkotovali.

Vučić je naveo da je EU iznela svoj predlog koji je on prihvatio, ali ga je kosovski premijer odbio.

"Nadam se da će do naredne runde na tehničkom nivou biti reakcije nekih drugih koji bi mogli da utiču na promenu takvih stavova", rekao je on.

Upravljački tim predstavio Nacrt statuta ZSO na sastanku Vučića i Kurtija

Članica Upravljačkog tima za izradu statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) Danijela Vujičić izjavila je večeras u Briselu da je predstavila prvi nacrt tog dokumenta na sastanku lidera u okviru briselskog dijaloga, ali da su je predstavnici Prištine sve vreme ometali.

Vujičić je srpskim medijima rekla da su članovi Upravljačkog tima danas na sastanku delegacija Beograda i Prištine, predvođenih predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, imali priliku da predstave nacrt statuta ZSO koji su završili 2018. godine.

"Pored uvodnog obraćanja koje sam iznela, EU je dala još 30 minuta za ovaj format dijaloga na visokom nivou, i prosto je bilo nemoguće da za 30 minuta predstavim 67 članova i devet poglavlja Nacrta Statuta ZSO. Ali sam uspela da kroz prezentaciju to iznesem. Sada je veliki posao na samoj delegaciji da iščita član po član, i da strane eventualno daju određene primedbe", kazala je Vujičić.

Navela je da su ona i još jedna članica Upravljačkog tima "doživele veliku neprijatnost" prilikom predstavljanja Nacrta statuta ZSO jer su im predstavnici Prištine, Kurti i glavni pregovarač Besnik Bisljimi, "stalno dobacivali".

Dodala je da bi "nastao haos da nije bilo predsednika Vučića" jer im Kurti i Bisljimi "nisu dali da govore".

"Stalno je to bio neki podsmeh. Podrugljivo i bezobrazno, sa nipodaštavanjem i omalovažavanjem, pre svega nas kao žena. Na to je predsednik (Vučić) burno reagovao. Kad smo ušli u salu predsednik (Vučić) je rekao: 'Gde ste moje Srpkinje sa srpskog Kosova i Metohije'. Tu je nastao totalni haos. (Bunili su se) zašto se koristi (termin) Kosovo i Metohija, (rekli su da) to nije deo Srbije, da ja predstavljam prištinski tim, a ne srpsku stranu", navela je Vujičić.

Ona je rekla da su članovi Upravljačkog tima dve nedelje unazad bili pod velikim pritiskom prištinskih vlasti.

"Naši okviri su bili da u Nacrt statuta uvrstimo četiri sporazuma (iz 2013. i 2015. godine) koja su dogovorena u dijalogu. Oni ni to danas nisu hteli da saslušaju smireno, iako su se obe strane na to obavezale", kazala je Vujičić.

Upravljački tim se sastoji od četiri osobe stacionirane na Kosovu koje je formalno angažovala kosovska vlada, ali su ih predložile opštine sa većinskim srpskim stanovništvom.

Ostale fotografije uz tekstTekst Deklaracije predsednika Aleksandra Vučića i premijera Aljbina Kurtija o nestalim osobama

Evropska unija je objavila tekst Deklaracije o nestalim osobama koju su večeras u Briselu usvojili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.

Deklaracija je usvojena na sastanku Vučića, Kurtija, šefa evropske diplomatije Žozepa Borela, specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, u okviru briselskog dijaloga.

Vučić i Kurti se Deklaracijom, između ostalog, obavezuju da blisko sarađuju na identifikaciji mesta sahranjivanja i praćenju iskopavanja, da obezbede potpun pristup informacijama, i onima sa oznakom poverljivo, koje pomažu lociranju i identifikaciji preostalih nestalih osoba, i da učine dostupnim svu dokumentaciju od značaja za utvrđivanje sudbine preostalih nestalih osoba.

Tekst Deklaracije predsednika Aleksandra Vučića i premijera Aljbina Kurtija o nestalim osobama (Declaration of President Aleksandar Vučić and Prime Minister Albin Kurti on Missing Persons) prenosimo u celosti:

Ističući značaj rešavanja sudbine preostalih nestalih osoba kako bi bila okončana patnja njihovih najmilijih i podstaknuti trajno pomirenje i mir,

imajući u vidu da ova Deklaracija prati shvatanje Međunarodnog komiteta Crvenog krsta o nestalim osobama, koje uključuje osobe koje su prisilno nestale,

podsećajući da će sve kategorije nestalih osoba biti tretirane sa jednakim prioritetom,

uvažavajući važan posao Radne grupe za nestale osobe, kojom predsedava Međunarodni komitet Crvenog krsta,

podstičući saradnju sa drugim relevantnim akterima u oblasti nestalih osoba, posebno sa Međunarodnom komisijom za nestala lica (ICMP),

prepoznajući pitanje nestalih osoba kao humanitarno,

konstatujući hitnu potrebu za dodatnim naporima na ublažavanju ljudske patnje porodica,

zajednički se obavezujemo

- da obezbedimo punu implementaciju odgovarajućih obaveza u oblasti nestalih osoba,

- da blisko sarađujemo na identifikaciji mesta sahranjivanja i praćenju iskopavanja,

- da obezbedimo potpun pristup pouzdanim i tačnim informacijama koje pomažu lociranju i identifikaciji preostalih nestalih osoba u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine. Ovo uključuje sve materijale, beleške, naređenja, dokumenta, video zapise, audio snimke i sve druge dokumente, uključujući one sa oznakom poverljivosti, u posedu institucija obe strane, relevantne za ovaj kontekst,

- da učinimo dostupnim svu domaću i međunarodnu dokumentaciju od značaja za utvrđivanje sudbine preostalih nestalih osoba,

- da koristimo satelitske podatke, LIDAR i drugu naprednu tehnologiju u otkrivanju masovnih grobnica,

- da omogućimo i ohrabrimo aktivno angažovanje porodica nestalih osoba u procesu utvrđivanja njihovih sudbina,

- da adekvatno osiguramo prava i odgovorimo na potrebe porodica nestalih osoba,

- da osnujemo i zajedno radimo kroz Zajedničku komisiju kojom će predsedavati Evropska unija i koju će nadzirati Međunarodni komitet Crvenog krsta, sa ciljem podrške naporima na rešavanju sudbine preostalih nestalih osoba,

- da pratimo i podržavamo rad i napredak Radne grupe za nestale osobe preko Zajedničke komisije. U ovom kontekstu, strane će razmotriti i ažurirati Projektni zadatak i Opšti okvir Radne grupe.

Operativni detalji biće dogovoreni na sledećem sastanku u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa uz posredstvo EU.

(Beta, 05.02.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »